Arafta kalan bir ilişki

Kuzguncuk Sanat Tiyatrosu tarafından sergilenen Araf isimli oyun, erkek-kadın ilişkisini gerilimle beraber yansıtıyor.

Boğaz kıyısının sevimli mahallesi Kuzguncuk artık gözümde daha başka bir anlam kazandı; bu semtte tiyatro yapılan tek mekân Kuzguncuk Sanat Tiyatrosu, bu sezon Arjantinli yazar Ariel Dorfman’ın Araf oyununu sahneledi. Beykent Üniversitesi’nden üç genç arkadaşın el ele verip kotardığı oyun tarihi köşkün her odasına geçişlerle kurgulanmış. Doğuş Elden’in başarıyla tasarlayıp yönettiği oyunda Nuri Görsev ve Özlem Uslu, 100 dakika boyunca seyirciyi bir kadın ve bir erkek arasındaki gerilim dolu ilişkiye ortak ediyor. Oyun yeni sezonda da seyirci karşısında olacak. Öte yandan Kuzguncuk Sanat yaz boyunca film gösterilerine, okumalara ve atölyelere de ev sahipliği yapmaya devam edecek.

Pera Palas’ın gizemli odalarında

Yazın bu sıcak günlerinde kendimizi kentin en serin mekânlarına atmaya bakmamız lazım. İşte Beyoğlu’ndaki Pera Palas Oteli de böyle bir mekân. Kumbaracı50, sezon başından bu yana birbirine zerre benzemeyen hayat hikayelerini otelin farklı odalarında sergiliyor. Pera’nın Zamanı oyununun her seansına belli sayıda seyirci kabul ediliyor. 11 Temmuz Salı 20:30’daki gösterim için şansınızı deneyin derim.

Haberin Devamı

Yazar adayları kaleme sarılın!

Bu köşede her ne kadar sizleri oyun izlemeye teşvik etsem de içinizdeki yazar ve yönetmen cevherini de çıkarmayı düşünebilirsiniz. Galata Perform, 2006 yılından beri Yeni Metin, Yeni Tiyatro başlıklı bir proje yürütüyor. Oyun yazarı ve yönetmen Yeşim Özsoy’un koordinatörlüğündeki proje kapsamında düzenlenen oyun yazarlığı, ileri oyun yazarlığı ve yönetmenlik atölyeleri bu yıl kasım ayında başlayıp mayısa kadar sürecek. Atölyeler her dönem olduğu gibi yurtdışından programa dahil olacak yabancı eğitmenlerle ön plana çıkıyor. Program kapsamında Romanya’dan Stefan Peca, Almanya’dan David Gieselman, İsveç’ten Asa Lindholm, Polonya’dan Arthur Palyga’nın katılması planlanıyor. (Katılmak için: yenimetinyenitiyatro@galataperform.com adresine mail göndererek randevu alabilirsiniz.)

Tiyatroda bir sezon böyle geçti

Tiyatro salon sayısı 2015-2016 sezonunda, bir önceki sezona göre yüzde 0,3 artarak 721 olurken, koltuk sayısı da yüzde 1,1 artarak 261 bin 885’e ulaşmış. Aynı dönemde tiyatroya giden yetişkin seyirci sayısı yüzde 0,1 artarken çocuk seyirci sayısı yüzde 7,1 artmış. Gösteri sayısı ise bir önceki sezona göre yüzde 5,1 azalarak 26 bin 816 olmuş. Yerli/telif eser gösteri sayısı geçen sezona göre yüzde 8,9 azalırken, yabancı/çeviri eser gösteri sayısı yüzde 9,8 artmış.

Haberin Devamı

Tiyatrocu dostlar için özetlersek: Çocuk izleyicileri dikkate alın ve el üstünde tutun! Yerli oyun keşfetmeye bakın!

Köşemi sizlere açıyorum...

Jüriler, sezon boyunca yağmur, fırtına, sıcak demeden oyundan oyuna koştu. Oyunları çeşitli kriterlere göre değerlendirip ödüllerle taçlandırdı. Eleştirmenler Birliği, Afife, Direklerarası, Yeni Tiyatro derken ödüller sahiplerini buldu, verilen emeklerin tatlı yorgunluğu yerini sevince bıraktı. Ama benim asıl merak ettiğim siz tiyatroseverlerin bu sezonda izlediği oyunlar içinde hangilerini beğendiği, kimlerin performansına hayran kaldığı. Gelin! Oyun metinleri, reji, oyunculuk, dekor... Sezonda izlediklerinizi şöyle bir düşünüp beğeni süzgecinizden geçirdiklerinizi bana yazın. Düşüncelerini paylaşan okurlar arasından beş kişiye tiyatro sanatçısı sevgili Dilek Türker’in yaşam öyküsünden hareketle yazdığım “Soytariçe” romanını imzalayarak hediye edeceğim. Ne dersiniz?

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR