Islak mayo prostatı üşütür

Yaz aylarında en sık görülen sağlık sorunlarının başında idrar yolu enfeksiyonları geliyor. Islak mayolar bunun en önemli nedenleri arasında. Islak mayoyla kalanlar idrar şikayetleriyle daha sık karşılaşıyor, erkekler prostatı “üşütüyor”.

Cinsel gücü düşürür

Son yıllarda yapılan çalışmalar sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma sızı gibi şikayetlerin cinsel performansı düşürdüğünü, sertleşme sorunu yarattığını gösteriyor. Yani idrar yolu enfeksiyonları idrar yolu sıkıntılarına yol açmakla kalmıyor, cinsel performansı da düşürüyor. İdrar yolu şikayetlerinin ortadan kaldırılmasının cinsel mutluluğunuzu arttıracağını bilmelisiniz. Yaz aylarında özellikle sıvı alımının yeterli olmaması enfeksiyonların barınması için uygun ortam hazırlıyor. Cinsel bölge temizliğine dikkat edilmemesi, yüzme sonrası mayo değiştirilmemesi de riski arttırıyor. Diyabet hastaları özellikle risk altında!

Tedaviyi geciktirmeyin
İdrar yolu enfeksiyonlarının tanısı oldukça kolay. Ancak önemli olan sorunu geciktirmemek. İdrarla ilgili bir sıkıntınız olduğunda hemen bir uzmana başvurmalısınız. İdrar tetkiki ve idrar kültürü tanı için çoğu zaman yeterli oluyor. Çoğu vaka antibiyotik tedavisine yanıt veriyor. Bol sıvı almak tedaviyi hızlandırıyor. Kasık bölgesine uygulanacak sıcak kompresler rahatlatıcı oluyor. Ancak sorun ilerlerse o zaman böbreklere kadar ilerleyebiliyor ve daha ciddi tedaviler gerekiyor.
Tuvaletten geçer mi?
İdrar yolu enfeksiyonlarının tuvaletten geçip geçmeyeceği çok merak ediliyor. Özellikle aile bireylerinden birinde enfeksiyon varsa diğer aile fertlerinin etkilenip etkilenmeyeceği konusunda çelişki yaşanıyor. İdrar yolu enfeksiyonları tuvaletten geçmez! Ancak kadınların umumi tuvaletlerde, umumi havuzlarda ve saunalarda dikkatli olmaları şart!
Balayı sistiti nedir?
Cinsel ilişki esnasında meydana gelen mikroskobik travmalar enfeksiyon riskini artırır. Örneğin ilk kez cinsel ilişkide bulunan yada her zamankinden daha yoğun cinsellik yaşayan pek çok kadında 12-24 saat içinde yanma başlar. Özellikle balayında görülen bu durum nedeni ile tabloya “balayı sistiti”
denir.
Cranberry desteği
İdrar yolu enfeksiyonunda cranberry (kızılcık) ekstrelerini içeren besin desteklerini veya çay ile meyve sularını deneyebilirsiniz. Cranberry idrardaki hippurik asit üretimini artırıp idrar yolları üzerinde kuvvetli bir antibiyotik etki yaratıyor. Bunun yanı sıra antosiyonidin ve flavonoid glikosidleri ile antioksidan etki gösteriyor,
Bu şikayetlere dikkat!

İdrara çıkmak için kuvvetli bir istek

İdrar yaparken yanma

Sık ve az miktarda idrara çıkma

Kasık ağrısı

Kötü kokulu idrar

Bulanık idrar

Kanlı idrar

Ateş

Böğür ağrısı

Korunmak için 10 kural
1 Günde 6-8 bardak su içmeye gayret edin.

2 Alkol ve kafein içeren içecekleri aşırı tüketmeyin.

3 İdrarınızı tutmayın ve ihtiyaç hissetmeseniz de -en az 3-4 saatte bir- düzenli aralıklarla idrara gidin.

4 İdrar yaparken sürekli durup tekrar başlamayın. İdrar akışını bozmayın.

5 Cinsel bölge hijyeninize özen gösterin. Cinsel bölgeyi, alt vücudu, bacak ve ayaklarınızı sıcak tutun.

6 Özellikle sıcak havalarda pamuklu çamaşır kullanın.

7 Cinsel bölgenizin uzun süre nemli kalmasına izin vermeyin. Denizden çıkınca ıslak mayo ile kalmayın, mutlaka aralarda mayonuzu değiştirin.

8 Cinsel ilişkiden sonraki on dakika içerisinde idrarınızı yapmaya çalışın.

9 Kabızlıktan kaçının.

10 Uzun süre oturmayın. Cinsel bölge ve alt bacaklardaki kan akışını yürüyerek hızlandırın.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR