Gazete Vatan Logo

Pancar deyip geçmeyin

Pancar deyip geçmeyin

Pancar turşu hali dışında çok sık tükkettiğimiz bir sebze değil. Oysa harika tadı, içeriği ve rengiyle mutfaklarımızın baştacı olabilecek bir sebze. Diğer sebzeleri, yiyecekleri renklendirererek çocuklarımıza da normalde yemediklerini yedirmenin yollarından biri olabilir! Bugün gelin pancarı mercek altına alalım.

Kalbe iyi geliyor

Pancarın içinde betain adlı doğal bir kimyasal bileşik var. Bu bileşik homosistein adlı damarlara zarar veren bir maddeyi azaltıyor. Böylece kalp-damar hastalıklarından korunmuş oluyoruz.

Karaciğeri temizliyor

Fare ve insanlardaki çalışmalar pancarın içindeki betainin karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu olduğunu gösteriyor. Düzenli alkol kullananlar pancarı baş tacı etmeli.

Tansiyonu düşürüyor

Araştırmalarda pancar suyunun tansiyonu düşürdüğü gözlenmiş. Bu etkiyi pancardaki nitrata bağlıyorlar. Besinler tarafından alınan nitrat vücutta bitrik oksite dönüşüyor ve damara ‘dinlen’ komutu veriyor. Damarlar dinlenmeye, gevşemeye başlıyor. Damarlar genişleyince kan daha rahat akmaya başlıyor ve tansiyon düşüyor.

Haberin Devamı

İyi bir diyet yiyeceği

100 gramında 43 kalori var. Kilo verme programlarında rahatlıkla kullanılabilir. Eğer aşırı pişirmez, dişe gelir tarz bırakırsanız aynı havuç gibi tatmin edici bir sebze; doygunluk hissetmeyi kolaylaştırıyor.

Performansı artırıyor

Pancar suyu içen normal düzeyde hareketli kişilerin egzersiz yaparken performanslarının arttığı kaydedilmiş. Ancak gerçek sporcular üzerindeki etkisi çok da büyük olmamış. 2014’te yapılan bir araştırmada bisikletçiler bir odaya alınmışlar ve pedal çevirmişler. Pancar suyu verilenlerin diğer sporculara göre ortalama 16 saniye daha iyi skor elde ettikleri görülmüş.

A,B, C, P vitaminleri içeren kırmızı pancar, mineraller bakımından da çok zengin. Fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko ve kalsiyum deposu. Pancarın yapraklarında da vitamin ve minerallerden bolca bulunuyor.

Pancar bunamayı önler

Pancar suyu içmenin beynin özel alanlarına kan dolaşımını artırdığı böylece bunamayı önleyebileceği düşünülüyor. Ancak bu konuda yapılmış araştırma sayısı az, daha çok araştırmaya ihtiyaç var. Ama bu bile daha çok pancar tüketmek için bir neden.

Haberin Devamı

İdrarı kırmızı yapıyor

Eğer çok pancar yerseniz idrarınız kırmızı çıkmaya başlıyor. ‘ Kan işiyorum’ diye korkmayın. Ürkmeyin, normal bir etki bu. İdrarı kırmızıya boyayan pancar kırmızısı da denilen betanin adlı madde.Denemelerimle biliyorum; eğer bir öğünde birkaç dilim yerseniz idrarda renk değişikliği olmuyor. Ancak 3 öğün 4-5 adet pancar yerseniz idrar -bilmeyenin korkacağı şekilde- bayağı koyu çıkmaya başlıyor.

PANCARLA EN GÜZEL TARİFLERİM

Pancar çorbası

- 4 adet pancar

- 1 adet kırmızı soğan

-2 havuç

-2 patates

-2 diş sarmısak

-Kırmızı biber

Süslemek için: Armola* peyniri (Seferihisar yöresinin bir tür keçi peyniri)

- 1-2 sap taze yeşil soğan

Yapılışı:

-Tüm sebzeleri doğrayın. Üstlerine 2 parmak geçecek şekilde su ekleyin.

- Altını kapattıktan sonra içine zeytinyağını ekleyip mikserden geçirin.

- Servis yapacağınız kaseye koyun, tam ortasına aparatla Armola peynirini halka halinde sıkın. Üstüne yeşil soğan serpin.

Haberin Devamı

Pancar turşusu

- 5 pancar

- 5 diş sarmısak

- 1 limonun suyu

- 1/2 limonun halkaları

- 4 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

- Pancarları istediğiniz biçimde doğrayın.

- Sarmısakları yarım cmlik halkalar hainde doğrayın.

- Pancar, sarmısak ve limon suyunu bir tencereye koyun, biraz tuz ekleyebilirsiniz.

- Üzerini 2 parmak geçcek kadar su ekleyin ve haşlayın.

- Haşlamanın ortasında limon halkalarını da ekleyin.

- Altını söndürdükten sonra zeytinyağını eklyip iyice karıştırın.

- Soğuyunca bir kavanoza alıp buzdolabında saklayın.

Çocuklar pembe püreye bayılacak!

- 4 patates

-4 pancar

- 2 kuru soğan

-5 yemek kaşığı zeytinyağı

- Tuz

Yapılışı:

- Pancar ve patatesleri haşlayın. Ayrı ayrı karıştırıcıdan geçirerek püre haline getirin. Â Soğanı ince kıyın ve zeytinyağında karamelize edin. İçine patates püresini de ekleyin. 5 dakika kadar daha karıştırarak pişirin.

- Patatesli püreden 3-4 yemek kaşığı pancar püresinin içine ekleyip iyice karıştırın. Â Küçük şekilli kalıplara kaşıkla önce patates pürenizi dökün ve sıkıştırın. Ardından üzerine pembe pürenizden ekleyin. Â Düz bir tabakta ters çevirerek servis yapın.

Haberin Devamı