Gazete Vatan Logo

İkindi ile akşam arası neden uyunmaz? İkindi vaktinde (kerahat vakti) uyumak neden iyi değildir?

İslam alimlerine göre ikindi ve akşam vakitleri arasında uyumak mekruh sayılmıştır. Peki, Kerahat vakti neden uyunmaz?

İkindi ile akşam arası neden uyunmaz? İkindi vaktinde (kerahat vakti) uyumak neden iyi değildir?

İnsan vücudu için en sağlıklı olan dinlenme gece uykusudur. Dinimizde gece, dinlenme ve uyku için ayrılmışken, gündüz ise çalışma ve faaliyet zamanı olarak belirlenmiştir. İkindi vaktinde uyumanın zararlı olduğuna dair bir hadis rivayeti de mevcuttur. Bu nedenle, kerahet vaktinde uyumanın insan sağlığına zarar verebileceği yaygın bir inanç olmuştur. Kur'an-ı Kerim'de de Allah şöyle buyurur: "O (Allah) sizin için geceyi bir örtü, uykuyu bir dinlenme, gündüzü de çalışma zamanı kıldı." (Furkan Suresi 25/47).

KERAHET VAKTİNDE UYUMAK NEDEN İYİ DEĞİLDİR? 

Allah Teâlâ ayet-i kerimesinde şöyle buyurmuştur: "O (Allah) geceyi sizin için (örtünecek) bir elbise, uykuyu bir dinlenme, gündüzü de kalkıp çalışma zamanı yapmıştır." (Furkan Suresi 25/47).

Hadis-i şerifin yanı sıra ikindi vaktinde uyumanın zararlı olduğuna ilişkin bilimsel gerçekler de var. Bireysel tecrübelerden de bilineceği üzere, ikindi vakti uyuyan kişi sersem gibi uyanmaktadır. İkindi vakti uyuyan kişi dinlenemediği gibi daha çok baş ağrısı veya unutkanlık, algı düşüklüğü gibi belirtiler gösterebilmektedir. Kısacası ikindi ile akşam arası uyuyan kişi kendini toparlamakta güçlük çeker.

Haberin Devamı

Araştırmalara göre vücudumuzu zinde ve canlı tutan hormon kortizol hormonu, en yüksek seviyeye sabah saatlerinde erişir. Dolayısıyla bu vakitte uyuyan kişi için tam ters etki oluşur. Gün içinde hareketli olan vücuttaki tansiyon ve kalp atışı ise ikindi vaktine doğru artar ve en yüksek seviyesine ikindi vakti ulaştığı bilinmektedir. Böylece araştırma kapsamında anlaşılmıştır ki, ikindi vakti, sabah gün doğumuyla canlanmaya başlayan vücudun en canlı ve en zinde olduğu zaman dilimidir. Bu yüzden ikindi ile başlayan ve akşam gün batımına kadar süren aralıkta uyumak, vücudun doğal akışına ters etki yapmakta ve kişiyi sersemletmektedir. Hatta bu vakit uyumak tansiyon ve kalp atış değerlerine bir müdahale olacağından çeşitli kalp rahatsızlıklarına da sebep olabilmektedir.

Buna karşın en çok verimliliği artıran uykunun kuşluk vaktinde uyumak olduğu anlaşılmıştır. Kuşluk vakti, gün doğumundan 45 dakika sonra başlayan ve öğle vaktinden 20 dakika öncesine kadar süren zaman dilimidir. Kuşluk vakti uykusu, Hz. Peygamber'in sünnetinde de bulunur.

Haberin Devamı