Sağlıklı cinsellik için hedef günde 10 bin adım!

Düzenli egzersizin kalp damar sisteminden kemiklere, bellekten ruhsal duruma kadar sağlığa sayısız yarar sağladığı herkes tarafından biliniyor. Ancak cinsel performansta etkisi nedir?

Düzenli egzersizin artı puanları

Egzersizle kalp damar sağlığınıza kazandıracağınız her artı puan cinsel performansınız için de geçerli. Bunun nedeni damar sağlığının cinsel performans için oldukça önemli bir yere sahip olması. Bu durum özellikle sertleşme kabiliyetinde fark ediliyor. Eğer damarlarınız kolesterol yüksekliği, şeker fazlalığı ve hipertansiyonla zarar görmüşse, penise giden kan akımı azalıyor ve sertleşme sorunu riskiniz artıyor. Düzenli egzersiz yaparak kalbinizi korumanız aynı zamanda cinsel performansınızı artırmanız anlamına da geliyor. Egzersiz kan dolaşımını hızlandırıyor, kandaki yoğunlaşmayı, pıhtı riskini ve çarpıntıyı azaltıyor. HDL iyi kolesterol seviyelerini yükseltiyor, yüksek tansiyon ve inme gibi sağlık sorunlarına daha az yakalanmanızı sağlıyor. Ayrıca vücudun insüline karşı duyarlılığını artırarak kan şekeri seviyelerini düşürüyor, Tip 2 diyabet riskini azaltıyor. Bel çevrenizi ince tutmanıza yardımcı oluyor ve böylece testosteron seviyelerinizi sağlıklı sınırlarda tutabiliyorsunuz. Ayrıca düzenli bir egzersiz programı fiziksel olarak kendinize daha fazla güvenmenize, vücudunuzdan memnun olmanıza ve partnerinizin yanında kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı oluyor. Sonuçta, düzenli egzersiz genç ve dinamik bir kalp damar sistemi ile yüksek performanslı bir cinsel yaşama sahip olmanızı sağlıyor.

Haberin Devamı

Sağlıklı cinsellik için hedef günde 10 bin adım

Sadece mekik yetmez!

İyi bir fizik performans ve ince bir bel çevresi için mekik çekmekten daha fazlası gerekiyor. Özellikle aerobik aktivitelerine yönelmelisiniz. Sağlıklı bir cinsellik için hedefiniz günde 10 bin adım olmalıdır. Bu da ortalama 60 -90 dakikalık bir yürüyüşe denktir. Güç ve esneme egzersizleri de -bunları bir egzersiz uzmanı kontrolünde de yapabilirsiniz- egzersiz programınızı tamamlıyor. Sağlık sorunlarınız varsa doktorunuza danışarak size uygun diğer egzersiz tiplerini de öğrenebilirsiniz. Burada amacınız, ev iş yaşamı arasında minimal hareketle sınırlı kalmamak, hareketi ve egzersizi yaşamınızın her evresine yaymak. Böylece iyi bir cinsel performans için gereken damar, hormon, sinir sistemi desteğine kavuşmuş olursunuz.

Haberin Devamı

Testosteron- spor ilişkisi

Testosteron spor performansı ile yakından ilişkili bir hormon. Adım sayınız, günlük aktivite şiddetiniz, kaç dakika oturduğunuz, kaç dakika yürüdüğünüz testosteron seviyeleri üzerinde etkili. Ayrıca sporla fazla kilolarınızdan kurtulduğunuzda da testosteron seviyelerinde doğal bir artış oluyor. Yağ dokusu testosteronu östrojene çeviren aromataz enzimini yüksek seviyede içeriyor. Dolayısıyla vücut yağını azalttığınızda veya kilonuzun yüzde 10’unu verdiğinizde testosteron seviyesi artıyor. Bir de madalyonun diğer yüzü var. Testosteron düştüğünde spor performansı da azalabiliyor. Vücut yağında artış, göbeklenme ve kas yapamama şikayeti gelişiyor. Bu durumda kan testiyle total ve serbest testosteron ve seks hormon bağlayıcı globulin gibi tetkikleri yaptırabilirsiniz. Bir eksiklik söz konusu ise hekiminiz testosteron yerine koyma tedavilerinden yararlanabilir. Bir eksiklik giderildiği için bu tedavi doping değildir. Unutmayın! Hormon yerine koyma tedavisiyle hormonların ikmali her erkek için özel olarak düzenlenmeli ve düzenli takip muayeneleriyle kontrol edilmelidir. Sadece bilgili ve deneyimli bir doktor sizin ihtiyaçlarınızı değerlendirebilir ve size zarar vermeyecek doğru doza karar verebilir. Kendi kendinize hormon tedavisi yapmayın ve kontrollerinizi aksatmayın. Hormon tedavisi sürerken, spora devam etmeniz tedaviye yardımcı ve destek olacaktır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR