Stresi yenen kadınlar cinsel hayatta daha mutlu!

Son yıllarda özellikle stresli bir hayatın cinsel sorunları artırdığını gözlemliyorum. Eş-aile problemleri, maddi kaygılar, iş yeri çatışmaları, çocuklara dair endişeler, vakitsizlik kadınları cinsellikten soğutuyor. Üstelik sorun sadece stresin yarattığı psikolojik baskı ile sınırlı kalmıyor. Yoğun ve kronik stres cinsel hormonları etkiliyor, cinsel fonksiyonları zedeliyor.

Libidonun baş düşmanı: Stres

Herkes günlük hayatında stresle karşı karşıya kalıyor. Stresi yok etmenin pek de mümkün olmadığını söylemeliyiz. İster iş yerinde sinirlenin, isterse trafikte bunalın strese girdiğinizde, vücudunuzda kortisol-adrenalin gibi stres hormonları salgılanıyor. Bu hormonlar sürekli üretildiklerinde ise baş ağrıları, sinirlilik, öfke, konsatrasyon güçlüğü, depresyon, endişe, kas gerginliği, yeme atakları, yüksek tansiyon, mide-bağırsak sorunları, düşük bağışıklık gibi bir dizi problem gelişiyor. Tüm bu problemlere ek olarak ruhsal sıkıntı yaratan her durumun cinsel fonksiyonlarınızı da etkileyeceğini bilmelisiniz. Stres başta cinsel isteği baskılıyor. Cinsel istek olmadığında da uyarılma, kayganlık sağlama, orgazm fonksiyonları sekteye uğruyor. Kadın cinselliğinde organik nedenlerin yanı sıra duygusal ve psikolojik faktörler çok önemli, hatta erkek fonksiyonlarına göre daha ön planda.O gün yaşadığınız akut bir stres kısa süreliğine (birkaç günlüğüne) cinsel problem yaratırken, kronik stres uzun vadede seks hormonlarını azaltıyor ve artık organik anlamda tedavi gerektiren bir tablo ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Kısırdöngüyü kırmak iemaienhak iehan

- Stresin yarattığı kısırdöngüyü kırmaktaki ilk adım stresli olduğunuzun farkına varmak. Bunu fark edip, zihin ve beden sağlığınıza olan etkileri kabullendiğinizde çözümün de ilk adımını atmış oluyorsunuz. Ancak her zaman kendi kendinize stresinizi azaltmanız, en azından yönetmeniz ya da cinsel sorunlarınızı aşmanız mümkün olmuyor. Kronik strese bağlı olarak 2-3 ayı aşkın süredir cinsel fonksiyon problemi yaşıyorsanız, bir uzmana başvurmanız gerekiyor. Bu durumda cinsel fonksiyonlar, hormon seviyeleri, metabolizma parametreleri, beslenme-egzersiz durumuna ek olarak eşinizle aranızdaki çatışmalar, hayatınızdaki stres kaynakları, endişe veya depresyon sorunlarınızın birlikte inceleneceği görüşmeler yapılıyor. Bunların sonucunda ise hem stresle baş etmeniz, hem eşinizle olan ilişkinizi kuvvetlendirmeniz hem de cinsel performansınızı arttırmanız için öneriler veriliyor.

Haberin Devamı

Kısırdöngüyü kırmak

- Stresli pek çok kadında kilo artışı, kötü beslenme, egzersiz yapmama, alkol-sigara gibi yaşam tarzı yanlışları artıyor. Yanlış yaşam tarzının eklendiği ruhsal ve bedensel gerginlikler cinsel fonksiyon problemleri yaratıyor. Cinsel motivasyon kayboluyor, cinsellikte havaya girme zorlaşıyor. Eşi reddetme, cinsellik sırasında konsantre olamama, cinsel arzu duymama, cinsellik sırasında seksüel hislerin kaybı, haz alamama gibi sıkıntılar yaşanıyor. Bu da eşle gerginliklere, tartışmalara, ilişki çatışmalarına dönüşüyor.

Televizyon izlemek yerine yatak odanıza uykunuz gelmeden gidin

Haberin Devamı

- Ağır yemeklerden kaçının: Sağlıklı bir beslenme planı stresi azaltabiliyor. Omega-3’ten zengin zeytinyağı ve balığı, B vitaminlerinden zengin tam tahıllıları, yağsız et ve süt ürünlerini ve taze sebze-meyveleri diyetinize ekleyin. Özellikle kan şekerinizi aşırı arttırıp uykunuzu getirecek ağır yemeklerden cinselliğin yaşanacağı saatlerde kaçının.

- Daha çok egzersiz yapın: Egzersiz yapmak için kendinizi yorgun hissetseniz de, mutlaka gün içinde yürüyüşler ve hafif kültür-fizik hareketleri yapın. Stresin vücudunuzda biriktirdiği stres hormonlarını egzersiz ile vücudunuzdan atabilirsiniz. Fazla stresin aldırdığı kiloları vermeniz ve kendinizi daha fit hissetmeniz de cinsel anlamda motive edici olacaktır.

- Alkolü azaltın: Stres sigara ve alkol bağımlılığını arttırıyor. Yoğun alkol alan kadın ve erkeklerde cinsel fonksiyonlar bozuluyor.

- Uykunuzu düzenleyin: Aşırı stres, uykunuzu bölebilir, erken uyanma veya geç uyumaya neden olabilir. Oysa uyku vücudunuzu dinlendiren, yenileyen ve canlandıran bir süreçtir. Uyku öncesi kafeinden uzak durun. Bir gün sonra yapacağınız işlerin listesini bir deftere not ederek, kafanızdaki “sesleri” azaltın. Veya seks yaparak daha keyifli bir uyku uyuyun.

Haberin Devamı

- Önceliklerinizi belirleyin: Hayattaki önceliklerinizi belirleyin ve enerjinizi buraya aktarın. Bu önceliklerin arasında cinsellik varsa, akşam televizyon izlemek yerine cinselliğe vakit ayırın. Unutmayın, siz veya eşiniz koltukta uyuyakalıyorsa, cinsellik yaşama ihtimaliniz azalıyor. Yatak odanıza uykunuz gelmeden geçerseniz, daha aktif bir performans sergilersiniz.

- Daha çok gülün: Gülmek, keyifli-mutlu vakit geçirmek en başarılı stres-savarlardan biridir. Çok yorgun veya gerginseniz, keyifli bir sinemaya gitmek, birlikte iyi vakit geçirdiğiniz dostlarla bir araya gelmek gibi partnerinle eğleneceğiniz bir aktivite düzenlemek sizi rahatlatacak ve eşinize duygusal bağlarınızı kuvvetlendirecektir.

- Yavaşlayın: Stres sonucu aktive olan sempatik sinir sistemi, daha hızlı nefes almanıza, kalbinizin daha çok çarpmasına, kas gerginliğinizin artmasına, kendinizi gergin ve endişeli hissetmenize yol açar. Cinsel olarak iyi bir performans göstermek ise bu sistemin tam zıddı çalışan parasempatik sinir sistemi gereklidir. Bu sistemi çalıştırmak için aceleci davranmamak, hareketlerinizi ve önsevişmeyi yavaşlatmanız işe yarayacaktır.

- Ortam yaratın: Stresli bir gün ardından, rahatlamanız ve cinselliğe hazır hale gelmeniz vakit alabilir. Cinsel istek her zaman spontan olarak gelişmeyebilir. Bu durumda cinselliği teşvik etmeniz doğru olacaktır. Loş bir mekan, sevdiğiniz bir müzik, mumlar ve gevşetici bir duş cinsellik için gereken ortamı size sağlar.

- Kitap ve filmlerden yardım alın: Pek çok çift birlikte okudukları cinsel içerikli bir kitap veya izledikleri filmle cinsel isteklerinde olumlu değişiklikler olduğunu belirtiyor. Bu konuda partnerinizle konuşun. İkinizin de rahatsız olmayacağı bir ortak nokta belirleyin.

- Vakit kaybetmeyin: Eğer tüm çabalarınıza rağmen hala cinsel isteksizlik, uyarılma sorunu veya orgazm problemleri yaşıyorsanız, o zaman artık yardım almanın vakti gelmiş demektir. Bu durumda vakit kaybetmeden stresin cinsel fonksiyonlarınızı nasıl etkilediği anlamak için bir uzmana başvurun.

DİĞER YENİ YAZILAR