LGS için kolay tercih kılavuzu

Yerel yerleştirmede en çok 5 okul tercih edebilirsiniz. Aynı okul türünden en fazla üç okula yer verilebilir. Sınavla öğrenci alan okulları tercih ederken, tercih listesinde en çok 5 okula yer verebilirsiniz. Tercihte okul türü kısıtlaması bulunmuyor

LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından devlet ve özel okullar için tercih dönemi başladı. Şimdi öğrenci ve velileri o kul seçimi, tercih, başvuru, önkayıt, kayıt, nakil vb. gibi süreçleri kapsayan yoğun bir tercih dönemi bekliyor.

LGS için kolay tercih kılavuzu

Öğrenciler ve veliler, 13 Temmuz 2018 Cuma gününe kadar tercihlerini yapacak. Öğrenci ve veliler tercih işlemlerini 2-13 Temmuz 2018 tarihleri arasında e-okul.meb.gov.tr adresinden yapabilecekleri gibi mezun oldukları ortaokul müdürlüğünden ya da herhangi bir resmi ortaokul müdürlüğünden yapabilir. Tercihlerin alınmasında, hem LGS sonuçlarına göre öğrenci alan sınavlı okul tercihleri hem de yerel yerleştirme tercihleri birlikte alınacak. Merkezi sınav sonucuna göre öğrenci alacağı açıklanan fen, sosyal bilimler, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile proje uygulayan Anadolu Liseleri ve İmam Hatip Liseleri LGS puanı üstünlüğüne göre öğrenci alacak.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde 303’ü fen lisesi, 89’u sosyal bilimler lisesi, 228’i Anadolu lisesi, 297’si imam hatip lisesi, 26’sı mesleki ve teknik Anadolu lisesi olmak üzere 943 proje okulu ile alan bazlı program uygulayan 423 mesleki ve teknik lise olmak üzere toplam bin 366 ortaöğretim kurumu merkezi sınavla öğrenci alacak. Sınavla öğrenci alacak liselerin kontenjanı 126 bin 510 olarak belirlendi.

Bu okulların dışında kalan tüm liseler, merkezi sınav puanına bakılmaksızın ilçe milli eğitim müdürlüklerinin açıkladıkları kontenjanlara göre tamamen tercihlere göre öğrenci alacak. Yerleştirme işleminde öncelik puana göre değil; öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin ortaokulda bulunduğu bölge, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulundurularak yapılacak.

Önce yerel yerleştirme tercihi

Tercih işlemleri için MEB’in internet sitesine girdiğinizde sistem size önce yerel yerleştirme butonunu açacak ve yerel yerleştirme için tercihlerinizi tamamlamadan, sınavla öğrenci alan okullar için tercih işlemlerini başlatmayacak.

Haberin Devamı

Yerel yerleştirmede en çok 5 okul tercih edebilirsiniz. Aynı okul türünden en fazla üç okula yer verilebilir. Örneğin; en fazla 3 Anadolu Lisesi veya meslek lisesi veya Anadolu imam hatip lisesi yazılabilir. Diğer iki okul ayrı türde olabileceği gibi farklı okul türlerinden de olabilir. Yerel yerleştirme tercih butonu açıldığında; ‘Yeşil’ renkteki okullar kendi kayıt bölgenizi, ‘Mavi’ renkteki okullar sizin kayıt bölgenize komşu bölgedeki okulları, ‘Kırmızı’ renkteki okullar ise diğer kayıt alanındaki okulları ifade eder. Yerleşme ihtimalinizin en yüksek olduğu okul ‘yeşil’ renkle belirtilmiş okul olacak. Yerel yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra merkezi yerleştirme tercih işlemlerine başlayabilirsiniz.

Sınavla alan okullar için tercih oluşturma

Bu yılki sınav puanlarının geçmiş yıllara göre çok düşük geldiğini görüyoruz. Bu yıl sınava giren öğrencilerin, en iyi olasılıkla sadece yüzde 5’lik dilimde bulunanları nitelikli okullara yerleşecek. Geriye kalan öğrencilerin büyük çoğunluğu, adrese dayalı sisteme göre yerleşecek. Sınavla öğrenci alan okulları tercih ederken, tercih listesinde en çok 5 okula yer verebilirsiniz. Tercihte okul türü kısıtlaması bulunmuyor. Sınavla öğrenci alan okulları tercih ederken, okulların yüzdelik dilimlerini dikkate almakta yarar var. Tercihte önemli olan puan değil, yüzdelik dilimler.

Haberin Devamı

Yüzdelik dilimlere dikkat!

Öncelikle MEB’in yayınladığı listedeki okulların geçen yıl hangi yüzdelik diliminden öğrenci aldığını bakın. Geçen yıl ilk yüzde 2 veya 3’lük dilimden öğrenci alan okulların yüzdelik diliminde bu yıl da fazla bir değişiklik olmayacak. Bu yüzdelik dilimde bulunan bir öğrenci, ilk tercihine en çok istediği bir okulu, 2. tercihine yüzdelik dilimine en yakın okulu, 3. 4.v e 5. tercihlerine ise geçen yıl yüzde 5’lik dilimden öğrenci alan okulları yazabilir.

Haberin Devamı

İlk yerleştirme sonuçları 30 Temmuz’da açıklandıktan sonra 13-19 Ağustos ve 3-8 Eylül tarihlerinde dört defa daha nakil başvurusunda bulunma şansı var.

Özel okulları tercih edebilmek için, öğrencinin sınav puanının, okulun ilan ettiği taban puandan daha yüksek olması gerekiyor. Puanınızın yettiği birden fazla okula kayıt yaptırabilirsiniz. Bir özel okula kayıt yaptırdığınızda, merkezi tercih ve yerleştirme sistemine giremezsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR