Uzun soluklu dizi yok

Türkiye’de dizi sürelerinin uzamasıyla bölüm sayılarının azaldığı uzun süredir dikkat çeken bir gerçek! Eskiden sezon sezon izlediğimiz dizilerimiz olurdu, şimdi bitmek bilmeyen bölümlerimiz var. Eskiden heyecanlı bölüm finalleri olurdu, gelecek haftayı merakla beklerdik. Şimdi daha bölüm bitmeden gelecek hafta ne olacağını izlediğimiz için merak duygumuzu da yitirdik. Devamlılık duygumuz zaten zamanın koşullarına uymuyor. Bu hafta olan bir olayı haftaya kadar beklemeye kimsenin vakti yok. Malum hepimiz meşgul insanlarız. Dizi süreleri kısalsın düzgün işler izleyelim dedikçe de kimsenin bizi ciddiye aldığı yok. Boşuna ses çıkarıyoruz galiba! Ama bu durumdan kimse kârlı çıkmıyor. Ne kanal, ne yapımcı, ne senarist, ne oyuncu, ne de yönetmen mutlu halinden... Çünkü uzun soluklu iş yapıldığında herkes kazanıyordu. Şimdi tek sezonluk ya da 1.5 sezonluk işler var ekranda... Bunun da kimseye yüksek bir kazancı olmuyor.

Uzun soluklu dizi yok

Bu çileye son verin!

Fakat Arka Sokaklar gerçeğine baktığımızda ortaya dikkat çeken bir başka şey çıkıyor. Eğer olay devamlılığı taşımayan bir iş yapıyorsanız; episodic; projenizin şansı biraz artıyor. Baksanıza; Söz, Savaşçı, Diriliş Ertuğrul... Hepsi konsept projeler. Ekranda şimdi heyecanı, aksiyonu, draması, komedisi ve en önemlisi merak duygusu yüksek işler izlemeye ihtiyacımız var. Yakında bir sürü yeni dizimiz de olacak. Ama dizileri çok uzun soluklu kılmak bu sürelerle mümkün mü? Çok zor ama imkansız değil! İstanbullu Gelin bunu başarıyor. Ben yine de bayram günü notumu şuraya bırakıyorum. Ey televizyon sektörü; 90-100 dakikaya düşüp sektörde daha kaliteli işler izletmek varken bu çileye artık son verin! Herkese iyi baramlar....

Haberin Devamı

Çekimi gerçek sanmışlar
İçişleri Bakanlığı trafik kazalarının azaltılması ve farkındalık oluşturmak amacıyla yeni bir proje başlattı. Adı: Kırmızı Düdük. Dokuz günlük bayram tatili öncesi proje tanıtıldı. Bu projede çocuklar, araç kullanırken hata yapmaya kalkışan anne-babalarını düdük çalarak uyarıyor. Böylece hız yaptığında şoförü kendisine getirecek güçlü bir uyarıcı oluyor. TRT 1 bu projeye destek verdi. Proje; Ege’nin Hamsisi, Elimi Bırakma ve Kalk Gidelim dizilerinin oyuncularının rol aldığı farkındalık filmleriyle tanıtıldı. Çekimler esnasında da komik anlar yaşanmış. Kalk Gidelim dizisinin başrol oyuncuları Erkan Sever ve Ayça Varlıer polis kostümü giyince ve çekimler esnasında çevirme yapınca vatandaşlar bunu gerçek sanarak duraklamaya başlamışlar. Yolda ciddi bir trafik olunca da bazı vatandaşlar çekimi polise ihbar etmiş. Olay yerine gelen polis memurları karşılarında Ayça Varlıer ve Erkan Sever’i şaşırmış. Ekibin “Kırmızı Düdük” projesine destek vermek için çekim yaptığını öğrenince polis memurları tebrik edip çekimi izlemişler. Çekimler keyifli geçer ama gerçekler acıdır. Bayram tatili dönüşü yollar çok kalabalık olacak. Malum bunu İstanbul’un bugün bomboş olmasından anlıyoruz. Lütfen dönüş yolunda çok ama çok dikkatli olun!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR