Gazete Vatan Logo

Rüzgara 250 milyon dolar yatırım

Rüzgar önlisans ihalelerinde toplam 220 megavat tahsis hakkı elde eden Borusan, bu kapsamda 250 milyon dolar yatırım yapacak

Rüzgara 250 milyon dolar yatırım

TOPLAM 710 megavatlık rüzgar ön lisans ihaleleri 11 bölge için tamamlandı. Borusan EnBW’nin iştirakleri, Edirne, Tekirdağ, Sivas ve Tokat’ta 220 megavat tahsis hakkı elde etti. Böylece, ihalelerde en fazla kapasite tahsis hakkı kazanan şirket Borusan EnBW Enerji oldu. Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, rüzgar enerjisi ön lisans ihalelerinde kazandıkları 220 megavat kapasite tahsisine ilişkin, “Bu kapasiteyle 250 milyon doların üzerinde bir yatırım yapılacak” dedi. Acarla, bu yatırımın gerçekleşmesinin iki yılı bulacağını ifade etti.

YEKA’ya da hazır

Acarla, finans kuruluşlarıyla da bu fiyat seviyelerini değerlendirdiklerini belirterek, “Finansman için hem yerli hem de yabancı kurumlar söz konusu, kısmen ihracat kredilerini de kullanmak mümkün. Diğer taraftan bu yatırımın gerçekleşmesi iki yılı bulur. O zamana kadar yerlileşme oranı ne olacak ona bakacağız, ama bu tür projelerde yerlileşme ön planda tutulmuyor. Yatırımcı pazar riskini alır ve en verimli şekilde bunu yapmaya bakar. Eskiden yapılan ihalelerde de çok yüksek kuruşlu ihalelerimiz vardı, o zaman da herkes hayret etmişti, ama o projelerin hepsi finanse edildi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Acarla, önlisans ihalelerinin yanı sıra 27 Temmuz’da son tekliflerin alınacağı Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projesi için de hazırlandıklarını vurguladı.