Açık uçluda yanlışlar doğruyu götürmeyecek!

LYS’de yapılan bu uygulamanın TEOG sisteminde de yapılması güzel bir adım. Kasım ayında yapılacak olan 1’inci oturumda üç dersten ikişer soruda uygulanacak. Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri derslerinde yapılması gayet yerinde. Daha sonraki sınavlarda bu sistemi tüm derslere uygulayacaklar. Bu öğrencileri sadece testle değerlendirmek değil, öğrencinin düşüncesini, konudaki görüşünü yazması öğrenci için yararlı bir uygulama.

Birincileri kontrol altına alacak

Burada öğrencinin aleyhine olan bir durum olmayacak. Uygulamanın yerleştirme sistemi açısından da geç kalınmış bir uygulama. Sadece seçme ve yerleştirme sisteminin daha sağlıklı işlemesini sağlayacak. Geçtiğimiz yıl birçok sınav birincisiyle karşılaştık. Açık uçlu sorular devreye girdiği zaman dolayısıyla bu sınav ve yerleştirme birincilerinin sayılarının daha azalacağını, sınavın değerlendirilmesini daha sağlıklı, eleyici olacağı kanısındayım. Birincisi yerleştirme ve sınav sistemleri açısından, ikincisi sınav birincileri sayısının kontrol altına alınmasında olumlu bir etki yapacak. Ayrıca burada yanlışlar doğruyu da götürmeyecek.

Haberin Devamı

75 bin öğrenci, ilk kez özel okul teşviki alacak!

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 2017-2018 eğitim öğretim yılında özel okullarda öğrenim gören ve görecek öğrencilerden ilk defa eğitim ve öğretim desteği kapsamına alınacakların özel okullara yerleştirme sonuçları açıklandı. Eğitim ve öğretim desteği için özel okula kayıt hakkı kazanan öğrencilerin 22 Eylül Cuma gününe kadar yerleşmeye hak kazandıkları özel okula kayıt yaptırmaları gerekiyor. Bu tarihe kadar kayıt yaptırmayanlar, eğitim ve öğretim desteği haklarını kaybedecek. Kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kalan kontenjanlar için 25 Eylül’de aynı tercihler dikkate alınarak ek yerleştirme yapılacak. Ek yerleştirme kayıtları 29 Eylül’de bitecek.

2017-2018 eğitim öğretim yılı için eğitim ve öğretim desteğine 8 bin 650 özel okul ve 589 bin 515 öğrenci müracaat etti. Özel okullarda öğrenim gören/görecek 75 bin öğrenciye ilk defa eğitim ve öğretim desteği verilecek. Daha önceki yıllardan destek almaya hak kazananlarla birlikte 315 bin öğrenci eğitim ve öğretim desteğinden faydalanacak.
Özel eğitim desteği ne kadar?
Öğrenciler adına özel okullara ödenen eğitim ve öğretim desteği, okul öncesinde 3 bin 60 lira, ilkokulda 3 bin 680 lira, ortaokulda 4 bin 280 lira, ortaöğretim kurumlarında 4 bin 280 lira ve temel lisede 3 bin 680 TL olarak belirlendi. Ücretler kasım, şubat ve haziranda 3 taksitte ödenecek. Veliler, sonuçlara ‘ookgm.meb.gov.tr’ internet adresinden ulaşabilecek.
TEOG’un ilk ‘açık uçlu’ soru örnekleri
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 29-30 Kasım 2017’de yapılacak 8. sınıf 1. dönem merkezi ortak sınavlardaki açık uçlu soruların dağılımı ve soru örnekleri belirlendi. İlk etapta Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerine ait sınavların her birinde yer alan 20 sorunun 2’şer tanesi açık uçlu sorulardan oluşacak.
Açık uçluda yanlışlar doğruyu götürmeyecek
Açık uçlu sorular, 1. dönem ortak sınavlarda, Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerinin oturumlarında kullanılacak. Bu derslerin her birinde yer alan 20 sorunun 18 tanesi çoktan seçmeli, 2 tanesi ise açık uçlu sorulardan oluşacak. Açık uçlu sorular, ölçme değerlendirme uzmanları tarafından oluşturulan belirtke tablosu çerçevesinde, ilgili test kitapçığı içerisinde uygun olan soru numarası ile yer alacak. Çoktan seçmeli soruların cevapları, önceki sınavlarda olduğu gibi optik cevap kağıdı üzerine kodlanacak. Açık uçlu soruların cevapları da optik cevap kağıdına yazılacak fakat bu cevaplama kodlama biçiminde olmayacak.
Açık uçluda yanlışlar doğruyu götürmeyecek
Açık uçlu soruların cevapları, cevap kağıdı üzerinde ilgili soru için hazırlanan çerçeveli alana öğrenci tarafından kurşun kalemle okunaklı bir şekilde yazılacak. Değerlendiriciler, öğrenci cevaplarını yapılandırılmış cevap anahtarına göre öğrenci kimlik bilgilerini görmeden nesnel yöntemlerle puanlayacak. Değerlendiriciler arası puan farkı oluşması, cevabın okunamaması gibi durumlarda öğrenci cevabı, üst değerlendiriciler tarafından tekrar değerlendirilecek. Öğrenci cevapları değerlendirilirken yazı güzelliği, harf eksikliği, imla veya noktalama yanlışlıkları göz önünde bulundurulmayacak. Ancak Türkçe dersinde doğrudan imla, noktalama sorusu soruluyor veya kelime/kavram farklılığı oluşuyor ise ayrı bir değerlendirme söz konusu olacak.
Açık uçluda yanlışlar doğruyu götürmeyecek

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR