Gazete Vatan Logo

Prof. Melih Us, VATAN 'a konuştu

TV’de Denizli’nin halini gördüm ‘Hocayı hemen görelim’ dedim

Mustafa Denizli’yi televizyonda, maç sırasında rengi sarı ve soğuk terler dökerken görüp kalp hastası olduğunu saptayan Prof. Dr. Melih Us, “Mustafa Hoca’nın halini görünce Erol Kaynar’a ’Hocayı getirin’ dedim. Sadece Denizli değil 40 yaşını geçen herkes mutlaka ciddi bir check-up yaptırmalı” dedi.

18 Aralık 2009’da oynanan Beşiktaş-Bursa maçını televizyondan izlerken Mustafa Denizli’nin görüntüsünden şüphelenip bunu yanındaki eşki Beşiktaş yöneticisi Erol Kaynar’a söyleyen kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Melih Us, Denizli’nin aort damarına stent takarak hayatını kurtardı. Mustafa Denizli’nin aort damarında 5.8 santimlik genişlemeyi başarılı bir operasyonla stent takarak durduran Prof. Dr. Melih Us uyarıyor: “Ailesinde kalp hastalığı olanlar 25, normal kişiler ise 40 yaşından sonra ciddi bir check-up’tan geçerek kalplerini kontrol ettirsinler. Erken teşhis ve koruyucu tedavi hasta kişilerin bile kalplerini hiç bir müdahale görmeden 70 yaşına kadar rahatça kullanabilmelerini sağlar. Kalple ilgili tanıları koymak artık çok kolay. Bize sabah 45 dakikalığına uğrayan bir kişiye akşam bütün sonuçlarını veriyoruz.” İşte Mustafa Denizli’ye yaptığı operasyonla adı “mucize doktor” a çıkan Prof. Dr. Melih Us’un ağzından Mustafa Denizli ve kalp sağlığıyla ilgili açıklamalar.

“40’ını geçen kalbine baktırsın”

“Mustafa Hoca kulübede otururken durduğu yerde terliyordu. Stres de ayrı bir faktör. Soğuk terleme en önemli belirtilerden biri. Duran bir kişinin efor yapmadan sanki spor yapmış gibi terlemesi belirtilerden bir başkası. Ayrıca hocanın yüzünde sararmalar ve renk değişiklikleri gördüm. Normal insana göre biraz farklı bir tablo çiziyordu. Hiper tansiyonu belli eden şakak damarlarının çıktığını da görünce Erol Kaynar’a ’mutlaka Mustafa Hoca’yı check-up’tan geçirelim’dedim. Hoca’nın hastalığı böyle ortaya çıktı. Yaptığımız operasyonla Mustafa Hoca önemli bir sağlık probleminden kurtuldu. Günümüzde tomografi teknolojisiyle çalışan BT Anjiyo 1.5 dakikada sonucu veriyor. Sadece Mustafa Hoca değil 40 yaşını geçen herkesin doktora gidip kalbini kontrol ettirmesi lazım. Efor, EKG yöntemler eskide kaldı. Ben asla hastalarımın yüzüne bakıp sen hastasın ya da değilsin demiyorum. Böyle bir değerlendirmem yok. Bunlar sadece bize ipucu verebilir. Kalp hastalıklarında kişinin yaşı, aile hikayesi, genetik geçmişi gibi bir çok faktör var.”

“Fındık saçmalık”

“Herkesin bünyesi farklı. Bazı meslektaşlarımız çıkıp kalp sağlığı için bir avuç fındık, fıstık yiyin diyor. Bunların hepsi saçma. Önemli olan kişinin bünyesini göre neyi tüketiyor neyi yemiyor ona göre beslenme profilini çıkarmak. Çünkü her bulgu her hastada farklı seyrediyor. Tıpta çok önemli bir laf vardır; hastalık yoktur hasta vardır. Her hasta farklıdır. Bu mesajları dikkate almamak lazım. Şöyle düşünün hastada gizli bir kalp hastalığı diyorlar ki koşun. Yada hastada gizli şeker var diyorlar ki fındık ya da fıstık ezmesi yiyin. Diyelim hastanın yağ profili bozuk fındık yada soya yağı tüketin diyorsunuz. Halbuki hiç yağ tüketmemasi lazım.”

“Kalp hastası olacak kişiyi bile saptıyoruz”

“Bİze geldiğinde hasta olmayan ancak sonradan kalp hastası olabilecek kişiyi bile tespit edebiliyoruz. Kan testi sayesinde yapılan genetik araştırmayla bunu saptamak mümkün. Böyle bir durumda hastaya koruyucu tedavi uyguluyoruz. Bütün bu testler ve anjiyo çok kolay ve kısa. Mustafa Denizli’nin tanısını koymamız sadece 45 dakika sürdü. Bize sabah 45 dakikalığına uğrayan bir kişiye akşama bütün sonuçlarını söyleyebiliriz. Yurtdışındaki her alet Türkiye’de bulunuyor. Kalp hastalıkları çok sinsidir. 25’li yaşlarda başlar ancak ortaya çıkması 40’lı yaşları bulur. Onun için ailesinde kalp hastası olan kişiler 25’inden itibaren kalbine baktırsın. Göğüs ağrısı vardı yoktu çok eskide kaldı. Hasta göğüs ağrısı sonrası bize geliyorsa zaten ya stentlik ya da ameliyatlıktır. Amaç hastalığı önceden farkedip kalbin etkin yaşı olan 65-70’e kadar hastaya müdahalede etmeden yaşatmaktır. Bazı doktorlar kalbiniz için bir avuç fındık, fıstık yiyin diyor. Bunların hepsi saçma. Önemli olan kişinin bünyesini göre beslenme profilini çıkarmak.”

Haberin Devamı