Perdesiz sahneler...

Yönetmen Hakan Dursun, “Perdesiz Sahneler”de, alternatif sahneleri ele alıyor.

Son 10 yılda ödenekli tiyatroların giderek küçülmesi, yeni kadro açmamaları, konservatuvarlardan yeni mezun olanları ve genç oyuncuları başka bir arayışa sürükledi. İyi ki de sürüklemiş ki bugün övgüyle ve heyecanla “Alternatif Tiyatro”lardan bahsedebiliyoruz. İşte yönetmen Hakan Dursun’un projesi “Perdesiz Sahneler” de, alternatif - bağımsız sahne sanatlarının geçmişini ve bugününü arşive taşıyan bir belgesel. Aralarında Mahir Günşiray, Şahika Tekand, Kerem Kurdoğlu, Nihal Koldaş gibi öncülerin yanısıra Mert Fırat, Yiğit Sertdemir, Merve Engin gibi genç kuşağın ve akademisyenlerin tanıklıklarıyla tiyatro alanındaki bu bağımsız platform mercek altına alınıyor.

Film sonbaharda Boston’a da gidiyor. Bu belgesel bize gösteriyor ki Türkiye’de sanat bastırılmaya çalışıldıkça daha da gelişerek geniş kitlelere ulaşıyor.

DOT, Edinburgh Festivali’nde!

DOT, Uluslararası Edinburgh Festivali’nde İskoçya/Türkiye ortak yapımı olarak Ionesco’nun “Gergedanlar”ını sahneliyor. Murat Daltaban’ın yönettiği oyun, 3 Ağustos’ta Lyceum Theatre’ın kendi sahnesinde festival izleyicisi ile buluşup 12 Ağustos’a kadar 12 gösterim yapacak. Daltaban, “Gergedanlar”da yıkıcılığın sese dönüştüğünü, sesle gelip insanları sesle istila ettiğini, dünyayı sesle sinsice dönüştürdüğünü belirtiyor. “Ses bireyin diğer bireyleri duymasını da engeller ve onu yalnızlaştırır. Ses, sınırı aştığında kişi kendi sesini duymakta güçlük çekmeye başlar. İletişim yolları yıkıma uğrar.

Haberin Devamı

Her türlü ‘gürültü’yle, tüm uzuvlarımızı ele geçirip; içinde olduğumuz zamanı ve mekanı felce uğratmak isteyen bu olağan ötesi dünyada, paniğe kapılmadan birbirimizi duymak için çaba göstermek zorundayız,” diyor.

“Gergedan”ın oyuncu kadrosunda Türkiye’den Ece Dizdar, Esin Alpogan ve Oğuz Kaplangı var. Oyunun festivalde büyük ses getireceğine eminim.

Bodrum’a tiyatro getiren topluluk

Şubat 2016’da, Nejat İşler ve Arif Akkaya öncülüğünde tiyatro öğrencileriyle birlikte kurulan Bodrum Deneme Sahnesi, bugüne kadar Yiğit Sertdemir ve Beyti Engin ile oyunculuk metotları, Ragıp Yavuz ile Kuramsal Sahneleme ve Yönetmenlik gibi atölyeler düzenledi. BDS bugünlerde ise, Ayşe Bayramoğlu’nun “Beyaz Yalanlar” oyununu Arif Akkaya’nın yönetmenliğinde, sahneliyor.

Haberin Devamı

Ekip ayrıca, William Mastrosimone’nin yazdığı, “Uçlar adlı oyunu da sahneye taşıyor. Çağlar boyunca süregelen toplumsal problemleri ele alan oyunu, her Pazartesi saat 21.00’de Bitez Masal Mekan’da izleme şansınız bulunuyor.

Çöp haline gelen insanları izleyin

Tatil yörelerine kaçamamışsanız, İstanbul’da kalıyorsanız, canınız da tiyatroya gitmek istiyorsa işte size bir öneri: Beyoğlu’nda İmam Adnan Sokak’taki Tiyatro Küp, sahnelediği “Uzun Bıçaklar Gecesi” adlı oyunda, epizodik formda savaşın çöplerini ele alıyor; savaşın geride bıraktığı deforme insanların davranışları, virane hale gelmiş şehirler, mahvolan doğa... Sonuç ise savaşta insanların çöpleşmesi! İşte savaşlara, darbelere, katliamlara, ötekileştirmelere, ayrıştırmalara karşı durmamızın arkasında yatan en önemli neden de insanın çöpleşmemesi aksine insan yaşamını güzellemek. Toplumsal barışın bir an önce tesis edilmesi en büyük dileğimiz. “Uzun Bıçaklar Gecesi”ni izlemeniz için en yakın tarih 21 Temmuz Pazartesi.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR