Gazete Vatan Logo

Namaz İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Namaz İle İlgili Hadisi Şerifleri...

İslam'ın farzlarından biri olan namaz 5 ayrı zaman diliminde kılınır. Her Müslüman için namaz kılmak dini bir görevdir. 

Namaz İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Namaz İle İlgili Hadisi Şerifleri...

Bir kişi Peygamber efendimize 'amellerin/ibadetlerin en faziletli olanı hangisidir?' diye sormuştur. Efendimiz de 'vaktinde kılınan namazdır' buyurmuştur. (Buhari, tevhid 48)

Ebu Hüreyre'nin nakletmiş olduğuna göre Resülullah şöyle buyurmuştur: 'kıyamet günü geldiğinde kulların ilk olarak hesaba çekilecekleri şey namazdır.' (Nesai, muharebe 2)

'Büyük günah işlenmedikçe beş vakit ile iki cuma, aralarındaki günahlara kefaret olur.' (Müslim, taharet 14)

'Cennetin anahtarlarından biri de namazdır.' (Tirmizi, taharet 1)

'Namazın anahtarı temizliktir. Başlaması tekbir, bitmesi ise selamdır.' (Ebu Davud, taharet 31)

'Üç vakit vardır ki, Resülullah o vakitler geldiği zaman namaz kılmamızı ve cenazelerimizi defnetmemizi bize yasaklamıştır. Güneşin doğmasından yükselmesine kadar, güneş tam gökyüzünün ortasındayken meyledinceye kadar ve batmaya başlamasından batana kadar.' (Müslim, müsafirin 293)

'Kim ki bir namazı unutursa onu hatırladığı zaman kılsın. Zira onun kefareti sadece budur.' (Buhari, müslim 314)

Haberin Devamı

Peygamberimizin Namaz İle İlgili Hadisi Şerifleri

'Bilin ki uykudan dolayı namazı kılamamak herhangi bir kusur değildir. Esas kusur olan diğer namazın vakti gelene kadar namazını kılmayan kişilerin davranışlarıdır. Buna göre kim uyuya kalır ve namazını kılmazsa uyandığında kılsın. Ertesi gün o namazı vaktinde kılsın!' (Müslim, mesacid 311)

'Ey insanlar! Sizin namaz konusunda ısrarlı tutumlarınızı gördüm ve onun size farz kılınmasından dolayı endişelendim. Şayet farz kılınsa da gerçekleştirmekte zorlanırsınız. Siz bu namazı evinizde kılın çünkü kişinin farz namazı dışındaki kıldığı namazlardan en hayırlısı evinde kıldığıdır.' (Buhari 3)

'Bir kimse gece vakti hanımını uyandırır da ikisi de namaz kılarsa ya da beraber iki rekat namaz kılarsa Allah'ı (cc) çokça ananlar arasında yer alırlar.)

'Cenaze namazı kıldığınızda onun için samimiyetle dua edin.' (Ebu Davud 54)

İslam Dininde Namaz Kılmanın Hükmü Nedir?

Namaz kılmak her Müslüman için farzdır ve Allah (cc) ile kulun buluşmasını sağlayan bir ibadettir. Namaz kılmak Allah'ı (cc) sürekli hatırlamak için en büyük vesiledir. Namaz kılan kişilerin Allah (cc) düşünce ve duyguları artar, kendisini her türlü kötülükten korur.

Haberin Devamı

Namaz gerçek anlamı ile kulun Allah (cc) ile münacatıdır. Namazı terk etmek ya da kılmamak büyük günah olur. Namaz kılmanın önemi hadislerde ve ayetlerde açık bir şekilde belirtilmiştir. Diğer tüm ibadetlerde olduğu gibi namazı da gönülden ve içten gelerek kılmak faziletli olur.

Namazın Önemi Nedir?

Müslümanların rehberi olan Kur'an-ı Kerim'de namaz kılmanın hükmü ve önemi belirtilmiştir. Günde 5 ayrı zaman diliminde namaz kılmak her Müslüman için görevdir. Dinin bir görevi olarak Allah'ın (cc) emirlerinden biri olduğundan 5 vakit namaz kılmak gerekir. Namazın farz kılınmasındaki en önemli neden Allah'ın (cc) rahmetini kazanmak ve nefsi müdafaa etmesini ummaktır.