Gazete Vatan Logo

Saddam'ın Irak'taki en büyük sarayı yenileniyor

Görkem İnşaat, Saddam’ın en büyük sarayını yeniliyor...

Geçen yıl Libya’da düzenlenen 32’nci Arap Ligi Zirvesi için biraraya gelen 22 Arap ülkesinin başbakanı, bu yıl Ağustos ayında Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in Bağdat’taki Cumhuriyet Sarayı’nda ağırlanacak. Sarayı Arap Ligi için kongre merkezine dönüştürecek olan şirket ise başkentte daha önce Başbakanlık misafirhanesini inşa eden Ankaralı Görkem İnşaat. 40-50 bin m2’lik sarayın iç renovasyonunun yanı sıra mobilyasından sandalye ve perdesine kadar tüm malzemelerini Türkiye’den temin eden şirket, Mayıs’ta tamamlayacağı proje için 650 Türk işçiye de istihdam sağladı.

Geçen yıl Libya’nın Sirte şehrinde 27-28 Mart tarihlerinde düzenlenen 32’nci Arap Ligi Zirvesi için biraraya gelen 22 Arap ülkesinin başbakanı, bu yıl Ağustos ayında Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in Cumhuriyet Sarayı’nda ağırlanacak. New York Times’ın haberine göre, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari 450 milyon dolar harcadıkları Arap Ligi organizasyonu yatırımları arasında en önemlisinin Bağdat’ta Saddam Hüseyin’in en büyük sarayı olan Cumhuriyet Sarayı’nın kongre merkezine dönüştürülmesi projesi olduğunu açıkladı.



Sarayı Arap Ligi’nin gerçekleştirilebilmesi amacıyla yenileyen şirket ise Ankara merkezli Görkem İnşaat. 40-50 bin metrekare büyüklüğündeki sarayın Arap Ligi’nin yapılabileceği bir kongre merkezine dönüştürülmesi ve yenilenmesi ihalesine geçen yıl tek Türk firması olarak katılan ve ihaleyi alan Görkem İnşaat, sarayı Mayıs ayında tamamlayabilmek için gece gündüz çalışıyor. Sarayın yenileme çalışmalarına Ağustos 2010’da başladıklarını açıklayan Görkem İnşaat Genel Müdürü Celal Sancaktar, “En hareketli dönemde 650 Türk işçisine istihdam sağladık. Sarayın iç renovasyonunun yanı sıra mobilyasından toplantı odaları malzemelerine, sandalyesinden perdelerine ve çatal bıçak takımına kadar tüm malzelerini Türkiye’den temin ederek gönderdik” dedi.

3 ayrı bloktan oluşan sarayın iki dev toplantı salonuna ve pek çok misafirhaneye sahip olduğunu dile getiren Sancaktar, ihalede seçilmelerinde ülkede aldıkları altyapı ve üstyapı projelerinin ve idarenin ne istediğini bilmelerinin etkili olduğunu ifade etti.

2005 yılından beri alt ve üstyapı projeleri üstleniyor

1975 yılından beri Kuzey Irak başta olmak üzere Orta Asya’da alt ve üst yapı projeleri üstlenen Görkem İnşaat, 2005 yılından beri yerli bir şirket ile ortak olarak Erbil’de köprü, Süleymaniye’de hükümet binası, köprü ve içme suyu arıtma tesisi, petrol dolum tesisi ve doğalgaz boru hattı gibi projeler üstlenmiş. Şirketin önemli projelerinden birinin Bağdat’ta Başbakanlık misafirhanesi olduğunu söyleyen Celal Sancaktar, “18 ayda tamamladığımız projede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 15 gün önceki ziyaretinde misafir edildi” dedi.

Beyzade Konakları’nda bu ay ilk 30 daire % 20 indirimle satılıyor

Reha Medin Emlak Hizmetleri tarafından pazarlanan Beylikdüzü Beyzade Konakları’ndan Nisan ayı içinde daire alan ilk 30 kişi yüzde 20 indirim almaya hak kazanacak. 1+1, 2+1 ve 3+1 dairelerden oluşan 200 konutluk projede daire fiyatları ise 97 bin lira ile 257 bin lira arasında yer alıyor. Tüm dairelerin hemen oturmaya hazır olarak teslim edildiği Beyzade Konakları’nın emsal projelerden ayrılan en önemli özellikleri, fazla kat sayısının olmaması, daire başına 2 araçlık kapalı otopark alanına sahip olması ile yapılaşma alanının yüzde 75’inin yeşil alan olarak korunması olarak belirtiliyor.

Açık yüzme havuzu ve her bir daireye ait 2 araçlık kapalı otoparkı mevcut olan sitede, kapalı otoparka kadar servis yapılabilen asansörlerden her blokta iki adet bulunuyor. Daireler arası görüşme imkanı bulunan projede kreş, toplantı ve TV salonu, sauna, fitness center da var.

Konut kredisi hacminin yarısı yerli özel bankaların elinde

BDDK verileri ile derlenmiş karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un analizine göre, Türkiye’de toplam tüketici kredileri hacminin yüzde 80’ini konut ve ihtiyaç kredileri oluşturuyor. Banka türü bazında incelendiğinde, sektörde konut kredisi hacminin yüzde 50’sine yerli özel bankaların sahip olduğu, kamu bankalarının pazar payının da yüzde 29 olduğu görülüyor. Çoğunlukla borç kapama için kullanılan ihtiyaç kredilerinde ise tam tersi bir durum söz konusu.

Kamu bankalarının bu kredi türündeki pazar payı yüzde 53 seviyesine ulaşırken, yerli özel bankaların pazar payı ise yüzde 30. Yabancı bankaların her iki kredi türündeki pazar paylarının yüzde 20 civarında olduğu görülüyor.

Kredilerde tüketiciye yönelik maliyet karşılaştırma servisi veren bir kurum olarak aslında kamu bankalarının da konut kredilerinde oldukça rekabetçi fiyatlamalara sahip olduğunu belirten Enuygun.com’un Baş Analisti Betül Sungurlu, “Konut kredileri bankacılar için en az sorun çıkaran kredi türü.

Bu sebeple özel bankaların stratejik olarak konut kredilerinde ihtiyaç kredilerinden daha aktif olmak istediklerini düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı