Gazete Vatan Logo

Rengarenk bir mozaik Kıbrıs mutfağı

Binlerce yıllık zengin bir kültürel mirasa sahip olan, maviliğin ve lezzetin harmanlandığı Kıbrıs, mutfağıyla da keşfedilmeyi bekliyor.

Rengarenk bir mozaik Kıbrıs mutfağı

Bu hafta sizlere Kıbrıs yemeklerinden bahsetmek istiyorum… Her Nisan ayında benim içim kıpır kıpır olur ve bir Kıbrıs sevdasına kapılırım. O, kışın kasvetli duruşunun ardındaki güneştir Kıbrıs. Aynı zamanda maviliktir. Lezzettir. Ve denir ki; “Kendisi adeta bizatihi leziz bir yemek olan Kıbrıs Mutfağı da birbirlerinden çok farklı kültür miraslarından etkilenerek zengin bir çeşitlilik sunmaktadır.”

Gerçek anlamda bir harman

Helen, Roma, Bizans,Templiye, Luzinyan ve Venedik devirlerinden sonra Osmanlı ve İngiliz dönemlerini yaşayan ada, daha sonra Mısır ve müslüman akınlarına maruz kalmış… Afrika’dan getirilen siyahî köleler ile harmanlanmış... Osmanlı’nın sürgüne gönderdiği Aleviler ve sayıları az da olsa Çerkesler’in ve Maruniler’in de katılımları ile çok güzel, rengârenk bir mozaik tablo oluşturmuştur. Bu farklı kültürlerin Ada hakimiyetindeki geçişleri; doğal olarak mutfağa da yansımıştır. Bazı yemek, yiyecek ve tatlılardan örnekler vermek istiyorum.

Arap-Mısır mutfağından Hatay’ da, Suriye’ de ve Lübnan’da bilinen Molehiya bitkisinden yapılan yemek, bu bitkinin üzerindeki yapraklardan hazırlanmaktadır ve Kıbrıs’ta çok sevilmektedir. Kolokas; mısır kökenli bir bitkidir.

Haberin Devamı

Anne usulü magarina bulli

Bullez-Badadez; Kıbrıs’a özgü yumru türlerinden biri olan bullezler, patates ile birlikte yağda kızartılır.

Gelelim yine Kıbrıs’a özgü bir yemek olan Magarina Bulli’ye: Bol naneli hellim rendesi, domates ve tavuk ile yapılan ve bazı Kıbrıslılar’ın “Annem Usûlü Magarina Bulli” dedikleri yemektir bu. Hellim de Kıbıs’ın tarihinden bir kesiti simgeler. Kıbrıslılar, hellim’e hellim peyniri denilmesine kızarlar. Onun bir peynir değil sadece hellim olduğu konusunda taviz vermezler.

Şeftali kebabı Osmanlı etkisini taşıyan yemeklerin başında gelir. Özellikle kırsal bölgelerde un ile yapılan. Türklerin “Hırsız”, Kıbrıslı Rumlar’ın da “Kleftigo” dedikleri geleneksel bir kebabları daha var. Kıbrıslılar’ın.

Kıbrıs’ta bal, şerbet, kaymak yağı, şeker, harup pekmezi ile tatlandırılan günümüze göre ilkel sayılabilecek tatlılar da mevcuttur.

Haberin Devamı

Girne Amerikan Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi ve mutfak danışmanı Ali Özçil’in tarifleri

Turunç çiçeği macunu

Malzemeler

- 1/2 kg turunç çiçeği

- 1 adet limon suyu

- 1,5 kg şeker

- 5 bardak su

Hazırlanışı

Turunç çiçeklerini 3 defa suyunu değiştirerek kaynatın. Diğer yandan 5 bardak suyu 1,5 kg şeker ile kaynatarak şerbet hazırlayın. Şerbete turunç çiçeklerini de ekleyerek bir süre daha birlikte kaynatın. Daha sonra 1-2 saat dinlendirip yeniden kaynatın. Kaynama sırasında içerisine limon suyu ilave edin. Kıvamına gelince ocağın altını söndürerek soğumaya bırakın. Soğuyan turunç çiçeği macununu cam kavanozda saklayabilirsiniz.

Pirohu

Malzemeler

- 4 bardak un

- 200 gr hellim peyniri

- 250 gr nor (tuzsuz)

- 1 fincan zeytinyağı

- 1 adet yumurta

- 10 gr Nane

- 2 tutam Tuz

- 50 çam fıstığı

Hazırlanışı

Su, un ve tuz katılarak hazırlanan hamuru, kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Dinlenmeye bıraktığınız hamuru daha sonra bezeler halinde oklavayla açın. Diğer yandan pirohunun içi için noru rendeleyin ve içerisine kuru nane ekleyin. Harca bir yumurta kırılıp iyice karıştırın. Bu hazırlanan harcı belli aralıklar ile açılan bezeye dizin. Tekrar üzerine bir beze daha koyun ve fincan ile şekil verilerek, yuvarlak parçalar halinde kesin. Derin bir tencerenin içine su koyun ve kaynatın. Suyun içine pirohuların yapışmaması için bir miktar yağ ve tuz ekleyin. Hazırlanan parça parça hamurları kaynayan suya atın ve 2-3 dakika pişirin. Pişenler su yüzeyine çıkınca kevgirle alın. Piştikten sonra ise, tabağınıza önce rendelenmiş hellim peynirini üzerine hazırlanan haşlanmış hamurlarıkoyun, üzerine kuru nane ile karıştırılmış hellim rendesi ve zeytinyağı koyarak servis edebilirsiniz. Pirohu sıcak olduğu gibi, soğuk da yenir. Arzu edilirse çam fıstığı zeytinyağında kavrularak üzerine konulabilir.

Haberin Devamı

Kıbrıs kabağı dolması

Malzemeler

- 150 gr kıyma

- 4 adet Kıbrıs kabağı

- 1 adet kuru soğan

- 2 çorba kaşığı ayçiçek yağı

- 1 çorba kaşığı domates salçası

Haberin Devamı

- 2 dal maydanoz

- 1 tutam tuz

- 1 tutam karabiber

Hazırlanışı

Kapakların içini oyup ayçiçek yağında kızartın. Diğer tarafta kıymayı kavurun. Tam kavrulmadan içine küçük küçük doğranmış soğanları ilave edin. Daha sonra tuz karabiber ve maydanoz ekleyerek bu harç ile kabakların içini doldurun. Bir tencerede domates salçasını sıvı yağla kavurun. Kabak dolmalarını tencereye yerleştirin ve az miktarda su ilave ederek pişirin. Pişen kabak dolmalarınızı sıcak olarak servis edebilirsiniz.