Gazete Vatan Logo

İftira İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin İftira İle İlgili Hadisi Şerifleri...

İftira, oldukça kötü ve dinimizce yasaklanmış bir olaydır. Ayrıca iftira hem yapan hem de kendisine iftira edilen kişiler için çok rahatsız edici bir tutumdur.

İftira İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin İftira İle İlgili Hadisi Şerifleri...

'Allah'a (cc) şirk koşmak, büyü ve sihit yapmak, -dini bir cezayla usulüne göre öldürülen müstesna- Allah'ın (cc) öldürülmesini haram kıldığı insanı katletmek, yetim malı yemek, faiz yemek, düşmana hücum esnasında harpten kaçmak, hiçbir şeyden haberi olmayan Müslüman kadınlara zina ile ilgili iftira yapmaktan sakının.' (Buhari, Vasaya, Tıb, Hudud, Muslim, İman 145)

'Şüphesiz ki ümmetimin müflisi, kıyamet gününde namaz, oruç ve zekatın sevabı ile gelip, fakat şunlara sövüp, buna zina iftirası yapıp, şunun malını yiyip, şunu dövüp, bunun kanını döküp, bu nedenle iyiliklerinin sevabı şuna buna verilen ve üstündeki kul hakları bitmeden sevabı biterse, hak sahibi olanların günahları kendisine yükletilir ve sonra da cehenneme atılır.' (Muslim Birr 59)

Peygamberimizin İftira İle İlgili Hadisi Şerifleri...

'En büyük iftiralar, bir kişinin babasından başkasına neseb iddiasında bulunması ve görmediği rüyayı görmüş gibi iddia etmesi, Resulullah sallallahu aleyhi vessellem'in söylemediği bir sözü de ona nisbet etmesidir.' (Buhari Menakıb 5)

Haberin Devamı

'Eğer söylemiş olduğun şey onda varsa gıybet, eğer onda yoksa o zaman da ona iftira ettin demektir.' (Muslim Birr 70)

'Her kim köle ve cariyesine zina iftirası yaparsa, köle ve cariyede de böyle bir kusur olmadığı takdirde o zaman o kişiye kıyamet gününde had cezası uygulanır.' (Buhari Hudud Muslim Eyman 37)

'Allah'a (cc) hiçbir şeyi ortak koşmamak, zina etmemek, hırsızlık yapmamak, hiçbir zaman iftira atmamak, çocuklarımızı öldürmemek, meşru emirlerinde Sana isyan etmemek üzere beyat ediyoruz.'

'İyi bir Müslüman dilinden ve elinden emin olan kişidir. Asıl muhacir de Allah'ın (cc) yasakladıklarını terk eden kişidir.' (Buhari, İman, Rikak 26)

İftira Nedir?

İftira, bir kişiye gerçek olmayan olumsuz bir durumu yüklemek, onu suçlu göstermek demektir. İftira dinimize göre de günahtır ve hem iftira edeni hem de iftiraya uğrayanı karalar. Yalan söylemek, aldatmak anlamlarına da gelen iftira asılsız ihbarda bulunmak demektir. İftira, insanların arasındaki güveni sarstığı için toplumsal düzeni de bozar.

Haberin Devamı

İftiranın Dinimizdeki Yeri Nedir?

Son derece kötü ve tahrip edici bir durum olan iftira dinimizce günahtır ve yapılmaması gereken bir davranıştır. Hem yapana hem de iftira edilen kişiye zarar veren bu tutum insanlar arasındaki dayanışma gücünü ortadan kaldırır. İftira ile insanlar birbirlerine duydukları güveni kaybederler ve bu güven de toplumdaki sosyal hayatta yıkıcı etkiye sebep olur.

İftira, toplumdaki bütün güzellikleri yakan ve bitiren ateş gibidir. Günümüzde kişiler genellikle iftirayı birbirlerine basın ve yayın yolu ile yapmaktadır. İffet, namus, haysiyet ve zimmet üzerinde olan iftira ne kadar fazla yayılırsa o kadar sorumluluğu artar.