Kadın’ın fendi Fatih’i yendi

Kadın’ın fendi Fatih’i yendi

Tarih 2010. Ekranda farklı bir iş arıyoruz. İşte tam o anda Show TV’de Muhteşem Yüzyıl’ın tanıtımları dönmeye başladı. Kanuni Sultan Süleyman’ı izleyecektik. Bugüne kadar yapılmamış bir işti. Rahmetli Meral Okay bu projeyi kurmuş, daha sonra Kanuni rolüne Halit Ergenç seçilmişti. Tarih 5 Ocak 2011. Muhteşem Yüzyıl yayın hayatına başladı ve hepimizi mest etti. Sonuç ortada! Hem Türkiye’de çok izlendi, hem de dünyaya en çok satılan işler arasına adını yazdırdı. Hemen ardından Kanal D Fatih Sultan Mehmet’in hayatını dizi yaptı. 2013 yılında yayınlanan dizi 5 bölüm sürebildi. Muhteşem Yüzyıl çıtayı çok yükseğe koymuştu. O dönem başlayan tüm dönem dizileriyle karşılaştırıldı. Fakat dönem dizilerinin de önünü açtı. Şu an ekranda Diriliş Ertuğrul, Payitaht Abdülhamit, Mehmetçik: Kut’ül Amare, Vatanım Sensin hala o başarının yansımasından faydalanıyor.

İlk bölüm 2.2 milyon liraya mal oldu

Tarih 2017. Ekranda yine farklı bir iş arıyoruz. Kanal D’de ise bir süredir bir karışıklık var. Kenan İmirzalıoğlu’yla anlaşan kanal, ona bir dönem dizisi arıyor. Fatih Sultan Mehmet’in hayatını dizi yapmakta karar kılıyorlar. İşte ilk hata orada başlıyor. Çünkü daha önce aynı kanalın denediği ve başarısız olduğu bir iş! Sinemada ve ekranda daha önce yapılmış bir iş. Farklı değil! Ayrıca senaryoya oyuncu bulunmuyor, oyuncu üzerine senaryo yazılıyor. Muhteşem Yüzyıl’dan farklı bir işleyiş var. Üstelik seçilen yönetmen, senarist, oyuncular, sanat ekibi yolda değişiyor. İlk bölüm çekiliyor ve izlenince beğenilmediği için çöpe atılıyor. Yeni gelen ekip can havliyle her şeyi değiştirip yayına dizi yetiştirmeye çalışıyor. İşleri hiç kolay değil! İlk bölüm tam 2.2 milyon liraya mal oluyor. Sonunda kanal dizinin yayınlanacağı tarihi basıyor. 20 Mart 2018. İkinci hata burada başlıyor. Salı akşamları kadın izleyici kumandanın sahibi olmuşken, pastadan herkes nasibini almışken, yaz geliyorken ve biz artık daha iç acıcı işler izlemek istiyorken Mehmed: Bir Cihan Fatihi dizisini girmek ciddi bir stratejik hata! Kanal zaten çok büyük bir risk almıştı. Keşke riski büyütüp diziyi yeni sezonda girseydi. Vatanım Sensin zaten bitiyor. Onun yerine perşembe akşamları Mehmed’i girmek daha doğru bir hamle olurdu. Böylece ekibin vakti olduğu için alelacele iş yetiştirmek yerine iyi bir senaryo, oyunculuklar ve çekimler çıkardı ortaya...

Haberin Devamı

2018 model Fatih Sultan Mehmed izledik

Haberin Devamı

Neyse olan oldu! Dizi salı akşamı saat 20.00’de Kanal D ekranında başladı. Tabii ki hepimiz ekran karşısına oturduk. Kafamızda onlarca soru vardı. Fakat en çok merak ettiğimiz şey; 45 yaşındaki Kenan İmirzalıoğlu’nun 25 yaşındaki Mehmed’i nasıl oynadığıydı. Elimi vicdanıma koyup söylüyorum ki, Kenan İmirzalıoğlu role çok inanmış. İzlerken ne onun yaşını hatırladım, ne de bu tartışmaları... Mehmed olduğuna inandım inanmasına ama dizinin diyalogları öyle genel geçer, öyle özensizdi ki gözümü kapattığımda bir dönem dizisi izlediğimi anlamıyordum. Sanki bir konakta geçen dizi izliyor gibiydim. Mehmed dizisini izlerken oyunculuğun çok büyük bir kısmının da tonlamayı bilmek olduğunu öğrenmiş olduk. Oyuncular kostümü giymişler giymesine ama hepsi 2018’de konuşuyor gibi tonlama yapıyorlardı. Fakat beni benden alan sorun müzikti. Aytekin Ataş acayip sevdiğim bir müzisyendir. Ama sen ne yaptın Aytekin, diziyi izlerken her sahnede ama her sahnede aşırı coşkulu müzikten kulaklarım acıdı. Dizi bittikten sonra bir değil iki ağrı kesiciyle ancak başımın ağrısını hafifletebildim. Üstelik temalar o kadar çok Muhteşem Yüzyıl’ı anımsatıyordu ki ister istemez karşılaştırma yaparken buldum kendimi...

Haberin Devamı

8 yıl önce olsa övgüler alırdı

Mehmed: Bir Cihan Fatihi eğer 2010 yılında yani 8 yıl önce yayın hayatına başlasaydı şu anda bu köşede diziye övgüler yağdırıyor olabilirdim. Çünkü o zaman o kostümleri görmemiş, o dekorları izlememiş, inanılmaz kaliteli bir senaryoyla hikayenin içine girmemiş, bu müzikleri ilk kez duymuş olacaktım. Fakat biz bunu izledik. Hem de çok kaliteli bir halini yıllarca izledik. Şimdi hem yapımcı, hem kanal, hem oyuncular istedikleri kadar iyi bir iş yapsınlar bizim dimağımız kirli! Ne yapsanız Muhteşem Yüzyıl’la karşılaştıracağız. Ama dizi Muhteşem Yüzyıl kadar özenli bir birinci bölümle karşımıza çıkmadı. Diziyi ablamla izledim. Sanırım en güzel yorumu o yaptı. “Biz Fatih’i hem ekranda, hem de sinemada izledik. Başarılarına aşinayız. Keşke Fatih’in zekasını anlatan, daha az görkemli ama zeka işi bir dizi yapsalardı. O zaman ekran karşısından kalkmazdım” dedi. Ablam tekstilci. Farklılıktan anladığı var olan şeyi başka bir bakış açısıyla anlatmak!

Haberin Devamı

Tüm kategorilerde 3. oldu

Mehmed: Bir Cihan Fatihi, Kadın dizisinin en heyecanlı bölümünde yayın hayatına başladı. Ne yalan söyleyeyim işim olmasaydı ben de ilk bir saatinden sonra Kadın dizisine kaçardım. Öyle iyi bir senaryo, oyunculuklar, çekim ve prodüksiyonla karşımıza çıkıyor ki Kadın insan o gerçekliğin içine bırakıyor kendisini... Sonuç; Mehmed Bir Cihan Fatihi Tüm Kişiler’de 6.41, AB’de 8.79, ABC1 20+’da 7.88’le üçüncü oldu. Kadın dizisi zirvede! Kadın’ın fendi Fatih Sultan Mehmed’i yendi. Peki, bu reyting diziyi kurtarır mı? Ne yazık ki hayır! Umarım önümüzdeki haftalarda durum toparlanır. Böyle çok örnek var. İlk bölüm düşük açıp ardından reytinglerini yükselten... Sonuçta ortada çok ciddi bir emek var. Bu işte emeği geçen herkesin ellerine sağlık! Ama işte kendimi de “Keşke” demekten alıkoyamıyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR