Lütfen Bu Sayılmasın!

Ah Binnur Kaya ah, o küçük Semiha başımıza ne iş açtı? Efendim, çarşamba akşamı Fox TV’de başlayan, yapımcılığını 25 Film-Fırat Parlak ve Koray Şahin’in, yönetmenliğini Murat Kaman’ın, senaristliğini Zeynep Karakaşoğlu, Elif Bilgin, Kamuran Süner’ın üstlendiği; Binnur Kaya, Mustafa Üstündağ, Settar Tanrıöğen, Nergis Öztürk, Burak Satıbol, Sadi Celil Cengiz, Derya Şensoy, Hakkı Ergök, Ruhsar Gültekin, Bülent Çolak, Ceren Soylu, Bala Atabek, Fulden Akyürek, Dilşah Demir, Muharrem Bayrak, Bedir Bedir, Eray Kaman, Caner Kadayıfçı, Cengiz Eşiyok, İhsan İlhan, Erol Taşçı’nın rol aldığı Bu Sayılmaz dizisinden bahsediyorum. Aslında dizi desen değil, sit-com desen değil, skeç programı desen değil ama bir format diyebileceğimiz bir yenilikti Bu Sayılmaz. Seyircinin oyun esnasında stüdyoda olduğu ama izleyiciyi yabancılaştırmadan türün aktığı bir format! Yurt dışında çok örnekleri var. O nedenle ilk duyduğumda çok heyecanlanmış, tesadüf eseri senaryosunu bulmuş ve okumuştum. Hiç fena değildi. Daha sonra oyuncu kadrosu netleşmeye başladıkça bu yaz şahane bir işimiz olacak diye mutlu olmaya başladım. Çünkü komedi izlemeyi özlemiştim. Kadro şahaneydi. Senaryo o oyuncularla harika olabilirdi ve Murat Kaman yönetiyordu.

Haberin Devamı

1.92 reyting aldı

Fakat her güzel şeyin bir sonu varmış. Çarşamba akşamı heyecanla oturdum TV karşısına... İlk 10 dakikada kötü bir şakanın ortasında kaldığıma inandım. Şoke oldum, hatta o şoktan uzun süre çıkamadım. Ekranda izlediğim şeyin okuduğum senaryoyla alakası yoktu. Müthiş bir kadro vardı elde ama ekranda bir müsamere izliyorduk. Olay örgüsü, diyaloglar, geçişler, reji, kurgu, efektler, hele o kahkaha efektlerine rağmen sonuna kadar mecburen izledim. Fakat çok zorlandığımı itiraf etmeliyim. Madem seyircili format yapıyorsunuz, nedir o kahkaha efekti? Seyircinin reaksiyonlarını göstersenize bize... Gerçi gülünecek espri olmayınca mecbur kahkaha efekti kullanmışlar diye düşünüyorum. Oyunculuklar öyle havada kalmış, öyle oturmamış ki bu isimler böyle bir işte nasıl olur diyorsunuz. Zaten reyting sonuçları da seyircinin beklentisini karşılamadığını gösteriyor. Bu Sayılmaz, Tüm Kişiler’de 1.92 reytingle 10’uncu, AB’de 2.53’le 4’üncü, ABC1’de 2.43’le 7’nci oldu.

Haberin Devamı

Küçük Semiha başımıza iş açtı

Peki, nasıl oldu da böyle bir kadro bu işe “Evet” dedi. Tabii ki sabah bu işin peşine düştüm ve her şey ortaya çıktı. Benim okuduğum senaryoda Melek karakteri yani evdeki kadın anneydi ve o rol Binnur Kaya’ya teklif edilmişti. Melek ve Vicdan arasında bir mücadele vardı. Türk bar kısmı o kadar yoğun değildi. Küçük Semiha ise küçücük bir roldü. Bütün oyuncular o senaryoyu kabul etmiş ve sözleşme imzalamıştı. Ancak Binnur Kaya henüz kabul etmemişti. Yayın tarihi belliydi ve bir an önce sete çıkılması gerekiyordu. İşte son dakika şöyle bir gelişme olmuş. Binnur Kaya Melek rolünü reddetmiş ve o küçücük rol olan Küçük Semiha’yı oynamak istemiş. Sete çıkmadan birkaç gün önce anne karakteri ablaya dönüştürülmüş ve tüm senaryonun akışı değişmiş. Çünkü Binnur Kaya’nın rolünü büyütmek için türkü bar ana mekana dönüşmüş. Tüm karakterlere de bu durum yansımış. Yani son dakika yepyeni bir senaryo ortaya çıkmış. Melek karakteriyle de yani Nergis Öztürk’le sete çıkmadan 3 gün önce anlaşılmış. Her şey ipin ucu kaçtı. Ne yaptığımızı artık bilmiyoruz ama yayında toplar mantığıyla çekilmiş. Bu da bize yansımış. Ah Binnur Kaya ah, o küçük Semiha bak başımıza ne açtı?

Haberin Devamı

Seyirci küçümsenmekten hoşlanmaz

Sonuç; ekran basit gibi görünen ama komplike bir yerdir. Seyirci basiti satın alır ama içinde derinlik arar. Seyirci küçümsenmekten hoşlanmaz. Özensizliği sevmez. Bunu hissettiği anda da cevabını verir. O nedenle bu formatın ilk bölümüne izleyici “Lütfen bu sayılmasın” dedi. Umarım Bu Sayılmaz ilerleyen bölümlerde toparlar. Aksi taktirde yeni bir tür için ayağımıza gelen şans kaçırılmış olacak.

DİĞER YENİ YAZILAR