Askerlik anıları ‘Bölük’te canlandı

‘İncir Reçeli’ ve ‘Cennet’ gibi aşk filmleriyle tanıdığımız oyuncu, senarist ve yönetmen Aytaç Ağırlar, bu sefer kamerasını askeriyeye çevirdi. Askerlik anılarını ‘Bölük’ ile askerliğini yaptığı Çanakkale’de anlattı

Son yıllarda ülkece yaşadığımız acı olaylar, ülkemizi savunma duygularımızı daha da arttırdı. Haliyle bu duygular hem televizyon hem de sinema projelerine yansıdı. ‘Dağ 2’ filminin elde ettiği başarı, ardı ardına asker ve kahramanlık odaklı yapımların ekrana gelmesini sağladı. Söz, İsimsizler ve Savaşçı bunlardan bazıları...

Askerlik anıları ‘Bölük’te canlandı

Bu hafta vizyona girecek yapımlar arasında da ‘Bölük’ dikkat çekiyor. Bir bölük askerin vatan sevgisi, aşkları, geride bıraktıkları ve korkularını anlatan yapım, genellikle aşk filmlerinden tanıdığımız Aytaç Ağırlar’ın 1996-1997 yıllarında yaptığı gerçek askerlik anılarına dayanıyor. Kısacası, Ağırlar, hani o erkeklerin anlata anlata bitiremediği askerlik anılarını senaryolaştırıp bir de yönetmen koltuğuna oturmuş.

Ağırlar’ın “Hayatımın mihenk taşı” dediği yapım, Erdal (Kaan Yıldırım), Murat (Hakan Kurtaş) ve Rıza’nın (Salih Usta) hikayelerine odaklanıyor daha çok. Erdal, sevgilisini (Alina Boz-Eylül) aldattığı gün polis kontrolünde asker kaçağı olduğu anlaşılıyor. Kendini affettiremeden kendini kışlada buluyor. Askerlikten önce rahat bir hayat süren, eve geç giden, arkadaşlarıyla eğlence peşinde koşan Erdal kışlada gerçeklerle yüzleşiyor. Sevgilisi ‘Paşam’ diye seslenirken, Paşa’nın postası oluyor. Askerliğini komando olarak yapan ve birçok silah arkadaşının ölümüne şahit olan Murat ise kendi halinde. Her an başına bir şey gelme ihtimaline karşı geride kalanlara verilecek mektubunu Erdal’ın götürmesini istiyor. Rıza, bölüğün aykırısı olarak çıkıyor karşımıza. Sürekli ceza alacak işlere bulaştığından 4 yıldır bitmeyen bir askerlik yapıyor. Bu durumdan da pek şikayetçi gibi durmuyor.

Haberin Devamı

Doğallık etkisi

Filmin çekimleri de Ağırlar’ın askerlik yaptığı Çanakkale’de gerçekleşmiş. 5 yıl önce terkedilen kışla haftalar süren çalışmayla tekrar yaşanılır hale getirilmiş. 20 yıl sonra aynı yerde aynı hikayeleri canlandırmak eminim Ağırlar’ın duygusal anlar yaşamasına neden olmuştur.

Haberin Devamı

Bölük filminin belki de ilk satırlarda saydığımız diğer askeri yapımlardan en büyük farkı doğallığı. Hiçbir abartı sahnesi yok. Filmde, gerçekten biri karşınıza geçmiş de askerlik anılarını anlatıyor gibi bir hava var. Hatta filmin başlarında “Derli toplu bir senaryo yok galiba” endişesine bile düştüm. Ancak, bir bölük askerin ilk kışlaya girişinden çıkışına kadar süren olaylar dizisi, yer yer güldürürken yer yer de duygulandırdı. Özellikle diyaloglar, düşündürücü etkiye sahip. Sakin sakin mesajını vermeyi ihmal etmiyor.

Çekimlerin de oyunculuklar kadar doğal oluşu ve cast’ın karakterlere cuk diye oturması gayet keyifli bir izleme sunuyor.

DİĞER YENİ YAZILAR