Gazete Vatan Logo

Renault’nun en cimri motorunu üreteceğiz

En küçük hacimli benzinli motor...

Fransa’daki siyasi baskılara rağmen Renault’nun yeni modeli Clio’nun ana üretim üssü haline gelen Bursa’ya bir önemli rol daha veriliyor. Oyak Renault, hem Renault dünyasının hem de Türkiye’nin en küçük hacimli benzinli motorunu üretmeye hazırlanıyor. Şirket 234 milyon euro yatırımla ‘Energy TCe’ isimli 3 silindirli 900 cc’lik motoru üretecek.

100 km’de 4.3 litre harcayan yakıt cimrisi bu motor, önce Clio 4’te daha sonra tüm Renault modellerinde kullanılacak

Otomotivde ‘teşvikler yeterli mi, yetersiz mi’ tartışmaları yaşandığı bir dönemde Oyak Renault sessiz sedasız dev motor yatırıma hazırlanıyor. Bursalı üretici, 234 milyon euro yatırımla hem Fransa’nın hem de Renault’un en küçük motorunu üretecek. Oyak Renault, Fransız markanın büyük umutlar bağladığı 3 silindirli 898 cc’lik benzinli motoru bantlardan indirecek.

Renault’nun dışında bu motor Fransa’nın da en küçüğü olacak. Renault’un Fransız rakibi PSA Grubu’nun (Peugeot-Citroen) en küçük motorunun 1 litre hacimli olduğunu hatırlatalım.

Oyak Renault, Bursa’da 450 bin adetlik kapasiteli motor fabrikasında 1.4 litre ve 1.6 litre benzinli ile 1.5 litre dizel motorları üretiyor. Şirket, yeni Clio’da kullanılan bu motordan yılda 200 bin adet üretmeyi hedefliyor. 90 beygir güç üreten yakıt cimrisi bu motor, Clio’dan sonra diğer Renault modellerinde de kullanılacak.

‘Energy TCe’ isimli 898 cc’lik motor ile Renault’nun benzinli motor iddiasına geri döneceğini kaydeden Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, “Renault dünyasında ilk kez kullanılan 3 silindirli bu motor ile pazarda daha önce 1.5 dizel motor ile gerçekleştirdiği devrim gibi bir devrim yapılacak” dedi. Motor yatırımının 234 milyon euro tutacağını belirten Tunalıoğlu, şöyle devam etti:

“Bu motor Türkiye’de üretilecek Renault’nun en küçük motoru. Biz hem otomobil hem de motor üreten tek tesisiz. Üretilen her iki otodan biri Bursa fabrikamızdaki bantlardan iniyor. 1.4, 1.6 litre benzinli ile 1.5 dizel motordan sonra 898 cc’lik bu motor ile 4 farklı motor üretmiş olacağız. Geçen yıl 291 bin motor ürettik. Yeni motorla bu sayı önemli oranda artmış olacak.”

İlk etapta üretim 200 bin

Bursa’da üretimi başlayan Clio 4, yeni 3 silindirli turbo Energy TCe 90 motorunun sunulduğu ilk model olacak. 90 beygir güç ve 135 Nm tork üreten motor sayesinde yeni Clio 100 km’de yaklaşık 4.3 litre yakıt harcıyor. Motorda Renault’un tüketimi yüzde 10’a kadar düşüren Eco sürüş modu da var.

Symbol 2013’te bitiyor yerine yeni model gelmiyor

Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Symbol modelinin üretiminin önümüzdeki yılın ilkbahar aylarında sona ereceğini açıkladı. Tunalıoğlu, Symbol’ün yerine o segmentte yer alan bir aracın Bursa’da üretilmeyeceğini belirterek, “Yeni Symbol başka ülkelerde üretilecek. Kapasitemiz zaten mevcut Fluence, Megane ve Clio 4’e ancak yetiyor” dedi.

Performanslı GT ile Grand Tour da Türkiye’de üretiliyor

Tarık Tunalıoğlu, Clio 3’teki gibi Clio 4’te de station wagon versiyonu Grand Tour’un Türkiye’de üretileceğini belirterek, “Otomobil ilk kez Paris Otomobil Fuarı’nda sergilenecek. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde ülkemizde satışa çıkacak” dedi. Tunalıoğlu, yeni Clio’nun performanslı versiyonu GT’nin de Bursa’daki bantlardan çıkacağını sözlerine ekledi.

Bu teşvik sistemiyle 2023 hedefleri tutmaz

Tarık Tunalıoğlu, yeni teşvik paketinin hükümetin 2023 hedeflerine ters düştüğünü belirterek, “Hükümetin 2023 stratejinde otomotiv sektörünün 4 milyon adetlik üretime, 3 milyon adetlik de ihracata ulaşması hedefleniyor. Ama yeni teşvik paketinde büyük destekler sunan ‘stratejik yatırımlar’ maddesinde ne yazık ki yararlanamıyoruz. Bu da bu hedeflere ters bir durum yaratıyor” dedi. Yeni Clio yatırımının dışında 234 milyon euroya Türkiye’nin en küçük motorunu üreteceklerini söyleyen Tunalıoğlu, şunları kaydetti: “Ama ne yeni Clio yatırımı için ne de motor yatırımı için teşvik paketinde yer alan ‘stratejik yatırımlar’dan yararlanamadık. Motor üretiminde motor bloğu, silindir kapağını Bursa fabrikasında dökmemize rağmen yüzde 40’lık katma değer yaratamadığımız için bu teşvikten yararlanamadık. Bu konuda hükümetin kararlarına saygılıyız ama sonuçta Oyak Renault olarak ülke ekonomisine katkımız ortada.”

Bursa yeni Clio’nun ana üssü oldu

2013’e kadar 3 milyon adetlik araç üretimine ulaşmayı hedefleyen Renault, başrollerden birini Türkiye’ye verdi. 1969’da kurulan Oyak Renault, tarihinde ilk kez bir modelin ana üretim fabrikası oldu. Bursalı yeni Clio, Fransız markanın lokomotif modellerinden biri haline gelecek. Tarık Tunalıoğlu, bantlardan çıkan yeni Clio 4’ün tüm üretim sorumluluğunun Bursa’da olduğunu belirterek, “Türkiye daha önceki projelerle kendini ispat etmişti. Clio 4’ün ana üretim üssü olarak Renault’nun 38 fabrikası içinde artık ilk 5’e girmiş olduk. Türkiye, Renault dünyasında daha önemli hale geldi” dedi. Clio 4’ün Bursa’nın yanı sıra Fransa’daki Flins tesisinde de üretilmeye başlandığını belirten Tunalıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Oyak Renault’nun sıçrama yapmasını sağlayan birkaç model oldu. 1971’de üretmeye başladığımız Renault 12 (Toros) ve ilk ihracat ürünümüz Megane Wagon bu modellerin başında geliyor. Clio 4 de Bursa’nın kaderini değiştiren ürünlerden biri oldu. Bir modelin ana üretim fabrikası için aday olmak bile çok önemli. Her isteyen alamıyor, her isteyene vermiyorlar. Oyak Renault’nun üretim kalitesi, maliyet avantajı, esnek üretim başarısı Clio 4’ün ana üretim tesisi olmamızı sağladı. Clio 4’ü 1.300 euro daha ucuza üretmemiz başlı başına önemli bir unsur. Clio 3’ün üretimini akşam bitirdik, sabah Clio 4’ün üretimine başladık. Eskiden yeni üretmeye başladığımız aracın temposu yavaş olurdu. Şimdi ise yüksek ritim ile Clio 4’ü bantlardan indiriyoruz.”

Clio kapasitesi 240 bin


Oyak Renault fabrikasının üretim kapasitesinin 360 bin adet olduğunu hatırlatan Tarık Tunalıoğlu, “Fabrikanın kapasitesi saatte 60 araç. Şu an Clio 4’ten saatte 43 araç üretiyoruz. Yeni Clio üretiminde tesisin üçte iki kapasitesine ulaşabiliyoruz. Bu da yılda 240 bin araç demek. Flins fabrikasında elektrikli Zoe üretildiği için üretim Bursa’da daha fazla olacak” diye konuştu.

15 bin farklı versiyonu var

Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında üretilmeye başlanan yeni Clio modeli, 10 Ekim’de satışa sunulacak. İtalya’nın Floransa şehrinde test ettiğimiz otomobil, Clio 3’e göre devrim niteliğinde özelliklere sahip. Eski jenerasyona göre tasaramı tepeden tırnağa yenilenen araca ilk bakışta, yuvarlak hatlar, ön farlar, ön panjurda yer alan minik LED farlar, dev Renault logosu ve coupe’yi andıran görüntü dikkati çekiyor.

Clio 4, 4 metre 62 santimetrelik uzunluğu ile Clio 3’e oranla 35 milimetre (mm) daha uzun, 45 mm daha alçak. Bugüne kadar 12 milyon adet satan Clio’nun yeni jenerasyonunun en büyük özelliği, kişiye özel tasarlanabiliyor olması. Bir başka deyişle müşterilerin istediği Clio’yu Bursa fabrikasına sipariş edebiliyor olması. Tüketiciler Clio 4’te arzu ettikleri tamponu, bagaj çıtasını, ön konsolun rengini, koltuk desenini seçebiliyor. Renault Mais ‘kişiye özel Clio’ için iPad üzerinden satışa başlayacak. Renault showroomlarını ziyaret eden müşteri, araçla ilgili istediği konfigürasyonu iPad’den yapabilecek. Clio 4’te rekor sayıda farklı kombinasyon bulunuyor. Otomobilde tam 15 bin farklı seçenek var. Kişiye özel otomobilde en fazla 2 ay beklenildiğini ekleyelim.

3.4 lt yakıyor

Yeni Clio’da 3’ü benzinli ve 3’ü dizel olmak üzere 6 farklı motor seçeneği olacak. Motor seçenekleri içinde en fazla dikkati çeken ise Türkiye’de de üretilecek olan 898 cc’lik ürün görülüyor. 3 silindirli bu motor 90 beygir ve 135 Nm tork üretiyor. Çevreye 94 gram karbondioksit salgılayan 898 cc’lik motor. 100 km’de ise ortalama 4.3 litre yakıt harcıyor. Diğer benzinliler de 1.2 litre 16V TCe 75 beygir, 1.2 litre Energy TCe 90 beygir olarak sunuluyor. Dizel motor seçenekleri olarak 1.5 dCi 75 beygir, Energy 90 beygir olarak sıralanıyor. Energy DCi 90 beygirlik modelin 100 kilometrede 3.4 litre yaktığını belirtelim. Start&Stop ve Eco mod da Clio 4’teki önemli teknolojik yenilikler arasında... Yeni Clio, Eco’yla yüzde 10 yakıt tasarrufu sağlıyor.

Otomobil, Renault dünyasında bir ilk olan Joy, Touch ve Icon ekipman seviyeleriyle satılacak. Araçta öne çıkanlardan biri de lansman rengi olan ateş kırmızısı. Renault’nun Bursa fabrikası bu sıradışı rengi yaratabilmek için özel vernik kullanmış. Yeni Clio, 29 bin 490 liradan başlayan fiyatlarla satılacak. Aracın en üst versiyonunun fiyatı 40 bin 490 lira olacak.

Haberin Devamı