Gazete Vatan Logo

Otomotiv ihracatı krizde 150 bin adet azalacak

OSD Başkanı Turgay Durak, küresel kriz nedeniyle otomotiv sektöründe hedeflerin tutmayacağını söyledi.



Durak, “Hedeflediğimiz 1 milyon 400 bin adetlik üretim, 1 milyon 250 bine, 1 milyon 100 binlik ihracat miktarı da 950 bine geriler” dedi

Küresel finansal kriz, Türk otomotiv sektörüne darbe vurdu. Türkiye ihracatının lokomotifi haline gelen otomotivde, bu yıl hedefler tutmayacak. İlk 9 ayda traktör dahil olmak üzere 990 bin araç üretimi gerçekleştiren otomotiv sanayi, üretim ve ihracat çıtasını aşağı çekmek zorunda kaldı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Turgay Durak, geçen yılın sonunda 2008 yılı ile ilgili planlama yapılırken üretimde 1 milyon 300 bin hedefinin konduğunu ancak bu yılın ilk 4 ayındaki harekete bakarak Mayıs’ta bu hedefin 1 milyon 400 bine çıkarıldığını söyledi.

İhracatın da üretimdeki artışa paralel olarak 1 milyon 100 bin adede ulaşılabileceğinin beklendiğini belirten Durak, şunları kaydetti:

Üretim hedefi şaştı

“Ancak, bugün gelinen tabloya göre yılı ancak 1 milyon 250 binlik üretimle kapatırız diye düşünüyoruz. Otomotiv ilk 9 ayda ihracatta Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmayı sürdürdü, 772 bin adetlik ana ürün ihracatı ve yan sanayi desteği ile birlikte 20.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti. Bu yıl ihracatın 1 milyon 100 adede ulaşacağını öngörüyorduk. İhracat pazarlarındaki daralmaya paralel ihracattaki yıl sonu hedefimizi 1 milyon adedin altına düşürmek zorunda kalacağız. Umarım 950 bine ulaşırız.” Otomotiv sektörü 2007 yılında yaklaşık 1 milyon 100 bin adet araç üretmiş, bunun 820 bin adetini ihraç ederek 20 milyar dolara yakın ihracat gelirine imza atmıştı.

Türk otomotiv sestörünün 2001 krizi sonrası ihracat pazarlarına odaklandığını anlatan Durak, mevcut krizle ilgili olarak 1 yıldan daha kısa sürmesi ya da 1.5 yıla ulaşması şeklinde iki ayrı beklenti olduğunu dile getirdi. Turgay Durak, iç pazarın yıl sonunda geçen yıla göre yüzde 6-7 küçülerek 560-570 binler seviyesinde kapanacağını sözlerine ekledi.


Mangalın alevi ve dumanı sakinleşmeye başladı

Temsa Global Kamyon ve Otomotiv İş Birimi Genel Müdürü Yusuf Soner, piyasaları ateşe benzeterek, “Mangalın alev ve dumanlı hali sakinleşmeye başladı” dedi. Piyasaların hareketlenmesinin önünde kredilerin kesilmesinin önemli bir faktör olduğunu belirten Soner, şunları söyledi: “Biz nasıl belirsizliğin kalkmasını bekliyorsak, finansal kesimin de bunu beklediğini düşünüyorum. Fakat sebebi ne olursa olsun, kredilerin kesilmesi pazarı daraltıyor. ”

Haberin Devamı