Gazete Vatan Logo

Rakıda “milliyetçilik” kavgası Mey ile Elda’yı mahkemelik etti

Elda Pazarlama, Efe Rakı’yı “Kırk yıllık rakının yerini aldık” sloganıyla tanıtınca, Yeni Rakı’nın üreticisi Mey, 300 bin YTL’lik tazminat davası açtı

Günlük gazetelere verdiği ilanlarda, “Kim derdi ki bir gün, kırk yıllık rakımız, yerini başka bir rakıya bırakacak” ibaresi nedeniyle Efe Rakı’nın üretici firması Elda Pazarlama aleyhine 300 bin YTL’lik tazminat davası açıldı. Davayı, bu reklamda dolaylı olarak küçük düşürüldüğünü savunan sektörün bir numaralı firması Mey İçki açtı.

Avukatı Ülkü Sakalar aracılığı ile İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuran Mey İçki, rakibi Elda Pazarlama’nın 2 ay önce gazetelere verdiği ilanlarda kullandığı ibarelerde yanlış beyanlara yer verdiğini savundu. İlanlarda tüketicinin yanıltıldığını savunan Mey İçki, “Rakı sektöründe kalitesi ile bilinen bize ait ürünler için dolaylı olarak kötüleyici ibareler kullandı” dedi.

MİLLİYETÇİLİK TARTIŞMASI
Elda Pazarlama’nın söz konusu ilanlarda milliyetçi unsurları kullanarak kendi ürünü olan Yeni Rakı ve diğer rakı markalarını kötülediğini savunan Mey Alkollü İçkiler, “Elda hem iş hayatının koşullarına hem de hakkaniyet kuralına aykırı bir tutum sergilemiştir. Bu tutumunu bir alışkanlık haline getirmiştir. 2 yıl içerisinde davalı tarafından bir çok reklamda aynı saldırgan uslupla hareket edilmiştir” dedi.

Elda Pazarlama’nın dava konusu reklamda kullandığı, “Türkiye’nin ilk özel rakısı” ifadesinin gerçek dışı olduğunu savunan Mey İçki, “Tekel Alkollü İçkiler’e ait kamu hisseleri özelleştirme yoluyla 27 Şubat 2004’te Mey İçki tarafından satın aldı. Bu tarihten itibaren Yeni Rakı, Altınbaş Rakı, Kulüp Rakı ve Tekirdağ Rakı markaları ile Türkiye’de ilk özel sektör rakısı bizim tarafımızdan üretilmiştir” dedi. Mey İçki, 100 bin YTL maddi ve 200 bin YTL manevi olmak üzere toplam 300 bin YTL tazminatın Elda’dan faizi ile tahsilini istedi.

Mahkemelik eden Efe Rakı reklamı
“Güzel Rakı’nın tadını unutmuştuk, özür dileriz, kim derdi ki bir gün, kırk yıllık rakımız, yerini başka bir rakıya bırakacak, kim derdi ki bir gün, en zor beğenen üstatlardan en kalender akşamcılara herkes ’Rakının güzeli işte budur’ diyecek”

Haberin Devamı