Unutmayalım unutturmayalım!

Geçtiğimiz gün sahiplerini bulan 50. SİYAD Ödülleri töreninde filmler kadar verilen mesajlar da destekler de önemliydi. Kadınlar, Türkiye’nin kadın cinayetleri ve taciz vakalarında dünyada 3. sırada bulunduğunu söyleyerek bunların bir an önce son bulmasını diledi. Setlerde cinsiyet eşitliği ve çeşitliliği dilediler. Erkekler de ayakta alkışlayarak desteklerini eksik etmedi. Bu vesileyle, ‘istismar’ kelimesinin yerine ‘taciz ve şiddeti ele alan filmler’ olarak adlandıracağım yapımlardan bazılarını tekrar hatırlayalım istedim. Konuyu ele alıp aslında büyük bir de sosyal sorumluluk rolü üstlenen yapımları unutmayalım.

Unutmayalım unutturmayalım

Marion, Hep 13 Yaşında (2016)

13 yaşında bir kız çocuğu... Marion Fraisse. 2013’te tacize uğruyor. Küçücük bedeni de psikolojisi de yaşadıklarını kaldıramıyor. İntihar ediyor. Annesi susmak yerine bütün hislerini kağıda döküyor. ‘Marion Hep 13 Yaşında’ adlı kitap o kadar ilgi görüyor ki filme de uyarlanıyor ve olay sonrası Fransa, taciz ve şiddet ceza yasasını yürürlüğe sokuyor.

Haberin Devamı

Mutluluk (2007)

Meryem, köyünün yakınlarında bir göl kenarında perişan ve baygın halde bulunuyor. ‘Namussuz’ damgası yiyen Meryem, töre gereği öldürülmeli ve ailesinin namusu temizlenmelidir. Ölüm yolculuğunda Meryem ve Cemal’in Profesör İrfan Kurudal’la tanışması ve yaşananlar ilginç.

Spotlight (2015)

Globe’un yeni genel yayın yönetmeni Marty Baron, ekibini çocuklara tacizde bulunmakla suçlanan bir rahibi araştırmaları için görevlendiriyor. Araştırma ilerledikçe olayın büyüklüğü anlaşılıyor. Bir değil birçok rahibin bunu yaptığı ve Kilise’nin de onları koruduğu ortaya çıkıyor.

Dönüş (2006)

Almodovar’ın baş köşeye kadınları oturttuğu bir film daha. Genç ve güzel anne Raimunda, bir gün eve geldiğinde kızının babasını bıçaklayarak öldürdüğünü görüyor. Film, kadınların hayatta kalma uğruna neleri göze alabileceğini ortaya koyuyor. Yer yer komik olsa da fena acıtıyor.

Room (2015)

Genellikle ABD haberlerinde tanık olduğumuz, yıllar sonra bodrum katlarından çıkarılan kızların beyaz perdeye yansıtılmış hali ‘Room’. Nick adlı adam Ma’yı kaçırıyor ve bir odaya kapatıyor. Bu odada Jack dünyaya geliyor. Küçük oyuncumuzun efsaneleştiği yapım bana hep “Acaba şu an kaç kişi bir yerlerde kapalı tutuluyordur ve neler yaşıyordur?” sorusunu sorduruyor.

Haberin Devamı

Satılık Çocuklar (2007)

Her yıl 1 milyondan fazla çocuk kayboluyor, kaçırılıyor. Birçoğu fuhuşa zorlanırken, alınıp satılırken bazıları da organları için öldürülüyor. ‘Satılık Çocuklar’ filminin ana karakterlerinden Adriana da onlardan biri. Mexico City’de yaşayan 13 yaşındaki Adriana, seks tüccarları tarafından kaçırılıyor. 17 yaşındaki ağabeyi Jorge, kız kardeşini kurtarmak için çetenin peşine düşüyor.

My Talk With Florence (1996)

Bir röportaj filmi olan yapım, 1949’da Paris’te doğan Florence Burnier-Bauer’in dedesinin ve onun ayarladığı adamların tecavüzüne uğramasını anlatıyor. Florence, akıl hastanesinden sokaklara, oradan da şiddet ve cinsel içerikli performansların sergilendiği sanatçı Otto Muehl’in kurduğu komün çukuruna düşüyor.

Sleepers (1996)

Haberin Devamı

Taciz ve şiddet sadece kadınların başına gelmiyor elbette. Türkiye’de ‘Suskunlar’ adıyla diziye uyarlanan yapım 4 yakın erkek arkadaşın 1960’larda hapishanede gardiyanların taciz ve şiddetine uğramasını ve sonrasında yaşanan intikamı anlatıyor.

Unutmayalım unutturmayalım

DİĞER YENİ YAZILAR