Kaliteli cinselliğin bilmediğiniz 10 faydası

Yaşla birlikte cinsel rutininizde değişimler olsa da çok ileri yaşlarda dahi mutlu bir cinsel hayata sahip olabilirsiniz. Partnerinizle doğru iletişim kurarak sorunlarınızı paylaşın. Cinsel probleminiz varsa uzman bir doktora başvurun.

Cinsellik kaliteli bir yaşamın çok önemli bir parçası. Cinsel sorun yaşayan kişilerde hayat kalitesinin düştüğü biliniyor. Bu durum partnerleri de etkiliyor. Ek olarak cinsel sağlığın genel sağlığın önemli bir barometresi olduğu pek çok çalışma ile gösterildi. Cinselliği etkileyen her şey kalbi, beyni ve tüm diğer sistemleri de etkiliyor. Cinsel sağlığa olumsuz etki edecek risklerin ortaya çıkarılıp, varsa cinsel sorunların tedavi edilmesi genel sağlığı da olumlu etkiliyor. Sağlıksız bir beslenme planı, hareketsiz bir yaşam, uyku problemleri, aşırı stres sağlığınızı ve cinselliğinizi zannettiğinizden daha fazla etkiliyor. University of Cambridge’de 40-79 yaşları arasında 20,000 kadın ve erkek üzerinde yapılan bir araştırma doğru yaşam alışkanlıklarının hem sağlığınız hem de kaliteli bir cinsel yaşam için ne kadar önemli olduğunun bir kanıtı. Bu çalışmaya göre “sigara içmemek, düzenli egzersiz yapmak, ılımlı miktarda alkol almak ve her gün 5 porsiyon sebze ile meyve yemek” cinselliğin yaşandığı sıklık ve ilişki rutini değişse de, kadınlarda cinsel yaşamı yüzde 65 oranında olumlu olarak etkiliyor ve ayrıca yaşam sürenize tam 14 yıl ekliyor. Yani sadece dört sağlıklı seçim ile sadece cinselliğinizin kalitesini ve devamını sağlamakla kalmıyor, ömrünüzü uzatabiliyorsunuz. Yani istatistiksel olarak da keyifli bir cinsellik uzun yaşama şansını arttırıyor. Kadınlarda da 40’lı yaşlardan itibaren tüm vücutta olduğu gibi cinsel fonksiyonlarda da doğal bir yavaşlama meydana geliyor. Hormonsal değişimler ile cinsel istek ve performansta düşüş yaşanabiliyor. Kadınlarda özellikle kuruluk ve orgazm sorunları yaşla artıyor. Kalp, yüksek şeker, tansiyon ve kolesterol gibi sağlık sorunları da cinsel hayatı olumsuz etkiliyor. Ancak cinselliğin yaşla sonladığını söyleyen şehir efsanelerine inanmayın.
İşte kaliteli bir cinsel yaşamın bilmediğiniz 10 faydası
1. Ömrünüzü uzatır: Düzenli cinsellik yaşayan erkek ve kadınların daha uzun ve kaliteli bir yaşam sürdüğünü gösteren birçok çalışma bulunuyor.
2. Sizi genç gösterir: 3500 çift üzerinde yapılan bir çalışma haftada 3 kez cinsellik yaşayan çiftlerin, periyodik beraberlik yaşamayanlara göre yaklaşık 10 yıl daha genç gösterdiğini ortaya koydu
3. Depresyonu azaltır: Cinsellik vücudunuzda mutluluk hormonları başta olmak üzere pek çok kimyasalın salgılanmasını sağlıyor. Bu maddeler de vücut fonksiyonlarının düzenli ve optimal çalışmasına yardımcı oluyor.
4. Bağışıklığınızı kuvvetlendirir: Haftada 2 kez kaliteli cinsellik yaşamak bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor. Bağışıklığı koruyan bazı maddeler düzenli cinsel hayatı olanlarda %30 daha fazla salgılanıyor. Haftada 2 kez cinsellik yaşayanlarda hastalık riskinin de yarıya indiği gösterildi.
5. Kalori yaktırır: Cinsellik aslında iyi bir egzersiz. Haftada 2 kez seks yapmak yılda neredeyse 21 000 kilojul enerji harcamanızı sağlıyor. Bu da yaklaşık 80 km koşmaya eş değer. Yani kilo vermeye, kiloyu korumaya da faydalı.
6. Ağrıları dindirir: Seksin tüm bunların yanında kan dolaşımını hızlandırarak ağrı dindirici özelliği mevcut.
7. Hormonlarınızı düzenler: Cinsellik seks hormonlarının ve diğer hormonların düzenli çalışmasını sağlıyor.
8. Bağlılığı arttırır: Kaliteli bir cinsellikte partnerler arasında bağlılık hormonu salgılanıyor. Bu sayede cinsellik çifti birbirine yaklaştırıyor.
9. Stresi azaltır: Cinselliğin getirdiği fiziksel ve psikolojik tatmin sayesinde günlük hayatın streslerinden kopar, rahatladığınızı hissedersiniz.
10. Özgüveni arttırır: Keyifli ve tatminkar bir cinsel yaşam, kendinizi daha fazla beğenmenizi, vücudunuzla daha barışık olmanızı, psikolojik yönden özgüveninizin artmasını sağlıyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR