Gazete Vatan Logo

PC’de pahalı ‘oyun’

Son dönemde PC pazarında satışlar adet bazında düşerken sektörün cirosu artış gösteriyor. Bunun nedeni de daha önce satışların büyük kısmını kapsayan giriş seviyesi PC’lerin yerini fiyatı 20 bin liralara kadar çıkan pahalı oyun bilgisayarlarının alması.

PC’de pahalı ‘oyun’

Teknoloji dünyasında akıllı telefonlar hayatımıza girdikten sonra bilgisayarlarla olan ilişkilerimiz her geçen gün azalmaya başladı. Ancak bunun tek istisnası oldu. O da oyun bilgisayarları. Pazardaki bu gelişmeyi gören bilgisayar üreticileri de hem yeni ürün anlamında hem de yan ürünlerde bu gelişmeleri çok iyi okudular ve adet bazında satışlar düşmesine rağmen cirolarını artırmayı başardılar.

Pazarda paylar değişti

Tüm dünyada oyun bilgisayarlarına olan talebin hızlı bir artış eğilimine girdiğini söyleyen ASUS Türkiye Sistem Ürünleri Grubu Ülke Müdürü Özge Kılıç Güler, “Bundan 4-5 yıl önceye kadar satışlarımızın yüzde 30’unu 1.000-1.300 TL fiyat aralığındaki giriş seviyesi ürünler oluşturuyordu. Ancak pazar çok değişti. Oyun bilgisayarlarının her geçen gün kullanıcıları arttı. Giriş seviyesi ürünlerinin payı yüzde 10’a geriledi. Daha önce toplam satıştaki payı yüzde 5 olan Gaming ürünleri şimdi yüzde 11’lik paya sahip” şeklinde konuştu.

20 bin TL’ye çıkıyor

PC satışlarının adet olarak düştüğü dönemde bunun kendileri için çok önemli bir avantaj olduğunu aktaran Güler, “Giriş seviyesinde satılan 20 ürün ile oyun kategorisinde satılan 1 ürün eşdeğer. Gaming ürünlerde çıta çok yükseldi. 10 bin TL ortalama fiyatı olan ürünlerden bahsediyoruz. Fiyatlar özelliklere göre 20 bin TL’ye kadar çıkıyor. ASUS’un buradaki kendi içindeki artış yüzde 25 oldu” dedi.

Haberin Devamı

En iyi oyun telefonu: ASUS ROG Phone

Asus, donanımı ve aksesuarlarıyla yılın en iyi oyuncu telefonu olmaya aday ROG Phone’u piyasaya sürdü. Tam bir oyun canavarı olarak tasarlanan cihaz özel soğutma teknolojisi sayesinde saatlerce ısınmadan çalışabiliyor. 6 inç büyüklüğünde amoled panelin kullanıldığı 18:9 formatındaki ekran, 2160x1080 piksel çözünürlüğünde. Gücünü Snapdragon 845 platformundan alan ROG Phone, özelleştirilmiş soğutma sistemi sayesinde 2.96 GHz frekansında çalışıyor. 8 GB RAM’in bulunduğu cihaz kullanıcısına 128 GB ve 512 GB depolama alanı seçeneği sunuyor. Telefona 4000 mAh büyüklüğünde batarya güç veriyor. Ürün 15W ASUS Hyper Charge ile hızlı şarj oluyor.
Rekabet kameradan işlemciye kaydı
Telefon pazarında da eskiden markaların kamera özellikleri üzerinden agresif bir yarış içerisinde olduklarını ancak burada gelinen noktada ancak rekabetin artık yapay zekaya kaydığını belirten Özge Kılıç Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık rekabet yapay zekada. Özellikle belli yaşın üzerindeki kullanıcılar için bu çok önemli. Bir telefonun kamerasında çok fazla özellik olabiliyor ve bazı kullanıcılar bunları kullanamıyor. Hatta basit bir fotoğraf çekimi bile yapamıyor ancak yapay zeka işin işine girince ister karanlık ortam olsun ister güneşli sizin tek bir tuşa basmanız yeterli. En basit haliyle bile bu kullanıcıya çok basit kolaylık sağlıyor. Bizim de bu alanda çıkartığımız yapay zekalı ürünlerimiz daha piyasaya çıkmadan 4-5 kat talep aldı. Bu alanda rekabetin çok daha fazla kızışacağını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı