Eşinizle ilgili doğru bildiğiniz yanlışlar

Cinsellikte şehir efsanelerine ve yanlış bilgilere çok sık rastlanıyor. Pek çok kadın kendi cinselliklerinin yanı sıra eşlerinin cinsel hayatlarıyla ilgili de kulaktan dolma bilgilere sahip oluyor. Ve cinsel hayatları çıkmaza giriyor. Bu nedenle bu yazımızda kadınların eşlerine dair en merak ettiği soruları ve doğru bilinen yanlışları derledik.

Erkek her zaman cinsel istek duyar
Erkekler her zaman ve sürekli cinsel istek duymazlar. Bir erkeğin cinsel isteksizlik yaşaması her zaman eşinden soğuduğu anlamı da taşımaz. Her erkek hayatın getirdiği sorunlardan dolayı veya geçici sebeplerle dönem dönem cinsel isteksizlik yaşayabilir. Ancak dikkat: hormonlar, hastalıklar, ilaçlar, duygular, düşünceler, ilişkiye dair nedenler ve stres gibi birçok faktör cinsel isteği azaltabiliyor. Erkeklerde 30lu yaşlardan isteği yöneten testosteron hormonu düşmeye başlıyor.
Sizi beğenmediği için sertleşemiyor
Sertleşme problemi yaşla birlikte sıklaşsa da çok genç erkekler de bu sorunu yaşayabiliyor. Cinsel performansı ve sertleşme kalitesini etkileyen onlarca neden var. Bunların neredeyse yüzde 80’i organik nedenler. Hormon düşüklüğü, penis damarlarında veya sinirlerinde oluşan sorunlar sertleşme sağlayamamaya veya sertliği sürdürememeye yol açabiliyor. Aşırı stres hem testosteronu hem de sertleşmeyi sağlayan nitrik oksit gibi maddelerin salgılanmasını azaltıyor. Bu durumda sertleşme sorununa yol açan faktörler incelenip tedavi verilebiliyor. Performans hapları, enjeksiyonları, penis ütüsü ve biofeedback gibi özel tedavilerle seks performansı yükseltilebiliyor.
Erkekler bencilliklerinden erken boşalırlar
Pek çok kadın eşinin orgazma bir an önce ulaşmak istediğini ve bir nevi bencillik yaptığını düşünür. Oysa erken boşalma erkeğin boşalma refleksini kontrol edememesi nedeniyle gelişen sorundur.
“Sertleşme hapı nedeniyle beni arzuluyor”
Sertleşmeyi oluşturan biyokimyasal süreçlerin baş aktörü nitrik oksit maddesidir. Bu madde ancak cinsel istek olduğunda salgılanabilir ve sertleşmeyi sağlayan diğer maddelerin oluşumunu destekler. Sertleşme sorununun tedavisinde kullanılan ilaçlar bu maddelerin etki sürelerini uzatarak etki ederler. Ancak bu ilaçların cinsel istek üzerinde hiçbir rolü yoktur.
Yaşlılık cinsellikten emeklilik değildir
Yaşlılık süreci boyunca tüm vücut fonksiyonlarında doğal bir yavaşlama olur. Cinsel fonksiyonlarda da bu durum böyledir. Sinir sisteminde, damarlarda, hormon dengesinde meydana gelen değişimler ile şeker hastalığı, kalp-damar problemleri ve bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar da cinsel fonksiyonları azaltabilir. Ancak bunlar cinselliğin bittiği anlamına gelmez. Ülkemizde birçok erkek yaşlanma sürecinde sıklaşan cinsel sorunları normal kabul ediyor ve cinsellikten emekliye ayrılıyor. Oysa şunu unutmamanız gerek: Cinsel fonksiyonlarda değişimler olsa da tüm cinsel sorunların tedavisi var.
Erkekler eşlerini yanlış değerlendirebilir
Pek çok kadın cinsel istek duyduğunda, cinselliği başlatmak istediğinde eşleri tarafından yanlış değerlendirilme korkusuyla kendilerini frenlerler. Oysa pek çok erkek hastam eşlerinin cinsellikte daha aktif bir rol oynamasını arzuluyor. Bu endişeleri yenmenin tek yolu eşinizle konuşmanız. Cinsel sorunlarınızı aşmak istiyorsanız ve cinsel hayatınızın daha kaliteli olmasını arzu ediyorsanız önce eşinizle konuşmalısınız.
Cinsel konularda konuşmak yanlıştır
Cinsel konularda konuşmak değil konuşmamak yanlıştır. Çiftlerin cinsel hayatları ve varsa cinsel sorunları konusunda konuşması, kaliteli bir cinsellik için en önemli adımdır. Nelerden hoşlanıp, neleri sevmediğinizi, cinsel hayatınız hakkında ne düşündüğünüzü, cinsel sorunların size ne hissettirdiğini konuşmanız, sorunların üstesinden gelmenize yardım eder.
Cinsel ilişki sıklığı çok önemlidir
Cinsel ilişki sıklığının “normal” bir sayısı yoktur. Bu bazı çiftler için her gün bazıları için haftada ya da ayda birkaç keredir. Türkiye’de yapılan çalışmalar haftada 2-4 kez ile ayda 2-4 kez arası bir sıklık yaşandığını gösteriyor. Burada daha önemli olan cinselliğin ne kadar periyodik olduğudur. Eğer bir ay haftada 2-3 kez beraber oluyor sonra 2 ay cinsellik yaşamıyorsanız o zaman yardım almalısınız. Cinselliğin erkek için de kadın için de fiziksel, duygusal, psikolojik tatmin sağlamalıdır. Eğer bu tatmin azalırsa sorun geçiştirilmemeli, mutlaka incelenmelidir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR