YKS’de ortalama daha aşağı iner

30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’nin küçük bir modeli 18 Mart tarihinde Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirlemi Sınavı’nda (MSÜ) gerçekleştirildi. Bir bakıma pilot uygulama yapıldı. Çünkü iki sınav; içerik - soru sayısı - sınav süresi - puan türleri ve değerlendirmesi açısından aynı.

Ortaya çıkan rapor, YKS ile ilgili bize çok önemli ip uçları veriyor. Çünkü 18 Mart’ta yapılan sınava yaklaşık 300 bin öğrenci başvuruda bulundu. YKS’ye ise 2 milyon 300 bin öğrenci başvuruda bulundu. Bir bakıma büyük sınavın 8’de biri ölçekli daha küçük bir sınav yapıldı ancak bize çok önemli fikirler verdi. Örneğin geçen yıl yapılan YKS’de 40 Türkçe sorusu sorulmuş ve 14 net çıkmıştı. Şimdi bu sınavda da aynı sayıda soru soruldu ve net 15’e çıkmış. Hafif bir kıpırmada var ama 15 net bile çok az çünkü Türkçe bizim ana dilimiz. Fen Bilimleri’ni değerlendirirsek geçen yıl 40 soruda 4 net vardı. Bu yıl 20 soruda 3 net çıkmış. Matematik ise geçen yıl 50 soruda net ortalaması 5,1 iken bi yıl 8 olmuş. Matematik’te hafif bir kıpırdama söz konusu. Sosyal Bilimler’de ise geçen yıl ortalama 40 soruda 12 netti. Bu yıl 20 soruda 5 net olmuş. Oysa Sosyal Bilimler hep kolay olarak yorumlanır buna rağmen düşüş var.

Haberin Devamı

Netler düşecek

18 Mart’ta yapılan sınava daha çok Anadalou Lisesi öğrencilerinin girdiğini görüyoruz. Bir başka ifadeyle kaliteli eğitime tabi tutulan öğrencilerin girdiğini anlıyoruz. Ancak sonuç çok kötü. Bu öğrenciler bu ortalamaları yakalıyorsa, YKS’de ortalamalar çok daha aşağıya iner. Kötümser olmayan bir tahminde bulunduğumuzda bile sonuçlar çok düşük gelecektir. Örneğin Matematik ortalaması 4-5 net gibi çıkar. Türkçe 12-13’te kalır. Sosyal Bilimler’de ise karşımıza 5-6 gibi net tablosu çıkabilir. Ortaya çıkan bu sonuçlardan sonra ÖSYM, YKS’de aynı zorlukta sorular sorarsa, sınavda dökülmeler yaşanacaktır. Diğer taraftan ÖSYM soruların zorluk derecesini düşürebilir. Öyle olunca da çocuklar ikinci sınava yığılacak. Bu durumda da ‘Orta Öğretim Başarı Puanı’ (OÖBP) devreye girecek. Önceden ‘OÖBP’ ödüllendirici bir unsurdu ama sorular kolay olursa ‘OÖBP’ eleyici faktör durumuna gelecektir. Bu da okulların bol keseden not verdiği bir tabloyu ortaya çıkartır.

Haberin Devamı

MSÜ Sınavı’nın ortaya çıkardığı bir tablo daha var. Sonuçlara baktığımızda yaklaşık 50 bin öğrenci baraj altında kalmış. Yani 50 bin öğrenci 4 yıllık fakülte tercihi yapamayacak durumda. Yaklaşık 300 bin başvuruda 50 bin öğrenci dışarada kalmış. Aynı tabloyu 2 milyon 300 bin öğrencinin başvurduğu YKS’ye orantılarsak orataya 400 bin gibi öğrenci sayısı çıkıyor. Yani YKS’de aynı başarısızlık olursa 400 bin öğrenci tercihte bulunamayacak. İşte bu tablo sadece öğrencilerin durumunu gözler önüne sermiyor. Hem sınavın hem de sistemin karnesi olarak karşımıza çıkıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR