Gazete Vatan Logo

Penaltı nasıl atılır?

‘Bir kalecinin penaltı anındaki endişesi’ kitaplara konu olsa da, bu altın vuruşu gole çevirmenin sırrı nedir, iyi penaltı nasıl atılır? Araştırdık..

Penaltı  nasıl atılır?

Rusya’daki Dünya Kupası heyecanı devam ediyor, bu hafta sonu oynanacak çeyrek final maçlarıyla ilk dörte kalan takımlar belirlenecek. Bu sene oynanan turnuvanın en önemli farkı ise geçmiş kupalara göre birçok maçın sonucunu penaltıların belirlermesi oldu. Kupada çeyrek final karşılaşmalarına kadar hakemler 28 penaltı kararı verdi, bu penaltıların 7’sinde top ağlarla buluşmayıp gol olmadı. Üç karşılaşmada ise skor eşitliği bozulmayınca maç penaltılara kaldı ve galibiyeti kalecilerle penaltıcıların yetenekleri belirledi.

Bir kalecinin penaltı anındaki endişesi kitaplara konu olsa da, bu altın vuruşu gole çevirmenin sırrı nedir, iyi penaltı nasıl atılır? Araştırdık..

Penaltının iki formülü

Bugüne kadar düzenlenen tüm Dünya Kupaları’nın istatistiklerine baktığımızda 2018 Dünya Kupası öncesi kullanılan 240 penaltı atışının 170’i gol ile sonuçlandı. Başarılı bir penaltı atışı için iki farkyı teknik ile gole gidiliyor. Penaltı kullanan futbolcular en çok kalecinin soluna ve de alt köşeleri hedef alıyor.

Haberin Devamı

İyi penaltı kullanmanın ilk yöntemi penaltıyı dümdüz vurmak. Topun direkt kalecinin başının üstüne ya da 90 tabir edilen kalenin köşelerine hedef alması gerekiyor. Aslında, İngiliz golcü Harry Kane’in İngiltere’nin Panama’ya karşı oynadığı grup maçında yaptığı da bu. . Futbol analiz şirketi Opta’nın verilerine göre kalenin merkezine yukarı doğru atılan penaltıların yüzde 90’ı gol oluyor. Ancak bu yaklaşım, İtalyan futbolcu Roberto Baggio’nun 1994 Dünya Kupası finalinde keşfettiği gibi, topu direğe vurarak hedefi tamamen kaybetme riski de taşıyor.

Kaleciyi takip

Bir ikinci yöntem ise kaleciyi takip ederek ve vücut çalımıyla yapılan gol vuruşu. Bu teknik kalecinin hareket etmesini bekleyerek ters tarafına yapılan bir vuruşla gerçekleşiyor. Hırvat golcü Luka Modric bu stili Danimarka karşısında denedi fakat Danimarka’nın tecrübeli kalecisi Schmeichel doğru köşeye uzanarak penaltıyı kurtardı. Araştırmalara göre uzmanlar, bu stilin daha yüksek bir başarı oranına sahip olduğunu fakat iyi bir vuruş tekniği gerektiğini belirtiyor. Belçikalı golcü Eden Hazard, bugüne kadar bu yöntemle attığı 26 penaltının 21’ini başarılı bir şekilde gole çevirdi.

Haberin Devamı

Hangi köşe uğursuz?

Bugüne kadar Dünya Kupası tarihinde kullanılan 240 penaltının sadece 49’u kaleciler tarafından kurtarıldı. Kurtarılan penaltıların 24’ü sol köşeye, 25’i de sağ köşeye kullanıldı.

90 dakikada 5 bin 900 kalori
Futbol maçı izlerken yediğimiz atıştırmalıklar toplam 5 bin 868 kalori, bunu 4 bin 395 kalori ile olimpiyat atıştırmalıkları, 3 bin 831 kalori ile de tenis atıştırmalıkları izliyor. Krakerler, cipsler ve tuzlu fıstık bu üç sporun izleyicilerinin ekran başında tükettikleri ana atıştırmalıklar. Kola, tavuk kanat dışında Wimbledon ve olimpiyatlarda izleyicileri daha çok ev yapmı spagetti ve çilek yemeği tercih ediyor. Araştırmalara göre maçları kalabalık bir ortamda izlerken yemek yediğimizde, yalnız yiyeceğimize oranla yüzde 44 daha fazla yemek tüketiyoruz. Eğer maç izlerken iki kişiysek tek başımıza olduğumuz oranla yüzde 33 daha fazla yemek yiyoruz. Eğer 3 kişiysek bu oran yüzde 47’ye çıkıyor. Ekran başında 7 kişiden fazlaysak tek başımıza yiyeceğimize oranla yüzde 96 fazla yiyoruz.
İlk atan kazanır
Penaltı atışları genellikle bir piyango olarak nitelendirilir. Mevcut sistemde, penaltı atışlarına başlayacak takım yazı tura atışı ile belirleniyor. A takımı ilk penaltıyı atacak, sonra B takımı diye hakemle karar veriliyor. Yazı turayı kazanan taraf yüzde 60 oranında önemli bir avantaja sahip oluyor. Bir başka deyişle ilk penaltıyı atan takımın galibiyet şansı yüzde 60 daha fazla, çünkü ilk golü yiyen takımın morali bozuluyor.
Futbolu gölgede bırakan trendler
Dünya Kupası son hızıyla devam ederken bugüne kadar olan müsabakalarda gerek futbolcular gerekse de teknik adamlar yeni moda ve stil trendlerini de sahaya yansıtıyor. İngiltere’nin teknik direktörü Gareth Southgate maçlarda giydiği yelek erkek modasında yeni bir akım başlattı.. Southgate’in başlattığı bu trend sayesinde ülkede yelek satışlarının kupa başladığından beri yüzde 35 artığı açıklandı. Tabii modacılar da Southgate’in bu stilini eleştirmeden de geri kalmadı. Moda otoriteleri normalde yeleğin son düğmesinin açık bırakıldığını ancak Southgate’in yeleğin tüm düğmelerini iliklediğini bunun büyük bir yanlış olduğunda hemfikirler. Southgate ise sorulara “Ben David Beckham değilim” diye yanıt verdi.
Sarı saçlarından sen suçlusun
Meksika’dan Miguel Layon ve Javier Hernandez, İsviçre’den Valon Behrami sarı saçlarıyla öne çıktı. Japonya milli takımı sarı saç modasının en çok tercih eden ekip oldu. Neymar’ın saç stili ise adeta turnuvaya damga vurdu, oksijenli su ile güneşte sarartılmış permalı saçları sosyal medyada alay konusu oldu. Efsane futbolcu Eric Cantona Instagram’da Neymar ile dalga geçti ve kafasına koyduğu spagetti ile fotoğraf paylaştı. Eleştirlere dayanamayan Brezilyalı yıldız, saçlarını eski rengine döndürdü.

Haberin Devamı