Sonbaharda testosteron şoku

Hareketli bir yaz döneminin ardından sonbaharla beraber cinsel performanslarda ani düşüş yaşanıyor. Bu durum en fazla andropoz erkeklerini etkiliyor...

Bahar aylarında doğal olarak yükselişe geçen testosteron sonbaharla fizyolojik azalma trendine girdi. Bu durum en çok testosteron seviyeleri zaten “sınırda” olan andropoz erkeklerini zorluyor. Özellikle de yazı cinsel olarak aktif geçirenler performanslarında meydana gelen ani düşüşe anlam veremiyor.

Düşüş sınırı geçince

Andropoz, yaşla birlikte doğal olarak azalan testosteronun yol açtığı klinik bir tablo. Andropoz genelde 40’lı yaşlardan itibaren başlıyor. Özellikle kilo fazlalığı, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, aşırı stres gibi risk faktörleri olan erkekler daha erken ve şiddetli andropoz yaşıyor. Genelde testosteron zaman içinde düşse de şikayetlerin ortaya çıkması için bir hastalık eşiği sınırını geçmesi gerekiyor. Yani testosteron seviyeniz yıllar içinde size fark ettirmeden düşmüş olabiliyor. Bu durum pek çok erkek için bir şok etkisi yaratıyor. Hastalarımda da bunu sık sık gözlemliyorum. Klinik seviyede düşük bir testosteron seviyesi fark ettiğimizde bu düşüşün ne zaman, nasıl oluşmuş olabileceği hastalarımın zihnini çok meşgul ediyor. Oysa gerçek şu ki çoğu erkekte 50’li yaşlarda testosteron bir hormon takviyesi gerektirecek ölçüde azalmış oluyor.

Haberin Devamı

Uyarı işaretleri

Andropoza giren erkekte testosteron hormonunun etkileri azalıyor. Bu durum öncelikle cinsel gücü azaltıyor. Cinsel istek ve cinsel uyarılmada düşüş, sertleşme sağlama-sürdürme zorluğu, gece sertleşmelerinin azalması, gecikmiş orgazm, sperm üretiminde azalma, testis hacminde azalma gibi belirtiler görülüyor. Bunun yanında testosteron erkekte vücut yağından kemiklere, ruh halinden beyinsel işlevlere, kaslardan yağlara, uyku düzeninden stres seviyesine kadar pek çok vücut fonksiyonunu düzenliyor. Dolayısıyla testosteron düşüşünde kıllanmada azalma, vücut yağlarında artış, kas ve kemik kütlesinde azalma, kansızlık gibi şikayetler oluşabiliyor. Yorgunluk, konsantrasyon zorluğu, huzursuzluk gibi daha subjektif belirtiler de görülebiliyor.

Haberin Devamı

Ne yapmalı?

Öncelikle testosteron eksikliğinin uyarı işaretlerine dikkat edin. Özellikle orta yaşlarda sağlıklı yaşama çok takılmayan, göbekli, kötü beslenen, spor yapmayan, yoğun stres altında bir erkekseniz daha da dikkatli olun. Cinsel sorunlarınız varsa, hele de isteksizlik ve sertleşme sorunu yaşıyorsanız testosteron seviyelerinizi kontrol ettirmek aklınıza gelsin. Eğer andropozdaysanız sağlığınızı tekrar ele almanın vakti gelmiştir. Testosteron yerine koyma tedavileri, sertleşme tedavileri, boşalma çözümleri, cinsel güç artıran cihazlar, cinsel anti-aging, cinsel güç ve kilo kontrolü için diyet planı ile psikolojik destek yararlanabileceğiniz tedaviler arasında.

DİĞER YENİ YAZILAR