Gazete Vatan Logo

Rusya'dan iddia: Türkiye getirdi!

Türkiye ve Rusya arasında İstanbul’da imzalanan “yasakların ve yaptırımların kaldırılması” anlaşmasıyla yeni yeni haberler geliyor. Daha anlaşmanın mürekkebi kurumadan Rusya’dan yeni iddia ve haberler geldi: Türkiye’nin Rus buğday ihracatçısı şirketlere yüzde 20-25’lik yeni bir kota getirdiği iddia edildi.

Rusya'dan iddia: Türkiye getirdi!

Buğday sektöründeki “Sovekon” analiz merkezi ile büyük buğday ihracatçısı şirket yetkililerinin gazeteye aktardığı iddiaya göre, Türkiye’ye buğday satmak için dağıtılan lisansların sadece yüzde 20 ila 25’lik kısmı Rusya’ya ayırdı.

Rusya basınında bu sabah öne çıkan Vedomosti gazetesi kaynaklı haberde, bu durum “Türkiye’nin Rus buğdayının ithalatına getirdiği yeni sınırlama” olarak nitelendi. Rus üreticiler bunu “kota uygulaması” diye adlandırdı. Rusya Tarım Bakanlığı ise uygulamadan haberdar olmadığını bildirdi.

Türkiye’deki un üretimininin yüzde 70-75’lik kısmının Rus buğdayı ile yapıldığı belirtiliyor. Türkiye pazarının Rusya’nın buğday ihracatındaki payı yüzde 13.

15 Mart'ta Türkiye, Rusya menşeli buğdayı da istisna kapsamından çıkarıp yüzde 130’luk standart gümrük vergisi uygulamasına dahil ettikten sonra yeni kontratla buğday ihracatı fiilen imkansızlaşmıştı. Türkiye’ni bu uygulamayı domatesteki yasağa karşılık aldığı vurgulanmıştı. Rusya yerli üreticiyi korumak için, 3-5 yıl Türk domatesine yasağın devam edebileceğini duyurmuştu.

Haberin Devamı