Avlu, mazlumun zalime dönüşme hikayesi

Mutlu aileler birbirine benzer. Her mutsuz aileninse kendine özgü bir mutsuzluğu vardır” demiş Tolstoy... Oldukça can yakan bu cümleyi perşembe akşamı Star TV’de başlayan Avlu dizisinde gördük. Klasik müzik eşliğinde izlediğimiz kadına şiddet sahnelerinin ardından silah sesi duyduk. Müzik devam etti ama biz İstanbul’un yeni yüzü bir residence’dan çıktık ve birbirine benzeyen binalar arasında, polis sireni eşliğinde jeneriği izledik. Sonra Sagopa Kajmer Galiba şarkısı eşliğinde cezaevine giren Deniz’i gördük. 9 dakikalık girizgahın sonunda Avlu başladı. Limon Film-Hayri Aslan’ın yapımcılığını, Mehmet Güzelbeyoğlu ve Caner Yalçın’ın uyarlama senaryosunu, Ahmet Yurdakul’un senaryo danışmanlığını, Alpay Göltekin, Zeynep Alasya, Caner Özkan’ın müziklerini, Yüksel Aksu’nun yönetmenliğini üstlendiği Avlu’da Demet Evgar, Ceren Moray, Nursel Köse, Kenan Ece, Teoman Kumbaracıbaşı, Çağdaş Onur Öztürk, Deniz Barut, Onuryay Evrentan Atasalihi, Eslem Akar, Denizcan Aktaş, Şeyla Halis, Ayça Damgacı, Hülya Şen, Ümmü Putgül, Çiğdem Benli, Berna Eker, Billur Pınar Yılmaz, Hüseyin Turunç, Efsane Odağ, Merve Atılmış, Ilgaz Küren, Ece Aksel, Melis Cingöz, Saniye Samra, Diden Hayta, Mihramah Cankur, Meltem Savcı, Görkem Mertsöz ve Rüçhan Çalışkur’un rol alıyor. Şebnem Dönmez ve Mustafa Uzunyılmaz’ın ilk bölümün konuk oyuncularıydı. Kolera ve Ankaralı Yasemin konuk sanatçı olarak yer aldı.

Haberin Devamı

Avustalya dizisinden uyarlama

Gelelim dizinin detaylarına... Avlu; formatı Fremantlemedia’ya ait olan, Avustralya yapımı, 2013 yılından beri yayınlanan Wentworth dizisinin uyarlaması... Aslında Wentworth dizisi de 1979-1986 yılları arasında yayınlanan Prisoners dizisinin uyarlaması... Kısacası elde 70’li, 80’li, 2010’lu yıllarda yayınlanmış ve tutmuş bir eser var. Cezaevine giren Deniz’le yani Demet Evgar’la mekanı tanıdık. Zaten cezaevini izlediğimiz filmlerden ya da okuduğumuz haberlerden, kitaplardan biliyoruz, bir de üzerine öyle yabancı bir mekan izledik ki, kendimi Amerikan dizisi izliyormuş gibi hissettim. Tek tip kıyafet, tek kişilik hücreler, ortak açık alanda çay, kahve, mahkumların elinde bıçaklar, kerpetenler... Tam Türkiye’de böyle cezaevi mi olur diyordum ki, diziden açıklama geldi. Avlu’daki cezaevi pilot olarak seçilen bir yermiş. O noktadan sonra gerçekçiliği sorgulamak yerine hikayeye bıraktım kendimi... Deniz Demir, kocasından şiddet gören, kızı kocasını vurunca suçu üstüne alan ve cezaevine giren bir karakter. İçeriye düşer düşmez büyük bir savaşın ortasında kalıyor. Bir yanda Azra, diğer tarafta Kudret! Eski ve yeninin kıyasıya bir savaşı var. Ancak dizinin eski ve yeni savaşı sadece mahkumlar arasında yaşanmıyor. İdari kadroda da Nihal ve Melis bu savaşın kahramanları... Sonuç; filler tepişiyor, çimenler eziliyor. Nihal yani eski Melis’le savaşında Kudret’i, Melis Azra’yı kullanıyor. Onlar da yeni çaylağı yani Deniz’i... Kimin gücü kime yeterse! Finalde; eski kaybediyor. Nihal ölüyor, Azra Kudret’in elinden kurtuluyor. Nihal’in ölümünden de Deniz suçlanıyor. Üstelik çıkışına bir hafta varken...

Haberin Devamı

Reytingler yüksek geldi

Haberin Devamı

Oyunculuklar muazzam... Demet Evgar’ı izlemeye doyamıyorsunuz, Ceren Moray rolünü bulmuş, Azra’yı oynamıyor onunla parende atıyor. Nursel Köse Kudret’le kafamızda ne Nursel bırakıyor, ne de daha önce oynadığı Keriman’ı... Kudretli bir hatun olmuş. Şiddet almış başını gidiyor ama orası cezaevi yapacak bir şey yok. Beni en çok şaşırtan Hülya Şen oldu. Bugüne kadar melodramların ağlak annesi, teyzesi olarak izlemiştik onu. Saçlarının kazınma sahnesinden kavgalarına kadar öyle bambaşka bir kadın olmuştu ki şaşkınlıkla izledim onu. Yüksel Aksu herkesin fazlasıyla yabancı olduğu bu dünyayı film gibi işlemiş.

Ezcümle, ben Avlu’yu sevdim. Ama seyircinin sevip sevmeyeceği konusunda ciddi önyargılarım vardı. Sonuçta biz erkeklerin şiddetine çok alışık olan ve buna prim yani reyting veren bir toplumuz. Bunun örnekleri ortada... Ancak hem bu kadar yabancı bir dünya, hem de kadın şiddetinin bu kadar aleni olduğu bir dünya karşısında seyirci ne tepki verir bilmiyorduk. Cuma sabahı gelen reyting sonuçları yepyeni bir dönemin başlangıcı oldu. Çünkü Avlu; Tüm Kişiler’de 6.15 reytingle 3’üncü, AB’de 6.10’la 4’üncü, ABC1’de 6.51’le 4’üncü oldu. Oldukça iyi reytinglere imza atan Avlu önümüzdeki haftalarda yükselmeye devam ederse ekranda farklılık göreceğimiz aşikar! Mazlumun zalime dönüşmesi bu ülkede en çok izlenen konulardan biri... Avlu’da Deniz’in değişimi hepimizi şaşırtacak gibi görünüyor. Herkesin emeğine sağlık!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR