Adı Küçük Kendi Büyük Tiyatro

önceki akşam Pınar Çocuk Tiyatrosu’nun 30’uncu yılı şerefine verilen davete katıldım. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen, Coşkun Aral imzalı “Adı Küçük Kendi Büyük Bir Tiyatro” belgeselinin gösteriminin yapıldığı geceden etkilenmemek mümkün değildi.

Adı Küçük Kendi Büyük Tiyatro

Pınar Çocuk Tiyatrosu’nun genel sanat yönetmeni Şakir Demirpehlivan’la başlayan belgeselde 30 yılın öyküsünü izledik. “Çocuklar için çalışmak yarınlar için çalışmaktır” diyerek başladı Demirpehlivan söze... 30 yıl önce tiyatro yapma aşkıyla yanıp tutuşurken Uğur Demirpehlivan ve Bahar Filiz Ekinci’yle bir proje hazırlayıp Pınar’a gitmişler. Onların heyecanından etkilenip “Peki, 3 ay bir deneme süreci olsun” demiş Pınar. 3 aydan 30 yıla ulaşmış bir oluşum bu. Çocukça bir hayalle başlayıp milyonlarca çocuğa ulaşan bir hayalin gerçekleşmesi... İçinden onlarca da oyuncu yetişmiş. Kimler yok ki, Vahide Perçin’den Bülent İnal’a, Evrim Alasya’dan Öner Ekan’a, Şinasi Yurtsever’den Necmi Yapıcı’ya... İsimleri say say bitmez. Ama işin en güzel tarafı bu oluşum Anadolu’nun en ücra yerlerine bile tiyatroyu götürmüşler. Kimi zaman salonlarda, bazen okul bahçelerinde, bazen de köy meydanında oynamışlar oyunlarını. 30 yılda 45 oyun sahnelenmiş ve yaklaşık 3 milyon çocuk tarafından izlenmiş.

Haberin Devamı

Adı Küçük Kendi Büyük Tiyatro

Çocuk her yerde çocuk

Şakir Demirpehlivan çocuklara ulaşmanın farklı olduğunu anlatıyor belgeselde... Onlar için hazırlanan özel davetiye örneklerini gösteriyor. Gerçekten bakış açınız değişiyor. Bir de bu seneki oyunla Mardin’den Muğla’ya uzun bir turneye çıkıyor Coşkun Aral ve ekibi... O meydanlarda oyun izleyen çocukların gözlerine bakma şansını elde ediyorsunuz. Türkiye’de milyonlarca çocuğa ulaşırken, tiyatroculara da hayal edebileceklerini öğretmiş Pınar Çocuk Tiyatrosu. Beni belgeselin en etkileyen sözünü de Şakir Demirpehlivan etti: “Mesela bir Shakespeare oyununu İstanbul’daki çocuk anlar ama Hakkari’de anlamazlar diyorlar. Anlıyorlar. Çünkü çocuk her yerde çocuk, nerede yaşadığının bir önemi yok. Hatta Hakkari’deki çocuğun heyecanı daha büyük oluyor.” Yarınlarımızın çocuklarımızdan geçtiğini ve sanata yatırım yapmanın önemini gösteren Pınar Çocuk Tiyatrosu’na teşekkürler. Siz de çocukların ve çocukluklarını kaybetmeyenlerin hikayesi “Adı Küçük Kendi Büyük Bir Tiyatro” belgeselimi İz TV’de izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR