LYS-2 Fen Bilimleri sınavı daha kolay olamazdı…

Lisans Yerleştirme Sınavı’nın 3 oturumu olan LYS-2 Fen Bilimleri sınavı da sona erdi. 470 bin 409 adayın başvurduğu LYS-2’de adaylar fizik, kimya ve biyoloji alanlarında toplamda 90 soruyu, 135 dakikada yanıtladı . Her testte 1’er olmak ü zere üç açık uçlu soru soruldu . Peki sorular nasıldı?

Sınavdan çıkan adaylardan edindiğimiz bilgilere göre, sınavın genelde (çok) kolay olduğunu söyleyebiliriz. Her 3 test de, düzenli çalışan öğrencilerin rahatlıkla yanıtlayacağı sorulardan oluşuyordu.

Adaylar, kısmen kimya testinde biraz zorlandıklarını belirtti. Her seviyedeki öğrenciye hitap eden soruların olması, moralleri yükseltmiş, keşke ilk sınav LYS-2 olsaydı diyen bir hayli öğrenci vardı. 12’nci sınıf müfredatından gelen soruların, daha çok bilgiyi ölçen ve ayırt edici sorular olduğu söylenebilir.

İşte adayların sınavla ilgili görüşleri:

- FİZİK: Geçen yıllara göre oldukça kolay sorular vardı. Genel anlamda fizik testinin geçmiş yıllardan daha kolay bir sınav olduğu söylenebilir. Her seviyede öğrenciye hitap eden sorular vardı. Yorumlama ve sözel kısım ile ilgili sorulara ağırlık verilmiş. YGS konularıyla ilgili olan sorular daha ağırlıklıydı. Formül uygulanarak çözülebilecek soru sayısı oldukça azdı. Zorlayacak derecede ‘çok zor’ soru yoktu. Çözüm için işlemler uzun sürmedi. Sorular çoğunlukla bilgi sorularından oluşmakla beraber, ayrıntılı bilgi gerektiren detay soru çıkmadı.

Haberin Devamı

- KİMYA: Önceki yıllarda çıkmış sorulara benzer nitelikteydi, genelde sorular kolaydı. Konu dağılımı dengeli yapılmış, hemen her konudan soru soruldu. Sorular derinliği olmayan, yüzeysel sorulardan oluşmuş. Genel kültür tarzında olanlar da var. Bazı sorular matematiksel işlem gerektiriyordu. Seçici, ayrıntılı olanlar yanında, bilgi düzeyi düşük olan öğrencilerin de yapabilecekleri sorulara da yer verilmiş.

- BİYOLOJİ: Beklenmeyen veya sürpriz sayılabilecek düzeyde soru sorulmadı. Soruların tamamı müfredata uygunluk gösterdi. 8-9 soru haricindeki diğer tüm sorular, temel bilgi ile çözülebilecek düzeydeydi. Geri kalan sorular belli oranda yorum yapabilme yeteneği gerektiriyordu. Bazı soruların bilgi ağırlıklı, bazılarının ise grafik ve yoruma dayalı olduğu söylenebilir. Biyoloji soruları, geçmiş yıllara oranla daha kolaydı.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR