TEOG Rehberi-7 Sorularla TEOG tercihleri-1

1- TEOG SINAV SONUÇLARI HANGİ LİSELERE GİRİŞTE KULLANILACAK?

Anadolu, fen ve sosyal bilimler liseleri başta olmak üzere mesleki ve teknik, Anadolu imam-hatip, çok programlı Anadolu liselerine yerleştirmelerde geçerli olacak. Yabancı özel okulların yanı sıra bazı kolejlerde TEOG kapsamında yapılan sınavların sonuçlarına göre öğrenci alacak.

2- TEOG PUANLARI KARNE NOTUNU NASIL ETKİLEYECEK?

Ortak sınavlarda alınan puanlar, yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Buna göre öğrencinin tüm derslerden aldığı puanların aritmetik ortalaması, o derslere ait haftalık ders saati sayısıyla çarpılarak ağırlıklı yılsonu puanları hesaplanacak. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesiyle de yıl sonu başarı puanı elde edilecek. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacak.

3- TEOG LİSE YERLEŞTİRMEDE HANGİ PUAN KULLANILACAK?

Liselere girişte Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) dikkate alınacak. YEP için öncelikle öğrencilerin Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) hesaplanacak. Bunu için ortak sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alman puanlar kendi ağırlık katsayılarıyla çarpılacak.

Haberin Devamı

Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle AOSP hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak.

YEP hesaplanırken öğrencilerin 6, 7 ve 8’inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile 8’inci sınıf AOSP’si toplanacak. Elde edilen toplam puan ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilecek. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak. Örneğin 8. sınıf YBP’si 78.2292; 7. sınıf YBP’si 68.9781; 6. sınıf YBP’si 75.8759; AOSP’si de 519.1667 olan bir öğrencin YEP’i 371.1249 olarak hesaplanır. Liselere yerleştirmede de bu puan dikkate alınacak.

4- PARASIZ YATILILIK VE BURSLULUK SINAVI-PYBS YAPILACAK MI?

Parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8’inci sınıf öğrencileri, ayrıca PYBS’ye girmeyecek, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan değerleriyle değerlendirilecekler.

5- TEOG LİSE TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Haberin Devamı

8. sınıfı başarıyla tamamlayan tüm öğrenciler yerleştirme işlemleri için tercihte bulunabilecekler. Önce Haziran - Temmuz tarihlerinde özel okullar için kayıtlar alınacak. Devlet okulları için ise tercihler Temmuz 2017 tarihleri arasında yapılacak. Ancak bu yıl çok önemli bir ayrıntı var. Özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler, devlet okulları için tercihte bulunamayacaklar. O nedenle devlet okuluna gitmeyi düşünenlerin özel okula kayıt yaptırırken iyi düşünmeleri gerekiyor.

6- TEOG KAÇ LİSE TERCİHİ HAKKI VAR?

Yerleştirmede öğrencilerin tüm okul türleri arasından 25 tercih yapma hakkı bulunuyor.

7- TEOG HİÇBİR TERCİHİNE YERLEŞEMEYENLER NE YAPACAK?

Tercihlerinden birine yerleşemeyen ve yerleştiği okuldan memnun olmayan öğrenciler için nakil döneminde bir şans daha sunulacak. Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonu tarafından boş kalan kontenjanlar için il/ilçe sınırları içerisinde 5 tercih hakkı tanınacak.

8- TEOG GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSELERİNE NASIL BAŞVURULACAK?

Haberin Devamı

Güzel sanatlar ve spor liselerine giriş mevzuatı esas alınarak, tercihlere göre merkezi olarak yapılacak. Yetenek sınavında başarılı o lanlar, kayıtlarını bu okullara yaptırabilirler. Bu öğrenciler, diğer devlet okullarına da başvurabilir, ancak bir okula yerleştirilmeleri durumunda, bu okullara otomatik olarak kayıtları yapılır, bu durumda güzel sanatlar veya spor liselerindeki kayıtları iptal olur.

9- TEOG YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL AÇIKLANACAK?

Liselere yerleştirme sonuçları Ağustos 2017 tarihinde http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilân edilecek. Öğrenciler T.C. kimlik numarası ve okul numarasıyla sonuç bilgilerini sorgulayabilecekler. Öğrencilere ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.

10- YÜZDELİK DİLİM NEDİR?

Yüzdelik dilim, sıralamanızın yüzde olarak ifadesidir. MEB, sizin Türkiye’de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil, bunun yüzde olarak ifadesini vermiştir. Örneğin Türkiye genelinde yüzde 8’e giren bir öğrenci, 1.300.000 (TEOG’a giren yaklaşık öğrenci sayısı) öğrenci arasında 104.000. olmuştur.

Haberin Devamı

11- YÜZDELİK DİLİM Mİ, PUAN MI?

Taban puanlar her yıl değişebilir, fakat yüzdelik dilimler her yıl farklılık göstermez, dolayısıyla yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimler de değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır; ancak bu değişim, puanlardaki kadar çok olmaz.

12- KILAVUZDA NE TÜR DEĞİŞİKLİKLER VAR?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği hükümlerince parasız yatılılık sınav sürecinden çıkarıldı. Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavının (PYBS) adı İlköğretim ve Ortaöğretim Bursluluk Sınavı (İOKBS) olarak değiştirildi.

YARIN: “SORULARLA TEOG TERCİHLERİ” DEVAM...

DİĞER YENİ YAZILAR