Gazete Vatan Logo

Rüzgarın prensesi

Dünya şampiyonu Lena Erdil, “Sörf yaparken hem mideye ağırlık yapmayacak, hem de tok tutup enerji verecek gıdalar tüketin.” diyor.

Rüzgarın prensesi

Rüzgar sörfüne nasıl başladınız?

Anne ve babam sayesinde başladım. İkisi de rüzgar sörfü yapıyordu. Küçüklüğümden beri sörfün içinde büyüdüm. Sörf tahtası üzerinde doğdum diyebilirim neredeyse. Sörf sayesinde tanışmışlardı anne ve babam. İlk binişimi bile hatırlamıyorum yani o derece. Sörf her zaman hayatımda vardı.

Sörf yaparken en çok nelere dikkat ediyorsunuz?

Ben aslında hep kendimi nasıl geliştirebilirim düşüncesiyle çıkıyorum. Muhakkak çalıştığım bir konu oluyor. Mesela bugün hızımı daha çok geliştirmek istiyorum diyorum. Vücut pozisyonu, board üzerinde duruş şekli, güç çok önemli rüzgar sörfü yaparken. Bir de teknik. Genelde her suya çıkışımda kendimi nasıl geliştiririm sorusuyla çıkıyorum.

En zor yanları neler?

İlk başta öğrenmek bence. Çünkü mücadele isteyen bir spor. İlerletmek için sıkı bir çalışma lazım.

Devlet ve federasyon destek vermiyor

Türkiye’de rüzgar sörfü yeterince destekleniyor mu?

Hiç desteklenmiyor desek daha doğru olur. Benim yaptığım rüzgar sörfü dalı olimpik olmadığı için hiçbir şekilde federasyondan ya da devletten destek almıyoruz. Aynı zamanda Türkiye’de RedBull’dan başka sponsorum kalmadı. Onlar sayesinde yarışlara katılma olanağı yakaladım.

Haberin Devamı

Türkiye’de rüzgâr sörfü için en uygun bölgeler nereler?

Aslında bütün Ege ve Akdeniz kıyıları yaz aylarında çok verimli. Çünkü her yerden rüzgar alıyorlar. Rüzgar olan her yerde sörf var.

Antrenman için nerelere gidiyorsunuz?

Kış aylarında Türkiye’de sert rüzgarlar olmadığı için Güney Afrika, Avustralya’ya gidiyorum.

Sörf öncesi enerji veren gıdalar önemli

Nasıl bir beslenme programınız var peki?

Protein ve karbonhidrat gibi maddeleri dengeli bir şekilde alıyorum. Bir rejim tutmuyorum. Vücudumun sporda başarılı olabilmesi için en iyi en sağlıklı şekilde besleniyorum. Sabahları favori yemeğim yulaf, meyve ve kuruyemiş karışımı. Sörf yaparken hem mideye ağırlık yapmayacak hem de tok tutup enerji verecek gıdalar tüketiyorum. Akşamları da et, salata tarzı yemekler yiyorum.

İlerletmek için çaba göstermek şart

Sörfe başlamak isteyenler için önerileriniz neler?

Haberin Devamı

Kendilerine en yakın olan sörf okuluna başvurmaları. Oradaki temel eğitimden başlayıp bırakmadan devam etmeleri. Temeli kolay ama ilerletmek için çaba göstermek gerekiyor.

Yediden yetmişe sörf eğitimi veriyoruz

Bodrum’da Lena Erdil Windsurf Center isminde bir okulunuz var…

Ortakent’te eğitim veriyoruz. Hocalarımız var. Ben de elimden geldiğince orada olmaya çalışıyorum. Yediden yetmişe herkese sörf öğretmek istiyoruz.