Güzel atlar ülkesi

- Genel bilinenin aksine, ‘Peri Bacaları’ anlamına gelmez Kapadokya... Pers dilinde Katpatuka (Güzel atlar ülkesi) manasındadır. Memleketin en güzel hayvanları orada olduğundan da değil hani. Az biraz gelişi güzel konulmuş ismi. Bölgeyi esas meşhur eden, dünyanın her ucundan ziyaretçi kazandıran, doğal oluşumları ve tarihi yapıları elbette. Tüm alanlarını verimli gezmeye kalksanız, bir ay dahi yeterli olmaz. Tecrübeyle söylüyorum.

- Tarihi yapılarını korumak da öyle kolay ve ekonomik olmuyor haliyle. Tavsiyecisi olacağım taze otel, bunların en büyük göstergesi... Seraphim Cave Hotel, 4 seneye yakın bir zamanda tamamlanmış. Oraların en eski konağı olmasına layık şekilde restore edilmiş. Ürgüp’e bağlı Mustafapaşa Köyü’nde yer alıyor. Uzun süredir böylesi bir tesise rastlamadığımı rahatlıkla söyleyebilirim.

- Taşla örülü odaları da ayrı keyifli ama işe son noktayı koyan, dağı oyarak meydana getirdikleri mağara odaları. Bazılarının içinde kendi hamamları bile var! Gezmelerin yorgunluğunu atmak içinse SPA merkezi eklemişler komplekse... Bir de nasıl yapmışlarsa; oraya göre devasa bir de havuzları var. Sıkılmanıza vakit tanımıyorlar, anlayacağınız. Bana göre bölgenin en lüks otelini inşa etmişler.

Haberin Devamı

- Değişiklik isterseniz; dizisinden hatırlayacağınız ‘Asmalı Konak’ hemen bitişikte yer alıyor. Malum müzikle birlikte, bir müze edasında dolaşabilirsiniz iç kısımlarını. Avluyu da restoran haline çevirmişler ki; vaktinde Özcan Deniz’e kurulan sofraları size kuruyorlar. Onca yıl geçmesine rağmen, hala dizinin hayranları kapısını aşındırıyor enteresan bir şekilde. Ekran anılarınızı yad etmeye birebir...

- Dedik ya; bütün ayınızı adasanız, gezilecek yerleri bitiremezsiniz. Ama işin kolayı var elbette. Sabah uykunuzdan feragat edip, 4 sularında uyanırsanız, balon turlarına katılabilirsiniz. Tek tek yetişemeyeceğiniz her yeri, balon pilotları tanıtıyor yolcularına. Rüzgarın en sakin olduğu saatler onlar olduğu için, kargalarla kahvaltı zamanı yarıştırmak şart ama.

- Milyonlarca yıl önce, yanardağlar vesilesiyle oluşan peri bacalarını da küçümsemeyin sakın. Öylesi önemli ve o kadar çoklar ki; bütün şehrin gelir kaynağı, bir şekilde onların turistik durumunun üzerinde dönüyor. Nasıl bağlanmışlarsa; içlerinde bir sürü hayvan şekline, hatta bir yerinde gelin ve damada bile benzetilenleri var.

Haberin Devamı

- Yeraltı şehirleri, özel şarap kavları, merkezde testi kebabı sefaları ise cabası. Kapadokya’yı gezmekle bitiremezsiniz. Fakat bir yerden başlamak şart. Bizim Japon turistlerden ne eksiğimiz var, değil mi? Nevşehir ya da Kayseri üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Memleketin şahane noktalarını, dünya vatandaşından önce keşfedelim. Haydi düşün yollara...

DİĞER YENİ YAZILAR