Sağlıklı cinsellik ile daha kaliteli yaşam

Seksin sağlığa ve yaşam kalitesine olan faydalarını gösteren çalışmalar artıyor. Gerçekten de tatminkar bir cinsel yaşam hem kadınların hem de erkeklerin daha uzun süre kaliteli bir ömür sürmesini sağlıyor

Haberin Devamı

Seksin sağlığa ve yaşam kalitesine olan faydalarını gösteren çalışmalar artıyor. Gerçekten de tatminkar bir cinsel yaşam hem kadınların hem de erkeklerin daha uzun süre kaliteli bir ömür sürmesini sağlıyor.
10 yıl genç gözükmek için düzenli seks
Seks vücutta başta mutluluk hormonları olmak üzere pek çok kimyasalı salgılatıyor. Mesela haftada iki kez cinsel ilişki yaşamak bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Düzenli seks hayatı olanlarda bağışıklığı koruyan maddeler yüzde 30 daha fazla salgılanıyor. Kış aylarına girerken bu önemli bir bilgi! Seks sayesinde hem seks hormonları hem de diğer hormonlar daha düzenli çalışıyor. Cinsellik kan dolaşımını hızlandırarak vücudun uç noktalarının daha iyi kanlanmasını sağlıyor. Seksin ağrıları hafifletme, stres hormonlarını azaltma gibi faydaları da var. Kaliteli bir cinsellikte partnerler arasında bağlılık hormonu salgılanıyor. Bu sayede cinsellik çifti birbirine yaklaştırıyor. 3500 çift üzerinde yapılan bir çalışma haftada 3 kez cinsellik yaşayan çiftlerin, periyodik beraberlik yaşamayanlara göre yaklaşık 10 yıl daha genç gösterdiğini ortaya koydu. Yani genç gözükmenin yollarından biri mutlu bir seks yaşamı. Üstelik seks size kilo da verdiriyor. Yayınlanan bir çalışmaya göre yaklaşık 20 dakikalık seks erkeklerde 100, kadınlarda 70 kalori harcatıyor. Bu da yaklaşık olarak erkeklerde dakikada 4, kadınlarda ise 3 kaloriye denk geliyor. Tüm bu özellikleriyle seksin en doğal antiaging yöntemi olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Uzun yaşam şansını artırıyor
Son dönemde Amerika’da 60 yaş üzeri 1200 kadını inceleyen bir araştırmaya göre keyifli bir cinsellik uzun yaşama şansını da artırıyor. Cinselliğin yaşandığı sıklık ve ilişki rutini değişse de, 60 yaş üzerinde tatminkar bir cinsel hayatı hayal değil. Menopoz sürecinde yaşadığınız hormonsal değişimleri, sağlık sorunları ve kullandığınız ilaçların yan etkilerini, eşinizle olan ilişkinizi, hayat streslerinizi, geçmiş ilişki ve cinsel yaşam öykünüzü dikkatle inceleyin. Eğer cinsel istek, uyarılma ve orgazm fonksiyonlarınızda bir değişim yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun. “Artık bizden geçti” anlayışında olmayın. Unutmayın, her cinsel sorununun tedavisi vardır. Özellikle yaşlılık yıllarında keyifli bir cinsel yaşam, hem fiziksel ve psikolojik sağlığınızı korur.
Seksin depresyona faydası
Sonbahar ve kış aylarında azalan güneş ışığı vücudunuzun iç saatini ayarlayan yani uyanık veya uykuda olduğunuzu belirleyen vücut ritminizin bozulmasına yol açabiliyor. Uykuda salınan bir hormon olan melatonin uzun kış geceleri boyunca gereğinden fazla salgılanarak uyku artışı ve depresyona neden oluyor. Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin de azalan gün ışığı ile daha az salgılanıyor. Tüm bunlar mevsimsel duygu durum bozukluğu olarak bilinen ve depresyona oldukça benzeyen bir soruna zemin hazırlıyor. Kış aylarında perde ve panjurları açarak evinizi gün ışığı ile doldurmanız mevsimsel duygu durum bozukluğundan korunmanıza yardım edecektir. Kendinizi üzgün, yorgun ve stresli hissettiğiniz dönemlerde günde 30-40 dakikalık yürüyüşler yapın.
Kadınlarda 10 seks düşmanı
- İlişkideki duygusal problemler
- Günlük stres ve yorgunluk, iş-aile-ev hayatındaki sıkıntılar
- Altta yatan hastalıklar
- Cinsel sorunlar (cinsel isteksizlik, uyarılma problemi, orgazm sorunu, cinsel ağrı, vajinismus, haz alamama gibi)
- Partnerin cinsel sorunu
- Kullanılan ilaçlar (örneğin bazı antidepresanlar)
- Yanlış cinsel bilgiler
- Yaşam tarzı yanlışları (kötü beslenme, hareketsiz bir yaşam, kilo fazlalığı, sigara-alkol kullanımı gibi)
- Cinsellikle ilgili arzu, düşünce ve hisler ile cinsel sorunları partnerle paylaşmamak
- Rutin, heyecandan ve duygusal yakınlıktan yoksun bir cinsel yaşam
Hedef günde 10.000 adım!
Son yıllarda moda olan pedometreler yürüyüş yaparken egzersiz-aktivite yoğunluğunuzu da ölçüp ve izlenebilir hale getiren son derece kullanışlı aletlerdir. Sağlıklı bir cinsellik için hedef 10.000 adım olmalıdır. Bu da 60 -90 dakikalık yürüyüş demek..

DİĞER YENİ YAZILAR