Gazete Vatan Logo

Otomatik öde ceza yeme

Faturaları son ödeme tarihi geçtikten sonra ödemek faiz ile beraber ödemek anlamına geliyor. İşte faiz ödememek için yapmanız gerekenler....

Otomatik öde ceza yeme

Posta gazetesi yazarı Bilal Emin Turan bugünkü yazısında faturaları geç ödemenin sonuçlarına değinerek faiz ve kapama - açma bedeli ödememek için faturaların zamınında ödenmesinin öneminden bahsediyor.

İşte o yazının tamamı...

Aldığımız hizmetlerin bedeli için her ay fatura geliyor. Bazen kapıya bazen de apartman girişine bırakılan faturalar çoğu kez kayboluyor ya da unutuluyor. Zamanında ödenmeyen faturaların cezası, gecikme faizi var. Bu durum canımızı sıksa da sözleşme gereği ödemek zorunda kalıyoruz. Sadece o da değil. Kapama-açma bedelleri, gecikme cezalarını mumla aratıyor.

KAR TOPU GİBİ BÜYÜYOR

Birkaç faturada küçük cezalar belki çok fazla sizi etkilemeyebilir. Fakat devam eden aylarda da gecikme yaşanırsa, biriken gecikme faizleri cep yakmaya başlıyor. Örneğin; elektrik faturasının aylık gecikme faizi yüzde 2, suda yüzde 1.4, telefonda yüzde 2. Yani 200 liralık bir elektrik faturasının 30 gün gecikmesi 4 lira ceza anlamına geliyor. Tek bir fatura da boşa giden para bu. Süre uzadıkça kar topu gibi büyüyor.

Haberin Devamı

HER 4 ABONEDEN BİRİ

Fatura kesildikten sonra genelde 10 gün ödeme süresi oluyor. Yapılan araştırmaya göre; bu süreye rağmen elektrikte 4 aboneden 1’i, doğalgazda 3 aboneden 1’i, suda her 5 aboneden 1’i faturasını geciktiriyor. Genelde faturalar 10-15 gün içinde ödenmezse hizmet kullanıma kapanıyor. CK Enerji Boğaziçi Elektrik gibi kurumsal şirketlerde bu süre 19 günü buluyor. Bu durumda kapama-açma bedeli devreye giriyor. Hiç arzu edilmese de birçok abone yılda 1-2 kez kesme bağlama ücreti ödemek durumunda kalıyor.

KAPAMA AÇMA BEDELİ ÖDEMEYİN

1 Ocak itibarıyla kesme-bağlama bedellerinde artış oldu. Elektrikte bu bedel 33.8 lira+KDV olurken, cep telefonu operatörlerinde ilki ücretsiz, devamında her defasında 25-30 lira, doğal gazda 33.8 lira, suda 30 lira, internette 25 lira olarak uygulanıyor. Aslında her 3-4 aboneden biri yılda en az bir kaç kez bu cezaları ödüyor. O kadar zengin değiliz. Bunun önüne geçmek için faturaları otomatiğe bağlayın.

AVANTAJLARI NELER?

-Gecikme faizi veya ceza ödemek zorunda kalmazsınız

Haberin Devamı

-Otomatik ödeme talimatıyla ödemeler zamanında yapılır.

-Çoğu banka otomatik ödeme talimatı verenlerden kart aidatı ya da hesap işletim ücreti almıyor.

-İş yoğunluğunda, banka ya da PTT şubelerinde zaman kaybınızı önler.

-Faturaların şubeden ödenmesi halinde kesilen 1-2 liralık komisyonları ortadan kaldırır.

-‘Geldi-gelmedi’, ‘Ödeme ne zamandı?’, ‘Unuttum’ gibi telaşları yok eder.

-Hesapta nakit para olmasa dahi kredi kartına tanımlı ödemeler mağduriyeti önler.

-Faturalara yaptığınız ödemeyi takibinizi sağlar.

-Otomatik talimat ve düzenli ödeme kredi notunuzu artırır.

-Korsan ödeme noktalarına para kaptırmanızı önler.

KORSANA PARAYI KAPTIRMAYIN

Korsan ödeme noktaları da aboneleri mağdur ediyor. Bu konuda vatandaşları uyaran CK Enerji Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü Halit Bakal şöyle dedi: “Korsan ödeme noktaları ek hizmet bedeli alıyor. Fatura bedelini bize geç ödüyor ya da bedel bize hiç ulaşmıyor. Abone ikinci kez aynı faturayı ödemek zorunda kalıyor. Elektriğin kesilmesi, gecikme faizi gibi ek mağduriyetler de oluşuyor. Faturanın bu noktalarda kartla ödenmesi halinde, bilgilerin çalınma tehlikesi söz konusu. Bir masa, bir sandalye olarak ifade edebileceğimiz bu korsan noktalara karşı müşterilerimiz daha dikkatli olmalı. Abonelerimize otomatik ödeme talimatı ile işlerinin çok daha kolaylaşacağını belirtmek isteriz. Ayrıca bize ait 300’den fazla müşteri hizmet merkezi bulunuyor.”

Haberin Devamı

DİKKAT EDİN!

-Hesabınızda para kalmadıysa avans hesaptan (KMH) çekilen para nedeniyle faiz ödemek zorunda kalabilirsiniz.

-Birden fazla bankaya aynı fatura için otomatik ödeme talimatı verilemez.

-Faturaların ödenip ödenmediğini ara ara banka hesabınızdan kontrol edin.