Endemol Shine Türkiye’den çekilecek mi?

Endemol Shine Grup, Türkiye pazarına girdiğinde öyle hamleler yaptı ki sektörün dengesini alt üst etti. Önce oyuncu kaşelerini artırdı ve cazibe merkezi haline döndü. Paramparça, Kördüğüm, Dayan Yüreğim ve Evlat Kokusu dizilerini yaptı. Paramparça’nın prodüksiyonuna o kadar çok para harcandı ki, kısa sürede yurt dışına satıldı. Geçtiğimiz aylarda ihracat şampiyonunun Paramparça olduğu açıklandı. Ancak Paramparça’yı Global Agency’nin sattığını belirtmeliyim. Türk dizilerinin olduğu bir katalog içerisinde satışa çıkıyor. Kördüğüm aynı mantıkla yapıldı. Yüksek oyuncu kaşeleri ve abartılı prodüksiyon vardı. Hatta dizinin ilk bölümünde prodüksiyona harcanan paranın gözümüze sokulduğunu yazmış ve diziyi eleştirmiştim. Endemol Shine Grup, Kördüğüm’le birlikte bir karar değişikliğine gitti. Madem Türk dizileri bu kadar çok satılıyordu, öyleyse neden bu satışı kendi grupları üzerinden yapmıyorlardı? Kördüğüm yabancı dizilerin ve formatların olduğu kataloğa girince beklenen satışı gerçekleştiremedi. Üstelik bu kadar yüksek bütçeli yapılmasının tek nedeni yurt dışı satışıydı. Evdeki hesap çarşıya uymayınca Türkiye pazarında ilk çatırdama başladı.

Haberin Devamı

Endemol Shine Türkiye’den çekilecek mi

Panjurlar kapalı, kapılar kilitliydi

Biz yavaş yavaş Endemol Shine Grup’un ödeme sorunu olduğunu duymaya başladık. Daha sonra Dayan Yüreğim dizisinin hazırlıkları başladı. Bildiğimiz tek şey Ece Uslu’nun 13 bölüm parasını peşin aldığıydı. Dayan Yüreğim setinden negatif haberler gelirken Evlat Kokusu başladı. Ödeme sorunu artık herkesin dilindeydi. Her gün yeni bir haber geliyordu yapım şirketinin setlerinden... Sendika devreye girdi ama ödeme sorunu devam etti. Nisan ayında Cannes’da gerçekleşen MIP TV’de gördüğüm tablo Endemol Shine Grup’un küçüleceği ya da Türkiye’den çekileceğiydi. Zaten kataloğu yeni seçimlerinin Nordic Noir olduğunu gösteriyordu. Çok geçmeden Dayan Yüreğim, ardından da Evlat Kokusu bitti. Ama Endemol Shine Türkiye’de sular durulmadı. Sonunda bıçak kemiğe dayandı ve geçtiğimiz gün oyuncular bir eyleme imza attı. Ben de oradaydım. Levent’te bulunan Endemol Shine Türkiye binasının önünde Dayan Yüreğim oyuncuları, yönetmeni ve set çalışanları vardı. Tek istekleri Endemol Shine Grup uluslararası yetkilisi Marina Williams’la görüşmekti. Çünkü günler öncesinden randevuları vardı. Oyuncuların çoğu işini, setini ayarlamıştı. Ancak Williams son dakika, kimseye haber vermeden Türkiye’ye gelmeme kararı almıştı. Randevu iptaldi ve hiç kimse binadan içeri alınmıyordu. Üstelik panjurlar kapalı, kapılar kilitliydi.

Haberin Devamı

Şirket adeta sirke döndü

Tek kelimeyle utanç verici bir tablo vardı. Basın mensupları ordaydı. Ece Uslu 13 bölüm ücretini peşin almasına rağmen arkadaşlarını yalnız bırakmamıştı. Onlarla birlikteydi. Üstelik basının orada olacağı duyulunca oyunculara ve teknik ekibe bir bölüm ücreti hemen ödenmişti. Ama Endemol Shine kapı duvardı. Endemol Shine Türkiye yetkilileri Hakan Eren ve Gökhan Tatarer bir hafta önce işten ayrılmıştı. İçeride belgeler inceleniyordu. Henüz bir sonuç açıklanmamıştı ama iki isimde zan altında bırakılmıştı. Yurt dışı yetkilisi ise toplantılarını haber vermeden iptal ediyordu. Kısacası dünyanın en büyük yapım şirketlerinden birisi adeta sirke dönmüştü. Endemol Shine Grup ne yazık ki krizi yönetemedi. Madem ortada mide bulandıran bir durum vardı; öyleyse bu inceleme Türk yöneticilerle birlikte yapılmalı, o sürede alacaklılara sağlıklı bir açıklama yapılmalı, çıkan sonuca göre yollar ayrılmalıydı. Şimdi her şey arapsaçına döndü. Ortada bir muhatap yok, Türk yöneticiler zan altında, kimse parasını ne zaman alacağını bilmiyor. Endemol Shine Grup kendisine Türkiye’de bir ortak arayışına başladı bile. Kimsenin bu itibarda bir şirketle ortaklık yapacağını zannetmiyorum. O nedenle dünyada küçülmeye giden Endemol Shine Grup, buradaki borçları bir ödeme planıyla açıklayıp Türkiye’den çekilecektir. Bize de arkasından sektörün dengelerini bozmuş, sonra çalışanlarını mağdur etmiş ama umursamadan çekip gitmiş dünyanın en büyük prodüksiyon şirketine bakıp kalmak düşecek.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR