Dikkat tiyatro bağımsızlık yapar!

İstanbul Tiyatro Festivali 13 Kasım’da başlayıp iki hafta sürecek. Tiyatro şöleninde yurt dışından 6, Türkiye’den 13 oyun ve yan etkinlikler, 18 farklı mekânda tiyatroseverlerle buluşacak.

Her yıl yapılacağı haberiyle tiyatro camiası ve sanatseverler olarak bizi heyecanlandıran, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen festival açıkçası bugüne kadar böylesine çarpıcı bir sloganla da ortaya çıkmamıştı: “Tiyatro Bağımsızlık Yapar...” Festivalin vizyoner direktörü Leman Yılmaz’ın bu temada etkisinin büyük olduğuna inanıyorum. Festivalin bu yıl onur ödülleri yönetmen, senarist, dekoratör ve akademisyen Duygu Sağıroğlu’na, yarım asırdır gazeteci, yazar, eleştirmen ve insan hakları savunucusu olarak Türkiye’nin kültür-sanat yaşamına damga vuran Zeynep Oral’a takdim edildi. Son onur ödülü de, kural tanımayan koreografileriyle dünya çapında ses getiren, günümüzün en önemli koreograflarından biri olaratk kabul edilen Angelin Preljocaj’a veriliyor.

Dikkat tiyatro bağımsızlık yapar

Festival gençlere yakışır

13 Kasım’da başlayıp iki hafta sürecek olan festivalde yurtdışından 6, Türkiye’den 13 oyun ve yan etkinlikler, 18 farklı mekânda tiyatroseverlerle buluşacak. Diğer büyük bir sürpriz de tüm öğrenci biletlerinin 10 TL’den satışa sunulacak olması. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın “50’nci yılına doğru ilerlerken İKSV’nin hedeflerinden biri, gençler için etkinliklere erişilebilirliği artırmak ve daha fazla kişinin kültür-sanat yaşamına katılımını sağlamak.” sözü son derece anlamlı.

Haberin Devamı

III. Richard izleyiciyle buluşuyor

Antik Yunan tiyatrosunun efsanevi yönetmeni Theodoros Terzopoulos’un yönetmeni olduğu Attis Tiyatrosu “Bir Daha”, Fransız koreograf Angelin Preljocaj son eseri “Fresk” ile izleyiciyle buluşacak. Shakespeare’in ölümsüz oyunu III. Richard ise Thomas Ostermeier’in yorumuyla sahnelenecek.

Genco Erkal göçmenleri sahneliyor

Sahnelediği çağdaş yorumları büyük hayranlıkla takip ettiğim Serdar Biliş festival için bir Çehov klasiği Martı’yı, Moda Sahnesi’nin kurucusu Kemal Aydoğan Fırtına’yı, Ahmet Mümtaz Taylan Uyarca’yı, tiyatromuzun büyük ustası Genco Erkal ise çağın en can yakıcı derdine değinen Göçmenleeeer’i sahneliyor.

Haberin Devamı

Pek çok yan etkinlik var!

Başkanlığını yürüttüğüm Tiyatro Eleştirmenleri Birliği de Goethe Institute işbirliğiyle Almanya’dan davet edeceği bir eleştirmenle “Eleştiri Atölyesi” düzenleyecek. Yiğit Özşener yönetmenliğinde İsveçli oyun yazarı Mattias Andersson’un İyi Davranışlar adlı oyunu okuma tiyatrosu olarak sunulup ardından yazarın katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirilecek.

DİĞER YENİ YAZILAR