Gazete Vatan Logo

Hz. Lokman kimdir? Hz. Lokman, Lokman Hekim midir? Öğütleri nelerdir?

Hz. Lokman, Lokman Hekim olarak da bilinen halk efsanesidir. İslam dinine göre Lokman Hekim'in peygamber olduğu da rivayet edilir. Peki, Hz. Lokman kimdir? Hz. Lokman, Lokman Hekim midir? Öğütleri nelerdir? Hz. Lokman peygamber midir? Hz. Lokman Kuran’da geçiyor mu? Hz. Lokman ile ilgili ayetler var mı? Hz. Lokman ile ilgili bilgiler!

Hz. Lokman kimdir? Hz. Lokman, Lokman Hekim midir? Öğütleri nelerdir?

Hz. Lokman, tıp alanında yaptığı çalışmalar sonucu Tıp Hekimlerinin Atası olarak bilinen bir kişidir.

HZ LOKMAN KİMDİR?

Bilgin olan Hz. Lokman hem insanları tedavi etmekte hem de onlara özlü sözler söyleyerek ruhlarını iyileştirmiştir. Üstün kavrama ve zeka yeteneğine sahip olan Hz. Lokman'a bu özellikler Allah (cc) tarafından verilmiştir. O da kendisine verilen bu özellikleri insanların faydası için kullanmıştır. Kur'an-ı Kerim'de de kendisinden övgü ile bahsedilir.

İslam dinine göre bazı kişiler tarafından peygamber olduğu söylense de genel düşünce peygamber olmadığı yönündedir. Tıp alanında hekimlerin atası olarak bilinen bu kişi İslam'dan önce Araplar arasında da atasözleri ve bilgeliği ile ön plana çıkmıştır. Hikmetli sözler söylemesinden dolayı kendisine Lokmanü-l Hekim adı da takılmıştır. Çok yönlü bir kişiliğe sahip olan Hz. Lokman aynı zamanda Kur'an'da yer alan 31. Sureye de adını vermiştir.

HZ LOKMAN, LOKMAN HEKİM MİDİR?

Hz. Lokman, Lokman Hekim olarak da bilinen bir bilgedir. Kur'an'da kendisinden hikmet sahibi bilgin kimse olarak bahsedilir. Tıp alanında çalışmalar gerçekleştiren Lokman Hekim kendisine verilen bu yeteneği ve ilmi insanların yararına olacak şekilde kullanmıştır. Kendisine yaşadığı dönemde Tıp Hekimlerinin Atası denmiştir.

Haberin Devamı

ÖĞÜTLERİ NELERDİR?

Ey oğlum! Seçilmiş kullara teslim ol ve kötülerle dost olma.

Ey oğlum! Dünya derin bir deniz gibidir. Çok insan onda boğulmuştur. Geminin takva, yükün iman, halin de tevekkül olsun. Umulur ki sen kurtulursun.

Oğlum, eğer yaptığın iş hardal tanesi kadar da olsa içine bir taş girse Allah (CC) onu ortaya çıkarır. Muhakkaktır ki Allah (CC) en gizli işleri de bütün inceliği ile bilir. O her şeyden hakkı ile haberdar olandır.

HZ LOKMAN İLE İLGİLİ AYETLER NELERDİR?

Kur'an'da Lokman ismi Lokman suresi 31/12 ve 13'de geçer Kelime ayrıca Mekki bir surenin de ismidir. Bu ayetlerin anlamı şu şekildedir:

''And olsun ki biz Lokman'a Allah'a (CC) şükretsin diye hikmet verdik. Şükreden biri anca kendisi için şükretmiş olur. Nankörlük eden de bilsin ki Allah (CC) her şeyden haberdardır, övülmeye layıktır.'' Lokman, oğluna öğüt vererek 'Yavrum, Allah'a eş koşma, doğrusu eş koşmak büyük bir zulümdür demiştir.' (Lokman, 31-12,13)

Haberin Devamı

HZ LOKMAN NE KADAR YAŞAMIŞTIR?

Hz. Lokman'ın ne kadar yaşadığı hakkında farklı rivayetler vardır. Bir rivayete göre Allah'tan (CC) uzun ömür istemiş ve üç bin, beş bin yüz ya da dört bin yaşamıştır. Bu nedenle de kendisi sonraki dönemlerde el-Muammer (uzun ömürlü) ya da Lokmanü-n nüsur (kartallar kadar uzun yaşayan) olarak anılmıştır. Farklı bilgiler ve rivayetler olmasından dolayı Hz. Lokman'ın tam olarak ne kadar yaşadığı bilinmez.