Televizyonculuğun kısır döngüsü diziler

Sevgili Sina Koloğlu, önceki gün Milliyet Gazetesi Cadde Eki’ndeki köşesinde televizyonculuğun artık dizi olduğunu kaleme almış. Dizinin artık doktoru da var diyerek sağ olsun bana da yer vermiş. Öyle haklı ki yazısında...

Televizyonculuğun kısır döngüsü diziler

Sabah dizi tekrarı, öğlen tekrar, akşam yeni bölüm, gece tekrar... Artık Türk televizyonculuğu bu eksende dönüyor. Peki ama neden? Çünkü kanallar dizilere öyle çok para yatırıyorlar ki, kimsenin program için bütçe ayıracak hali yok. Hatta genellikle şu cümleleri kullanıyorlar: “Programa o kadar bütçe ayırıyorum, reyting düşük geliyor. Oraya dizi tekrarı koyuyorum, daha yüksek reyting alıyor. Üstelik tekrar bedava!” Hal böyle olunca, program yapmayarak biriktirilen para bir sonraki dizi projesi için star isimlere ya da yapıma aktarılıyor. Bu kısır döngü içinde yaşanan duruma da televizyonculuk yapıyoruz deniliyor. Sanırım bu iş bir süre daha böyle olmaya devam edecek. Oysa dizi süreleri kısalsa, PT2’ye bir program gelse herkes kârlı çıkacak. Böylece en az 130 dakika yazmak zorunda kalmayan senarist dizisinin ömrünü uzatacak. Programlar değerlenecek. Televizyonculuk adına umudumuz ve seçeneğimiz artacak.

Haberin Devamı

Bir dizi, bir program olsa...

Bu iş böyle devam ettiği sürece dizileri bekleyen çok büyük bir tehlike var. Yapımcılar bu durumdan çok şikayetçi! Yapımcı yaptığı dizisinden parayı neredeyse 10 bölüm sonra çıkarabiliyor. O da dizisine göre değişir. Bölümler en az 130 dakika olunca senarist elindeki tüm mermileri erkenden kullanıyor, ilk birkaç bölüm iyi giden dizisinin senaryosu bir süre sonra saçmalamaya başlıyor. Bu durumda seyirci gelen rakip işe kayıyor. Reyting düşüyor, proje tek sezonluk kalıyor. İkinci sezonuna devam eden dizinin de ömrü kısalıyor. Bu da yapımcıya kazanç sağlamıyor. Çünkü yüksek prodüksiyonlu işlere alışan kanallar ve seyirci yapımcıdan sağlam bir yatırım yapmasını istiyor. Yapımcı dizi başlamadan ciddi bir para yatırıyor. Onu kazanca dönüştürüp o işten ciddi kar sağlaması için o dizinin en az iki sezon yayınlanması gerekiyor. Son zamanlarda bu yatırıma yüksek reyting alan ve sezonlarca giden dizi sanırım sadece Diriliş Ertuğrul, Kırgın Çiçekler, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz ve Arka Sokaklar. Gerçi Arka Sokaklar’ı bu kategoriye koymamak lazım. Zira, öyle uzun yıllardır devam ediyor ki, masrafını fazlasıyla çıkarttı. Ezcümle, yapımcı kazancı azaldıkça kaliteyi düşürecek. Yükselen dizi sektörünün önünü kesmemek için kanal yöneticilerinin yeni bir formül uygulaması gerekir. 20.00’de dizi özeti başlasa, 20.30’da yeni bölüm başlasa ve 90 dakika dizi yayınlansa 22.15-22.30 gibi bir program yayınlasa emin olun hem seyirci, hem kanal, hem yapımcı, hem de sektörün tamamı kazanacak.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR