Yatak odasını ele geçiren 3 yeni düşman

Kronik hastalıklardan depresyona birçok sorun cinselliği tehdit ediyor. Ama bu pazar yatak odasını ele geçiren üç tehditi sizinle paylaşıyoruz.

Cinsel sağlığı tehdit eden pek çok risk faktörü var. Ancak günümüzde seks gücünü tehdit eden yeni risk faktörleri de ortaya çıkmaya başladı. İşte bu tehditler.

Dijital bağımlılık

2016 verilerine bakarsak günümüzün neredeyse 4 saat 15 dakikasını bilgisayar veya tablet üzerinden, 2 saat 30 dakikasını da mobil cihazlar üzerinden internette geçiriyoruz. Neredeyse 7 saat çevrimiçiyiz. Dahası 7/24 sürekli bir uyaran altındayız. Emailler, telefonlar, mesajlar, sosyal medyadan gelen sinyaller beyinde sürekli bir uyarı yaratıyor. Bu nedenle beyin bir türlü dinlenme moduna geçemiyor. Dinlenme, rahatlama, eğlenme modu cinsellik için çok önemli. Çünkü beyinde cinselliği başlatan sinyaller ancak bu durumda aktive oluyor. Cinsel istek, zihinsel ve fiziksel uyarılma, cinsel zevki tetikleyen sinir sistemi ancak siz rahat, keyifli, mutluysanız tam güç çalışıyor. Yüksek bir libido, iyi bir sertleşme ve kontrollü bir boşalma için beyni-zihni- bedeni dinlendirmek, koşuşturmacadan bir mola almak gerek. Bu yüzden dijital bağımlılığa dikkat edin!

Haberin Devamı

Süper dirençli bakteriler

Dirençli bakteriler günümüzün en önemli sağlık tehditlerinden biri. Özellikle geçmiş yıllarda bilinçsiz antibiyotik kullanımı dolayısıyla pek çok bakteri türü antibiyotiklere dirençli hale geldi. Cinsel sağlığı tehdit eden bazı bakteri türleri de artık maalesef dirençli. Örneğin bel soğukluğu yapan N. Gonorrhoeae bakterisinin dirençli türü Avrupa’da giderek yayılıyor. Bazen hiç belirti vermeyebilen bel soğukluğu tedavi edilmediğinde kısırlığa kadar giden ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Bu yüzden korunmasız ilişkilerden kaçının. Korunsanız da özellikle cinsel bölgede yanma, sızı, kaşıntı, akıntı gibi şikayetleriniz varsa veya fazla cinsel partneriniz varsa mutlaka cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bir tarama yaptırın. Günümüzde antibiyotik kullanımıyla ilgili yoğun bir dikkat ve özen teşvik ediliyor. Siz de buna çok dikkat edin! Ancak ve ancak hekiminizin önerisiyle ve kültür sonucu antibiyotik kullanın.

Haberin Devamı

Uyku açlığı
Uyku sorunlarının cinsel gücü azalttığı biliniyor. Örneğin uyku apnesi sertleşme sorunu riskini artırıyor. Son dönemde yapılan bir çalışma ise kronik uykusuzluk nedeniyle çoğu çiftin yatak odasında uyumayı sekse tercih ettiği gösterildi. Kadınlarda da her bir saatlik fazladan uykunun cinsel isteği ve uyarılmayı yüzde 15 artırdığı biliniyor. Uykusuzsanız bunun neden kaynaklanabileceğini düşünmeniz ve nasıl çözebileceğinizi bulmanız cinsel güç açısından iyi bir fikir. Uykuya dalmada güçlük, sık sık uyanma, horlama, apne gibi uyku problemleriniz varsa mutlaka bir uzmana başvurarak yardım alın. Amacınız partnerinizle cinsel açıdan yakınlaşmaksa, yatağa yorgun ve bitkin gitmemenizde fayda var. Akşam saatlerinde yatmadan önceki saati kendinize ayırın ve dinlenin.

DİĞER YENİ YAZILAR