10 kadından 9’u cinsel yaşamında mutsuz

Haberin Devamı

Cinsellik bir çiftin hem fiziksel hem de psikolojik ve duygusal anlamda en yakın olduğu an. Ancak 27 ülkede yaklaşık 12 bin kadını takip eden uluslararası bir çalışma, neredeyse her 10 kadından 6’sının cinsel tatminsizlik yaşadığını gösterdi. Aile Sağlığı Araştırma Derneği olarak internet üzerinden yaptığımız bir çalışmaya göre ise Türkiye’de her 10 kadından 9’u cinsel hayatında mutsuz. Kadınlarda başlıca görülen cinsel sorunlar arasında cinsel isteksizlik, uyarılma, orgazm sorunları ile ağrı hastalıkları ve vajinismus (cinsel birleşme sağlayamayacak ölçüde kasılma) yer alıyor. Bu sorunlardan birkaç tanesi genelde bir arada görülüyor. Örneğin orgazm olamayan bir kadında zamanla isteksizlik gelişebiliyor. Dolayısıyla öncelikle problemin ne olduğunun anlaşılması gerekiyor.

Kadınları cinsellikten soğutan 5 neden

1- Partnerin cinsel sorunu (erken boşalma, cinsel isteksizlik gibi)

2- Yanlış cinsel bilgiler ve şehir efsaneleri. Psikolojik ve çevresel faktörler.

3- Vajinismus, isteksizlik, uyarılma problemleri gibi cinsel sorunlar.

4- Altta yatan hastalıklar, kullanılan ilaçlar ve geçirilen ameliyatlar.

5- İlişkideki duygusal problemler, stres ve yorgunluk, iş-aile-ev hayatındaki sıkıntılar

Bir şehir efsanesi: Cinsel ilişkide başarısız olan erkek “erkek” değildir

Cinsel ilişki ve başarıyı bir arada değerlendirmemeniz gerekiyor. Bu şehir efsanesi, erkeğin cinsel performansı “erkeklik”, “başarı”, “sorumluluk” hisleriyle bağdaştırmasına sebep oluyor. Sonuçta, birçok erkek sertleşme sağlayamama veya erken boşalma gibi bir sorun karşısında özgüvenini yitiriyor. Performans endişesi nedeniyle gerçekten sertleşme sorunu yaşamaya başlıyor. Erkeğin bir kere cinsel sorun yaşaması hayat boyu yaşayacağı ya da sorunun tekrarlayacağı anlamına gelmez.

En önemlisi cinsel zeka!

Her iki partnerin de dürüstçe duygu ve düşüncelerini paylaşmaları bu nedenle çok önemli. Cinsellikte neden zevk aldığını bilmek, bunu partnere doğru ifade edebilmek ve partnerin de arzu ve isteklerini öğrenebilmek gerekiyor. Doğru cinsel

bilgilere sahip olmak, şehir efsanelerine kulak asmamak, cinsel sorunlarda hemen karşı tarafı suçlamamak da bu iletişimin bir parçası.

Kadın ve erkek vücutlarında cinsel uyarılma açısından oluşan farkları anlamak da kaliteli bir cinsel hayat için şart. İşte doğru cinsel bilgi seviyesi ile cinsel iletişim yeteneğine cinsel zeka diyoruz. Unutmayın, mutlu çiftler ‘benim sorunum’ veya ‘senin sorunun’ değil, ‘bizim sorunumuz’ diyebilen, ilişki ve cinsel sorunlarını çözebileceğine inanan çiftlerdir. Biz de artık birçok cinsel sorunda çifti birlikte değerlendiriyor ve birlikte tedaviye alıyoruz.

TEK KİŞİNİN SORUNU DEĞİL

Özellikle eşi destekleyici olan kişilerde tedavi süreci hem kolaylaşıyor, hem de hızlanıyor. Cinsel sorunları bireysel sorunlar olarak gören, partnerini suçlayan, tedaviye katılmak istemeyen, “Bu senin problemin, sen tedavi ol” anlayışıyla hareket eden çiftlerde ise evlilik ve cinsel sorunların tedavisi güçleşiyor.

Oysa artık her cinsel sorunun bir çözümü var. Önemli olan partnerinizle birlikte hareket etmeniz ve cinsel sorunlar ilişkinizi etkilemeden çözüm arayışına gitmenizdir.

DİĞER YENİ YAZILAR