Şeker kokain gibi bağımlılık yaratıyor

DNA’yı yaşlandıran, kalp yetersizliği riskini artıran şeker, dünyada her yıl 184 bin kişinin ölümüne yol açabiliyor. Bu zehri hayatımızdan çıkarmamız şart.

Obezite adeta bir salgın bir hastalık gibi tüm dünyayı tehdit ediyor. Dünyadaki obezlerin sayısı 640 milyonu geçiyor. Obezite eğilimi bu şekilde sürdüğü takdirde 2025’de erkeklerin yüzde 18’i,kadınların ise yüzde 21’inin obez sınıfına girecekleri hesaplanıyor.

Türkiye obezite sırlamasında ilk ona giriyor ve daha şimdiden SGK harcamalarının üçte biri obezite ve diyabete gidiyor. Ülkemizde son senelerde en hızlı gelişen, “müşterisi” en hızlı artan bilim dalının bundan 20 sene önce kimsenin adını bile duymadığı “obezite cerrahisi” olması durumun bizim için de ne kadar vahim olduğunun açık bir belgesi.

Obezite çılgınca artıyor

Modern tıp obezitedeki çılgın artışı yakından takip ediyor ama sıra obezitenin önlenmesine gelince fazla sesi çıkmıyor. Bunların defterinde “önleyici tıp” yok, “koruyucu tıp” yok. Erken teşhis var, ilaç var, aşı var, ameliyat var. Obezitedeki bu çılgın artışın sebepleri içinde başta geleni modern tıbbın “üç ana üç ara öğün, günde 5 porsiyon meyve, hazır gıda ve layt ürün teşviki, şekeri masum gösterirken sağlıklı yaşamanın olmazsa olmazları yumurtayı, tereyağını, kırmızı eti yasaklayan” yanlış beslenme tavsiyeleridir.

Haberin Devamı

Şeker beynin haz merkezini uyarıyor

1967’de New England Journal Medicine’de yayınlanan şeker ve kalp hastalıkları arasındaki ilişkinin küçümsenerek doymuş yağlara iftira atılan makalenin şeker endüstrisi tarafından Harvard’lı bilim adamlarına 50 bin dolar karşılığı yazdırıldığı ortaya çıktı. Endüstrinin iç yazışmalarının incelenmesinde de diş çürüklerinin en önemli sebebinin şeker olduğunun gizlendiği ve suçun bakterilere yüklendiği belgelendi. Oysa sağlıklı ve uzun yaşamak, hastalıklardan korunmak için ilave şekere hiç ihtiyacımız yok. Şeker beynin haz merkezini uyarıyor, kokain ve morfin gibi bağımlılık yaratıyor, şekere alışan artık yemeden yapamıyor.

Senede 184 bin kişi hayatını kaybediyor

51 ülkeden 600 binden fazla insan üzerinde yürütülen çalışmada, gazoz, kola, buzlu çay, enerji içecekleri gibi şekerli meşrubatın tüm dünyada her sene 184 bin kişinin ölümüne yol açabileceği bildirildi. Bu, obeziteyle ilgili hastalıklara bağlı her 100 ölümden birinin şekerli meşrubat yüzünden gerçekleştiği manasına geliyor.

Haberin Devamı

İsveçli bilim adamlarının araştırması da her gün 2 kutu veya daha fazla tatlandırılmış meşrubat içenlerde kalp yetersizliği görülme ihtimalinin yüzde 23 daha fazla olduğunu gösteriyor.

Hangi üründe ne kadar şeker var?

Kutu kola: 10 küp şeker

Enerji içeceği: 6,5 küp şeker

Meyveli yoğurt: 6,5 küp şeker

Yoğurt: 2 küp şeker

Kuruyemiş barı: 6 küp şeker

1 litre meyve suyu: 18 küp şeker

1 dilim beyaz ekmek: 2 küp şeker

1 kutu ketçap: 20 küp şeker

1 kutu mayonez: 15 küp şeker

1 poğaça: 5 küp şeker

1 simit: 4 küp şeker

1 kase mısır gevreği: 2 küp şeker

100 gram beyaz peynir: 6 küp şeker

2 dilim tost: 1 kesme şeker

1 paket cips: 7 kesme şeker

1 tabak kuru fasulye: 6 kesme şeker

1 tabak pilav: 8 kesme şeker

Hazır gıda (Pizza, makarna, vb): 23 kesme şeker

1 tabak patates kızartması: 11 kesme şeker

DİĞER YENİ YAZILAR