Kolay bir sınavla başlıyor ama 9.45’e dikkat

Öncelikle şunu belirteyim, ayın 20’sine kadar her gün birlikteyiz; bu süreçte hem sınavlarla ilgili bilgi vereceğiz hem de yapılan sınavları değerlendireceğiz. Siz de bize katılabilirsiniz, sormak istediğiniz her türlü soru veya sorunu bize iletebilir, sorularınızın yanıtını da ertesi gün köşemizde okuyabilirsiniz.

Teknik bilgilere geçmeden önce, önemli bir konuya dikkat çekmekte yarar var: Geçtiğimiz YGS’de geç kaldığı için giremeyen birçok aday oldu, bu durum hepimizin canını yaktı, ne yazık ki daha sonra çok üzücü olaylar da yaşandı. YGS’den sonra KPSS vardı, aynı sıkıntı, orada da devam etti. Kural doğrudur, yanlıştır, bu tartışılabilir, ancak herkes için uygulanan bir kural varsa, buna uymak zorundayız!

Gerekli açıklamalar sınavdan önce yapıldı, basında yazıldı çizildi, anlaşılan yeterli olmamış. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, “09.45’ten sonra sınav binalarına kimse alınmayacak uyarısında bulunduk, bunu defalarca dile getirdik, kamuoyu ile de paylaştık. Buna rağmen ne yazık ki sınava gecikenler oldu. YGS’de geç kalanlar için yapacak bir şey yok, üzgünüm” dedi. Başkan Demir, “Bu yıl adaylar sınava giriş belgesini internetten indirirken ekrana büyük harflerle ‘Adaylar salonlara 09.45’te alınıyor, geç kalan alınmayacak’ diye uyarı koyduk. Yanında ‘Okudum, anladım’ butonu vardı. Adaylar, onu işaretlemeden belgesini alamadı. Buna rağmen gecikenler oldu. Kapıdaki herkes alındı, arama içeride yapıldı. Yapacak bir şey yok, üzüntü verici bir durum, ama bir kuralı hayata geçirmenin başka bir yolu yok. ‘Haberim yoktu’ diyen olacak. Hâlâ giriş belgesi, nüfus cüzdanı olmadan sınava gelenler var. Kurala aykırı davrananları sıfırlamanın imkânı yok” dedi.

Haberin Devamı

Sevgili adaylar, n’olur bir daha böylesine can sıkıcı olaylar yaşamayalım, ne siz üzülün, ne de bizi üzün; sınavdan bir saat önce sınav yerinde olun, evraklarınızı şimdiden hazırlayıp, bir köşeye koyun…

DİKKAT!

Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanacak. Adaylar, saat 10.00’da başlayan sınavlarda saat 09.45’ten sonra; saat 14.30’da başlayan sınavlarda saat 14.15’ten sonra sınav binalarına alınmayacak.

Haberin Devamı

Kolayla başlıyoruz

LYS serisine kolay bir sınavla başlıyoruz, LYS-4 (Sosyal Bilimler Sınavı), diğer sınavlara göre daha kolay bir sınav. 10 Haziran 2017 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-4, sabah saat 10.00’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam da 135 dakik a sürecek. LYS-4’te, Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu il e Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi test leri yer alacak. Tarih testinde 44 soru bulunacak ve 65 dakika cevaplama sür esi verilecek. Coğrafya-2’de 14 soru bulunacak ve 20 dakika cevaplama süresi verilecek. Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde ise 32 soru bulunacak ve 50 dakika cevaplama süresi verilecek. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, ancak tek cevap kâğıdı kullanılacak.

DİKKAT!

DİKKAT! Tarih ve Coğrafya-2 testlerinin her birinde 1’er soru, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testlerinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru kısa cevaplı soru olacak. Adaylar bu soruların cevabını cevap kâğıdının ilgili alanına yazacak ve kodlayacak. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacak. Kısa cevaplı sorulara verilen yanlış cevaplar, doğru cevapları etkilemeyecek.

Haberin Devamı

YARIN: GEÇEN YIL SORULAR NASILDI?

SORUN: sgultekin@gazetevatan.com

DİĞER YENİ YAZILAR