Zevk sinirlerine iyi bakın

Sinir sistemi cinsel bölgedeki hislerin yoğunluğu, zevk ve uyarılmayı yöneten ana yapılardandır. Buna “zevk sinirleri” de diyebiliriz.

Beyin ile cinsel bölge arasındaki sinir sistemi cinsel his ve uyarıları taşıyan bir köprü gibi. Köprünüz hasarlıysa ya da yıkılmışsa sertleşme ve boşalma sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Örneğin merkezi sinir sisteminde oluşan inme, felç, omurilik hasarı, Parkinson hastalığı ve Multiple Skleroz gibi problemler köprüye zarar verir. Alkole, toksinlere, yanlış beslenmeye ya da bazı hasar-cerrahi işlemlere bağlı gelişen lokal sinir sorunları da öyle. Örneğin prostat ameliyatları sonrası sinir koruyucu teknikler kullanılamıyorsa sertleşme sorunu sıkça görülüyor. Ülkemizde gizli şeker ve diyabet çok yaygın.Şeker hastalığı penisteki sinirlere en çok zarar veren sorunlardan biri. Bu gibi durumlarda cinsel birliktelikte alınan haz ve hissiyat azalıyor. Ne kadar uyarı verilirse verilsin sertleşme kalitesi istenildiği gibi olmuyor. Boşalma süresi değişiyor.

Uyarıları ölçmek mümkün

Haberin Devamı

Cinsel bölgedeki hissiyatı teknolojik cihazlar ölçebiliyor. Sertleşme sorunu yaşayan, sertleşse bile cinsel hislerinde azalma olduğunu, cinsel birliktelikte eski hazzı yakalayamadığını ya da boşalma süresinde gecikme, boşalamama gibi problemleri olduğunu belirten erkeklerde ölçümler faydalı oluyor. Bu ölçümlerden yola çıkarak cinsel bölgedeki sinirleri canlandıracak, hissiyatı kuvvetlendirecek öneriler verebiliyoruz.

Zevk sinirlerine iyi bakın

Cinsel bölgedeki sinirleri koruyun

B vitamini sinir sistemini koruduğu için his kaybı, uyuşma gibi sorunlarda takviye edilmeli. Bazı destekler örneğin alfa lipoik asit sinirlere giden mikro-dolaşımı besliyor. Potasyum, kalsiyum da önemli. Ama hekiminize danışarak kullanın. Oturarak çalışıyorsanız sık aralıklarla ayağa kalkıp dolaşın. Bacak ve özellikle kasık bölgenizi esnetin. Şeker hastalığında kan şekeri takibi, kan şekerinin kontrol altında tutulması düzenli egzersiz sinir sistemi sorunlarının önüne geçmek için şart. Yoğun alkol cinsel işlevi baskılıyor. Üstelik uzun vadede kronik alkol kullanımı uç sinirlerde hasar yaratıyor. Bu nedenle alkolü ılımlı tüketin! Biofeedback gibi pelvik kasları geliştiren sistemler lokal sinirleri de destekliyor. Yoğun lokal sinir hasarlarında penis enjeksiyonları, sertleşme ilaçları, ileri durumlarda penis protezler kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

Felçlilerde seks hayatı biter mi?

Her zaman değil! Eğer alt omurilik bölgesinde bir sorun yoksa ve bu bölgede sertleşme merkezi hasar görmemişse sertleşme fonksiyonları devam edebiliyor. Ancak çoğu zaman bu kişilerde istemsiz ve refleks sertleşmeler yaşanıyor. Penis enjeksiyonları gibi seçenekler sertleşmenin cinsel istek olduğu zaman oluşması sağlanabiliyor. Partnerin yardımıyla uygulanacak tedavi seçenekleri de bulunuyor.

Bisiklete binmek sorun yaratır mı?

Buradaki ana sorun bisikletin selesi. Bisiklete binen kişi vücut ağırlığını seleye veya selenin uç kısmına yüklediğinde, pelvik kemik üzerine binen yük, penisteki pudendal sinire baskı yapar.Bu durumda penis ve testisleri saran skrotum kesesinde his kaybı oluşuyor. Kronik baskı penise giden damarları da daraltıp, kan akışını da azaltabiliyor. Geniş ve rahat seleli bisikletleri seçmeniz de yararlıdır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR