Gazete Vatan Logo

Önünüze gelene ruhsat vermeyin

2017’de 1.3 milyon daireye ruhsat verildi. Emlak Konut Genel Müdürü Kurum, konuta ‘kota’ gerektiğini belirterek, belediyeleri uyardı: Önünüze gelene ruhsat vermeyin

Önünüze gelene ruhsat vermeyin

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, binalara verilen ruhsatlardaki büyük artışa dikkat çekerek, ‘kota’ önerisinde bulundu. Kurum, bu konuda düzenleme gerektiğini vurgularken, belediyelere, “Önünüze gelene ruhsat vermeyin” eleştirisini yaptı. Gayrimenkul sektöründe yeniden arz-talep tartışmalarının başladığını, son günlerde gayrimenkulün bir yatırım aracı olup olmadığının tartışıldığını anlatan Kurum, şunları söyledi:

Talep var ama...

“Talebin olduğu kesin. Ancak şöyle bir durum var; TÜİK verilerine göre, 2017’de 155 bin bina ruhsatı, 1 milyon 323 bin daire ruhsatı, 270 milyon metrekare de alan ruhsatı alınmış. Bu rakamları kıyasladığınızda bir önceki yılda bina sayısı yüzde 16, daire sayısı yaklaşık yüzde 33 artmış. Burada bir yanlışlık var. İnşaat sektörünün lokomotifliği tartışılacak bir konu değil ancak bir şekilde bunu düzenleme altına almamız lazım.”

Kurum, çiftçi bir ürün ekerken nereye ne ekeceğinin kotaya göre belirlendiğini belirterek, “Açıkçası adı kota mı olur, adı ne olursa olsun bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Bu sefer doğru ile yanlışı, iyiyle kötüyü ayırt edemiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Fedakârlık zorunlu

Kurum, şöyle devam etti: “Örneğin bir bölgede kentsel dönüşüm başlıyor. O bölgede 30 tane ruhsatı aynı anda verdiğiniz zaman 30 bin konut üretiyorsunuz. Halbuki talep 15 bin. 1 yıl sonra bir daha veriyorsunuz, yine talep 10 binde kalıyor. Ruhsatınız artmış, sayınız artmış, üretiminiz artmış bu sefer siz ne yapacaksınız? Fedakârlık yapmak zorunda kalacaksınız. Neden yapacaksınız, fiyattan yapacaksınız, faizden yapacaksınız… Dolayısıyla süreci olumsuz etkiliyor. Buna bir düzenleme getirmemiz gerekiyor.”

Belediyelerin ruhsat verirken bu sayıları göz ardı etmemesi gerektiğini ifade eden Kurum, “Önüne gelene ruhsat veriliyor. İnşaatı yapacak kişinin mali yeterliliği var mı, teknik yeterliliği var mı? Bunlara bakılmalı. Yeterliliği olmayanlara da vermemek gerekiyor. Çünkü bu sefer iyiyle kötüyü, doğruyla yanlışı ayırt edemiyoruz” dedi.

Maliye Bakanı sektörle görüşecek

Hem hükümet hem de sektör nezdinde düzenleme konusunda çalışmaları olduğunu ifade eden Murat Kurum, “Maliye Bakanı Naci Ağbal gayrimenkul sektörüyle bir araya gelecek. Bunun adı tapu harcı mıdır? KDV düzenlemesi midir, KDV iadesi midir veya Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) bir payın buraya ayrılması mıdır? Bu düzenlemenin de inşaat sektörü için yapılması gerektiği kanaatindeyim. Neticede bu sektörün önemini hepimiz biliyoruz” diye konuştu.
Kötüye gider
BU durumun her yerde geçerli olmadığını anlatan Murat Kurum, “Ataşehir’de bugün konut yapın satılır ama Bağdat Caddesi’nde sorun olduğunu konuşuyoruz. Talep 10 bin ama üretim 20 bin. Hak edene ruhsat vermezsek, bu süreci daha kötüye götürürüz. Bir düzenleme yapmazsak tüm sektörü olumsuz etkileyecektir” diyerek sözlerini tamamladı.
Avangart İstanbul’un yüzde 10’u satıldı
Gül Proje’nin Emlak Konut GYO güvencesiyle Seyrantepe’de hayata geçirdiği Avangart İstanbul’un lansmanı gerçekleştirildi. 11 Blok 935 daire ve 18 ticari üniteden oluşan projede daire fiyatları 400 bin liradan başlayıp, 3.5 milyon liraya kadar çıkıyor. Bir aile projesi olarak tasarlanan proje, bölgedeki tek kentsel dönüşüm projesi olma özelliğini de taşıyor. Gül Proje, projenin ihalesini 1 milyar 300 milyon lira satış toplam geliri üzerinden 637 milyon lira şirket payı taahhüdü ile kazanmıştı.
Projenin lansmanına Gül Proje Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Gül, Sönmez Aydın ve Mehmet Gül katıldı. Sönmez Aydın, lansman ile birlikte 84 ay sıfır faiz kampanyasının başladığını açıkladı. Aydın, “Avangart İstanbul’da 1+0, 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 olmak üzere her ihtiyaca cevap verebilecek daire tipi bulunuyor” dedi. Aydın, hem piyasanın durumu hem de bölgedeki arz fazlası nedeniyle projenin yüzde 10’unun satıldığını, normal koşullarda bu rakamın yüzde 25’lerde olacağını ifade etti.

Haberin Devamı