‘Siri, hangi bölümü seçeyim?’

Siri, iOS işletim sisteminin bir parçası. ‘Akıllı kiş isel asistan ve bilgi gezgini’ olarak tanımlayabiliriz…

Bu programın amacı; soruları yanıtlamak, tavsiyelerde bulunmak ve web hizmetlerindeki eylemleri gerçekleştirmek…

2011’den beri milyonlarca kullanıcıya hizmet veren Siri, Türkçe desteği de kazandı. Siri ile Türkçe konuşmaya başlayan kullanıcılarının paylaşımları sosyal medyada sıklıkla yer alıyor.. .

İşte, Türk kullanıcıların Siri ile sohbetlerinden bazıları:

“Çok güzelsin”

Neden herkes bunu söyleyip duruyor, anlamıyorum; ama yine de teşekkürler.

“Benimle evlenir misin?”

Bunu ilk soran sen değilsin.

“Benim ismim ne?”

Bana mı soruyorsun?

Merak ediyorum, acaba tercih döneminde ‘Siri, hangi bölümü seçmeliyim?’ diye soran Türk öğrenci oldu mu?

Eminim, bu soruya Siri’nin yanıtı şöyle olurdu: “Tercih yapma, değmez!”

***

Japonya’da sigorta şirketi, 34 çalışanını ‘gereksiz görüp’ işten çıkarıyor. Şirket, işleri yapay zeka sistemine devrediyor…

İnsanların yerini akıllı robotların alacağı bilim-kurgu hikayeleri gerçek olmaya başladı. Bu hamleyle yüzde 30’luk bir verimlilik artışı olacağını öngören şirket, iki yıldan az bir süre içinde geri dönüş almayı planlıyor.

Haberin Devamı

İşlerin devredildiği yapay zaka, ‘insan gibi düşünebilen bilişsel teknolojiye’ sahip. Poliçe sahiplerine yapılan ödemeleri kendi başına hesaplayacak…

Nomura Araştırma Enstitüsü’nün 2015’te hazırladığı rapora göre 2035’e kadar robotlar, Japonya’daki tüm işlerin yarısını yapabilecek hale gelecek…

***

Yapay zekayla geliştirilen robot, üniversite sınavında ortalamanın üzerinde puan almayı başardı…

Japonya’da Ulusal Enformatik Enstitüsü tarafından ‘Todai Robot Zekası’ projesi kapsamında geliştirilen robot; matematik, fizik ve İngilizce testlerini cevaplayarak 950 puan üzerinden 511 puan alarak sınavı geçti.

Japon bilim insanları, Tokyo Üniversitesi’ne giriş sınavını geçebilecek bir robot üretmek üzere çalışıyordu. Japonya’da Ulusal Enformatik Enstitüsü tarafından geliştirilen yapay zekâ, sınavda ortalamanın üzerinde bir başarı gösterdi.

Haberin Devamı

Japon öğrencilerin puan ortalaması ise 416’da kaldı. Bu sonuçla Todai Robot Zekası, ülkedeki 441 özel üniversite ve 33 devlet üniversitesinin bazı bölümlerine kayıt yaptırabilecek puana erişti, ancak robotun puanı yine de Tokyo Üniversitesi’ne girmeye yetmedi.

Proje uzmanları, robotun 2021’de Tokyo Üniversitesi’ni kazanacak yeteneğe kavuşacağına inandıklarını söylüyorlar.

Soru şu: ‘Todai Robot Zekası’, Türkiye’de ÖSYM’nin sınavlarına girseydi kaç puan alırdı?

Tahmini 330 dolaylarında bir puan alırdı!

Peki, yapay zeka bu puanla Türkiye’de hangi üniversiteleri ve hangi bölümleri kazanırdı (şayet tercih yaparsa) ?

MF puan türünde: Çukurova Üni. Biyomedikal Müh., Dokuz Eylül Üni. Metalurji ve Malzeme Müh., Erciyes Üni. Makine Müh., Gazi Üni. Kimya Müh., Hacettepe Üni. Nükleer Enerji Müh. (İng.), İTÜ Jeoloji Müh., Marmara Üni. Tekstil Müh., Kocaeli Üni. Makine Müh. (İÖ), Ondokuz Mayıs Üni. Veteriner Fak., Ankara Üni. Gıda Müh., Uludağ Üni. Moleküler Biyoloji ve Genetik ve vakıf üniversitelerinin pek çoğunda yüzde 75 ile yüzde 100 arasında değişen burslu programlar…

Haberin Devamı

***

2020’ye gelindiğinde insan beyninin işlevselliğine erişmiş bir bilgisayarın fiyatının bin dolar olacağı tahmin ediliyor. 2030’da bin dolarlık bir bilgisayarın bellek kapasitesi bin insanın belleğine eşit olacak. 2050’de ise yine bin dolara, dünyadaki tüm insanların beyin gücünden daha fazlasını satın alabileceğiz .

Geldiğimiz nokta bu!

Peki, bunları neden yazdım?

‘Arabın derdi kırmızı papuç’ diye bir deyim var; önemli işler dururken, önemsiz detaylara takılanlar için söylenir…

Bizim derdimiz ‘acaba kontenjanlar neden boş kaldı’; milletin derdi ise ‘eyvah, yapay zekalar kendi aralarında konuşmaya başladı’.

İşte, böyle…

DİĞER YENİ YAZILAR