Önyargı kabustur

Serhat Teoman, Buğra Gülsoy ve Emre Erkan’ın yönetmenlikten yapımcılığa ve oyunculuğa kadar her aşamasını üstlendiği ‘Mahalle’ çocuk tacizine farklı bir açıdan bakıyor. Suç ve insanı suça götüren nedenlerin, önyargıların anlatıldığı film, hem konusu ve anlatımı hem de oyunculuklarıyla oldukça başarılı

Bir kasap (Serhat Teoman), bir bakkal (Buğra Gülsoy) ve bir emlakçı (Emre Erkan)... Sakin, kendi halinde bir mahallenin çok iyi anlaşan bu üç esnafı izleyiciyi ‘Mahalle’ filmi ile önyargının yıkılacağı ilginç bir yolculuğa çıkarıyor.

Teoman, Gülsoy ve Erkan çok yakın arkadaş. GET Yapım’ı birlikte kurdular. Suç ve suçlu psikolojisini bir hücrenin içinde sıkışıp kalan tarihin en kanlı cinayetlerini işleyen 5 seri katil üzerinden anlattıkları ‘Pragma’ oyunlarını sahneliyorlar. Oyunu yazan ve yöneten Gülsoy.

Birini suça götüren nedenler ve inanışları ekibin ilgi alanına giriyor. Mahalle filmi de oyunun bir kısmının beyazperde uyarlaması aslında. Oyunda seri katiller bir araya getirilip suç işleme nedenleri ortaya konulurken, filmde de ‘normal şartlarda’ suç işleyeceğini tahmin edemeyeceğimiz, gayet sıradan bir hayat süren insanların da neler yapabileceğini görüyoruz.

Haberin Devamı

Mahallede erkekler futbol maçıyla, mangalla eğlenirken kadınlar da günlük dedikodularını yapıyor, çocuklarını büyütüyor. Doğal olarak bir aile olma, birbirinin arkasını kollama durumu var.

Peki, bir adam tek başına bu mahalleye taşınsa... Ve bu adam her sabah erkenden çocuk parkına gitse, kız çocuklarını sevmeye çalışsa? Sonrasında neler olabileceğini tahmin etmek çok zor değil. Bu yabancının varlığı, mahalleninin tüm huzurunu kaçırıyor. Ancak mahalleli ne kadar inatçıysa o da inatçı, tüm nefrete rağmen gitmiyor. Mahalleli için de geriye tek bir çare kalıyor: Öldürmek!

Nefes aldırdı

Açıkçası son zamanlarda yerli filmleri izlemeye eskisine oranla daha gönülsüz gidiyorum. Klişe konular, yeteneğine bakılmaksızın sırf birisi birisinin tanıdığı ya da sevgilisi diye rol vermeler, ‘Bizim filmimiz’ mantığıyla ‘Amann o da olsun bu da olsun’ diyerek ortaya karışık sonu bir türlü gelmeyen sahneler, bel altı ucuz esprilerle ‘Ee halk buna gülüyor’ savunmasıyla komedi yaptığını iddia edenler vs vs... Evet son birkaç yıldır yerli filmlere olan ilgi yabancı yapımları geçti. Bu iyi bir gelişme olsa da sonuç olarak salondan çıkan seyircinin ne kadar memnun kaldığı bence daha önemli. İşte tam bu noktada ‘Mahalle’ filmi bana nefes aldırdı diyebilirim. 81 dakikanın sonunda ‘İşte budur ya’ diyebileceğimi hiç tahmin edemedim.

Haberin Devamı

Büyük kısmı bir evin bodrumundaki depoda geçen film, tiyatral bir etkiye sahip. Sahnenin kenarında canlı canlı izliyorsunuz olanları. Çekimlerde kameranın hafif titretilmesi de bu doğallığa eşlik ediyor.

Dram-komedi-gerilim türündeki yapımın senaryosunu Teoman ve Gülsoy yazmış. Yönetmen koltuğunda da ikili oturuyor. Senaryo ve yönetmenlik tecrübesiyle yetenek birleşince oyunculuklar zirveyi bile aşmış. Sadece Teoman, Gülsoy ve Erkan da değil. Filmde ufacık rolü olanlar bile gayet başarılı.

Diğer yandan konunun farklılığı ve olaya başka taraftan bakması da sevindirici. Salon çıkışı sohbet ettiğimiz Erkan, gereksiz sahnelerle filmi uzatmak istemediklerini söyledi. O kadar isabetli bir karar olmuş ki... Neyse o! Bu film 81 dakikada vermek istediği her şeyi zaten veriyor.

Haberin Devamı

Öğrendiğim kadarıyla film çekilmeden önce çok sıkıntılar olmuş. Bir şekilde hepsinin üstesinden gelinmiş ve film tamamlanmış. Ben bu ekibin yeni yapacağı projeleri çok merak ediyorum. Gişede de yüzleri güler ve yeni projelerini yakın zamanda izleyebiliriz.

DİĞER YENİ YAZILAR